„Muzica este o artă. Ea se ocupă cu studiul sunetelor muzicale. Sunet muzical este orice sunet care place urechii, spre deosebire de zgomot, care nu place şi de care nu se ocupă arta muzicală.” Nicolae Lungu în Gramatica muzicii bisericeşti „psaltice”
Raiul regăsit
Muzica este arta cu materialul cel mai imaterial, spunea Platon
Muzica interpretată la orgă este sinonimă cu muzica sacră, fiind un element esențial al liturghiei din bisericile catolice. Orga a fost inventată în secolul al II-lea ÎC, de către Ktesbios din Alexandria (Egipt). El a construit mai multe rânduri de tuburi de diferite dimensiuni, la baza cărora a aşezat pompe de aer acţionate cu piciorul. Acestea insuflau aer în tuburi şi produceau sunete pe tonalităţi diferite. A devenit în scurt timp apanajul familiilor bogate. Împăratul Constantin este cel care a impus orga în familiile celor bogaţi din Imperiul Bizantin și a încurajat fabricarea lor şi aşa se explică faptul că pe atunci s-au realizat orgi cu tuburi din aur, ornamentate cu pietre preţioase.
Orga de la Castelul Peleș
Familia Regală a României a comandat o orgă pentru Castelul Peleş din Sinaia, aşa cum se menţionează în anul 1904, în catalogul Orgelbau – Nachrichten al firmei Rieger (numită atunci Gebrüder Rieger), la numărul de ordine 78: “Sinaia in Rumänien, kgl. Schloss Peles”. A fost o comandă specială pentru Regina Elisabeta, care încă de la vârsta de 12 ani a luat lecţii de la organistul, pianistul şi compozitorul Sigismund Neukomm, când acesta se afla ca oaspete în castelul Monrepos de la Neuwied (Germania). În paralel, primeşte lecţii de pian de la Clara Schumann şi Anton Rubinstein, studiază orga şi clavecinul, dovedind apoi o sensibilitate deosebită în interpretarea muzicii la harpă.
Regina Elisabeta în sala de concerte de la Peleș
Motivul pentru care orga Rieger a reprezentat o comandă deosebită pentru reşedinţa regală de la Sinaia, a fost acela de a crea posibilitatea de interpretare din ambele încăperi ale castelului, ambele folosite pentru audiţii muzicale, însă fiind de dimensiuni diferite, presupunem că erau folosite în funcţie de numărul invitaţilor. Mai mult decât atât, era posibil să se realizeze atmosfera unei întâlniri literare, cu fond muzical şi “interpret ascuns”. Sunt necesare condiții de microclimat speciale care să asigure temperatura şi umiditatea necesare păstrării materialului din care este confecţionat burduful pentru aer (piele de bovină) şi tuburile din lemn.
Carmen Sylva și George Enescu, în 1910
După ce a trecut printr-un proces de restaurare, după decenii de tăcere, în anul 2013, orga de la castelul Peleş a fost ascultată din nou, graţie unei finanţări asigurate de Fundaţia ExcesMusic. Așa a apărut Primului Festival de Orgă din Stagiunea ”Sunetul Muzicii de la Castelul Peleș”- ediția a V-a, organizat de către ExcesMusic și Muzeul Naţional Peleş. Vor fi susținute recitaluri inedite după cum urmează: soprana Veronica Anușca și organistul Remus Henning în ziua de sâmbătă, 6 iunie 2015, de la ora 16.00, iar violonistul Ladislau Csendes și organistul Remus Henning, duminică, 7 iunie 2015, de la ora 12.00. Colaborarea dintre Veronica Anușca și Remus Henning este mai veche, durează de trei ani, timp în care au susținut numeroase recitaluri și au participat la diferite festivaluri unde au fost premiați. Dintre participări putem aminti: Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Sabin Drăgoi” Timişoara (Marele Premiu), Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc de la Braşov (Premiul I), Concursul Internaţional de Interpretare Vocală “Maeştrii Artei Lirice – Petre Ştefănescu Goangă” martie 2011, desfăşurat pe scena Operei Naţionale din Bucureşti. Cei doi vor interpreta opusuri de: J.S.Bach, Al.Stradella, V.Bellini, J. Pachelbel, W.A.Mozart și G.Rossini. Organistul Remus Henning între anii 1989-1991 a urmat o specializare în muzica bisericească la Conservatorul Regal de Muzica din Regensburg (Germania). În perioada 1995-2000 a fost student la Facultatea de Muzică din Brașov (secţia orgă, clasa maestrului Hans Eckard Schlandt). Ladislau Csendes este violonist, violist, profesor. În 1990 a fondat împreună cu pianista Dolores Chelariu, Ansamblul Aperto cu care a susținut concerte în cadrul unor prestigioase festivaluri internaţionale şi turnee artistice în Germania, Elveţia, Polonia, Spania, Ungaria, Italia etc. Înregistrările Radio, TV şi CD realizate de Ansamblul Aperto au obţinut cronici elogioase din partea presei de specialitate. În anul 2000, ansamblul a obţinut premiul revistei Actualitatea Muzicală. Să ne bucurăm de sunetul sacru al acestui instrument, impus şi sub influenţa compozitorului Johann Sebastian Bach.
Nu degeaba se spune că muzica este o compensație, poate, pentru raiul pierdut.
Articol publicat în revista Literatura de azi.