machetedidactice.com

Articole Literatura de azi – Băiatul de aur

S-a isprăvit. A existat o vreme când cinematografia putea să aducă un plus societăţii, însă acel timp s-a dus. Jean-Luc Godard

Băiatul de aur

Tot ce trebuie să faci este să-ţi ştii replicile şi să nu te ciocneşti de mobilă.

Spencer_tracy_state_of_the_union

Socotit a fi unul dintre cei mai buni actori americani de film ai tuturor timpurilor, Spencer Tracy a văzut lumina zilei în anul 1900, la data de 5 aprilie. După o scurtă carieră pe Broadway a ajuns la Hollywood, acolo unde a fost remarcat de John Ford. Din cauza dependenței lui de alcool, dar și pasiunii sale pentru polo, sport, cu care pierdea foarte mult timp, era, la un moment dat, pe cale să-și distrugă cariera cinematografică, deoarece studiourile au dorit să îi rezilieze contractele. Spencer Tracy avea capacitatea să joace orice rol fără a lăsa niciun indiciu asupra adevăratei sale fețe. Mulți au fost cei care au dorit să-i imite stilul și trăsăturile cu orice preț, dar nu au reușit. Datorită acestei ușurințe, actorul a putut aborda o gamă largă de genuri, de la comedie la drame sau horror. Cu rolul unui marinar în Captains Courageous a câștigat un Oscar, dar a fost capabil să joace și rolul principal în Dr. Jekyl and Mr. Hyde, rolul lui Edison, precum și al unui judecător în Judgement at Nuremberg.  Clark Gable a fost partenerul masculin alături de care a reușit cele mai bune roluri. În ceea ce privește partenerele, însă,  Katharine Hepburn nu a putut fi egalată. Ea s-a aflat lângă el, de altfel, și în viață, chiar dacă nu au fost căsătoriți niciodată. Cei mai frumoși ani i-a petrecut în compania lui Katharine, alături de care a realizat roluri memorabile reușind să joace în nouă filme. Cu siguranță, povestea lor de iubire a trecut și dincolo de ecran.

spencer-tracy_1

El era băiatul de aur al Hollywood-ului căruia îi plăceau băutura și femeile, iar ea era femeia care purta pantaloni atunci când această modă era scandaloasă pentru femei. Spencer Tracy și Katharine Hepburn au fost iubiți 26 de ani, iar James Curtis a reușit în autobiografia de 1000 de pagini pe care i-a scris-o, să aducă în atenția presei unul dintre cele mai celebre triunghiuri amoroase din istoria Cetății Filmului, dar și viața personală extrem de încurcată pe care a dus-o actorul. Se spune că Spencer Tracy nu i-a spus niciodată Katharinei că o iubește, dar ea a declarat că nu a deranjat-o. Nu mi-a zis-o, dar nu ar fi stat atâta timp în preajma mea, dacă nu o simțea, nu? Spencer Tracy a fost primul actor care a reușit să câștige Oscar-ul de două ori în ani consecutivi. Este vorba de anii 1937 (Captains Courageous) și 1938 (Boys Town). Pe lângă cele două premii, Tracy a mai obținut alte șapte nominalizări, pentru filmele San Francisco, Father of the Bride (Tatăl miresei), Bad Day at Black Rock (O zi grea la Black Rock), The Old Man and the Sea (Bătrânul și marea), Inherit the Wind (Procesul maimuțelor), Judgement at Nuremberg (Procesul de la Nurnberg) și Guess Who’s Coming to Dinner (Ghici cine vine la cină). Primul film din listă, San Francisco, a reprezentat și prima colaborare cu Clark Gable, în timp ce ultimul titlu, Guess Who’s Coming to Dinner (1967), a reprezentat totodată ultimul film din cariera lui Spencer Tracy, el încetând din viață la două săptămâni după terminarea filmărilor. În această producție a avut-o ca parteneră pe Katharine Hepburn, câștigătoare a Oscarului pentru rolul din film. Actorul a jucat în 75 de filme și a fost numit de Institutul American de Film pe locul 9 în topul celor mai mari actori din istorie. În seara în care actorul a murit (10 iunie 1967) Katharine era cu el. L-a găsit întins pe podea, fără suflare, în urma unui infarct. La câteva zile după înmormântare, ea a dat un telefon soției acestuia și s-a oferit să-i ajute pe copiii acestuia. Ținându-mă în umbră, nediscutând despre relația noastră, ea era soția, cea care trimitea felicitările de Crăciun. Am fost apropiați timp de 30 de ani, dar nu eu le-am distrus căsnicia. Când am apărut, era deja distrusă, a declarat Katharine Hepburn.

femme-de-l-annee-1943-06-g

Articol publicat în revista online Literatura de azi.

Woman of the Year (1942)- Katharine Hepburn & Spencer Tracy

Lasă un răspuns

%d