Dacă e marți, e doamna Ana și clasa ei de Spiriduși. Și-mi crește inima ca o pâine când văd cum mă întâmpină și așteaptă. Astăzi am primit și un cadou pentru care le-am mulțumit și i-am îmbrățișat!
Am hotărât ca să continui tema cu „primăvara” asta pentru că mai erau atât de multe de vorbit. Rămăsesem datoare de data trecută cu niște fișe pe care ei trebuiau să le decupeze pentru a le completa și am mers mai departe cu ideea.
Piesa principală a întâlnirii de astăzi este „Caruselul” cel cu care eu multe lucruri am pus la punct, cu voie bună și chef. Faptul că participă toți copiii, fiecare dintre ei învârtind roata și răspunzând la câte o întrebare ori două sau chiar trei, garantează reușita întâlnirii.
Dacă până acum l-am folosit la teme despre sentimente, dinozauri, culori de data asta pe feliile ei și-au găsit culcuș niște jetoane cu imagini de primăvară. Aceleași jetoane le-am avut și eu în mână, cu singura diferență că pe spatele lor se aflau mai multe întrebări aferente imaginii de pe fața jetonului.
Cartolinele au fost laminate și montate pe carusel iar copiii au trecut la treabă asta după ce le-am explicat, cu multe detalii, ce anume vom face. Și a fost așa de frumos. Pentru a vă face o părere, am înregistrat câteva momente.
Toți copiii, fără nici o excepția au învârtit roata și au răspuns nu numai la întrebările de pe cartoline ci și la altele care nu au mai avut răbdare să aștepte și s-au cerut rostite.
S-au auzit întrebări frumoase și răspunsuri și mai și. Iată vreo două exemple:
Cum se numește vehicului din imagine? (era vorba de stropitoare)
Îl poți descrie?
Poți spune o rimă la cuvântul „stropitoare”?
Dar la „rândunică”?
Știi cum se mai spune la „iris”?
Alcătuiește o propoziție în care cuvântul „copac” să se afle la mijloc.
Am învârtit la roată de mă mir că nu ne-a luat amețeala. 🙂
Și a urmat un craft, celebrul „Copac al anotimpurilor”. Știind ce efect a avut asupra lui Luca, m-am gândit că pot reedita acea bucurie. Și am reușit!
Materialele necesare realizării lui sunt:
patru foi de hârtie de culoarea anotimpurilor. Aici am ales verde/primăvară, galben/vară, portocaliu ori mov/toamnă și albastru/iarnă.
Tiparul copacilor era imprimat pe foi.
Apoi am ales buloane, flori, frunze pentru a putea fi lipite pe fiecare copăcel.
Un bețișor de lemn
un cerc de polistiren pentru a putea fi pus copacul.
Fiecare copil a primit o folie în care se regăseau aceste materiale.
Școlăreii au decupat fiecare copăcel în parte, i-au lipit unul în spatele celuilalt, au fixat bețișorul și i-au împodobit. Cine a avut nevoie de ajutor, l-am acordat, atât eu cât și doamna învățătoare.
Nici nu bănuiți ce atmosferă a fost! Despre împodobit, cred că dacă mai avea câteva plicuri bune cu decorațiuni (buloane, paiete, etc) și tot n-ar fi fost de ajuns.
Finalul întâlnirii a avut aromă de căpșuni, atât de îndrăgitele căpșuni!
Abia aștept să vină marțea viitoare. Trebuie să mă gândesc la ce anume vom lucra.
P.S. De la doamna învățătoare Ana a venit următorul mesaj:
Doamna Dana aduce bucuria! Azi o nouă surpriză: un CARUSEL al copiilor isteți, plasat în anotimpul primăvara. Câte întrebări!! Rime și cuvinte buclucașe ne-am pus imaginația la încercare! Și ca totul să fie de poveste, un copăcel cum altul nu o să mai pomeniți a aterizat din mâinile priceputei invitate pe măsuțele noastre. Cum să realizezi un pomișor cu cele patru anotimpuri în coroana-i? Uite așa cum Dana – mama ne învață! Pomișorii? Mâine finalizăm și expoziție realizăm. Rima asta, chiar se ia!!!