machetedidactice.com

Activități educative copii – Forme de relief pe hârtie dar și în realitate

Formele de relief sunt prezente în țara noastră într-o mare diversitate. Practic, putem vedea pe viu cam tot ce ține de acest subiect. De la marea cea mare, la deltă, și până la câmpii întinse dar și munți semeți, se poate studia și observa, ce înseamnă aceste noțiuni.

Este evident că fără de teorie nu se poate dar dacă aceasta este combinată cu activitatea practică, melanjul vine să consolideze noțiuni și cunoștințe valabile pentru multă vreme de acum încolo. Eu am căutat să  trăiesc alături de copiii mei tot soiul de experiențe iar în unele din acestea, decor ne-au fost aceste forme de relief.

Am călătorit în  țara noastră, în lung și în lat, și am reușit să acoperim o cât mai mare suprafață. Priveliștile și trăirile sunt de-a dreptul minunate iar amintirile, de mare preț.

Sunt locuri pe care le-am văzut de mai multe ori, iar copiii le descriu diferit, de fiecare dată. Și în mintea noastră, a părinților, aceste vizite au parfumuri aparte pentru că vârstele la care au loc, sunt diferite.

Așadar, profităm de toate șansele pe care viața ni le oferă cu atâta dărnicie. Una dintre ele a fost în sfârșitul de săptămână trecut, atunci când ne-am întâlnit cu primăvara. Dacă întrebați unde ne-am întâlnit, ei bine, la Cheile Bicazului, la Lacul Roșu, la Brașov și la Miecurea Ciuc.

Asta după ce în săptămâna trecuta, Luca a avut lecție la Cunoașterea mediului, tocmai cu acest subiect. Acasă am făcut ce-am știut eu mai bine, adică am luat macheta din dotare și am tot vorbit despre această temă.

dsc_13342

DSC_2603   DSC_2604 DSC_2606

Pe lângă manualul de la școală am mai folosit și Descoperim Pământul de la Editura Aramis, o carte foarte frumoasă din care tot citim atunci când avem nevoie și căutăm informații despre acest subiect.

SAM_4306

Lectură despre formele de relief – video

După ce au fost lecturate toate aceste informații, a venit ca o mănușă deplasarea, și am încercat să profităm cât mai mult de ea. Și vremea ne-a ajutat, pentru că am avut parte de o vreme ce a acoperit mai multe anotimpuri. Cu iarna cu care ne-am întâlnit era la poalele Muntelui Hășmașul Mare, acolo unde este situat Lacu Roșu, lac ce era înghețat în această perioadă a anului. Am văzut nenumărați pescari ce prindeau pește la copcă.

1280px-Lacul;_Rosu,_Romania  1280px-Lacul_Rosu_091Lacul_rosu1

Asta după ce în Miercurea Ciuc, am avut parte de o temperatură ce arăta 12 grade, așadar, era o primăvară minunată. Am întâlnit în drumul nostru, un cimitir unguresc foarte frumos, o premieră pentru mine, și nu numai, care nu am mai văzut așa ceva. Nici crucile nu erau așa cum le știam eu. Am privit cu interes!

forme de relief 1mart2015

Cheile Bicazului reprezintă o zonă geografică deosebit de pitorească din România situată în partea centrală a Munților Hășmaș, în nord-estul țării în județele Neamț și Harghita. Nu este pentru prima dată când Luca vizitează această zonă spectaculoasă, de-a dreptul, însă iată că acum, a văzut-o diferit. A fost foarte atent și a și avut multe de comentat. Am nimerit într-o perioadă în care nu erau prea mulți vizitatori, și nici cei cu artizanatul nu erau prezenți. Dar ne-am putut bucura de cascadele de gheață ce cădeau de pe stânci, de peisajul minunat asta ca să nu mai pomenesc de zgomotul și de mirosul specific acestei zone.

1280px-Chei_Bicaz_063Békás-szorosCheile_bicazului31280px-Chei_Bicaz_045

Imaginile de mai sus sunt din site-ul de prezentare a acestei zone, iar mai jos, am făcut un colaj din ceea ce am imortalizat noi, ieri.

forme de relief colaj forme relief colaj Forme relief colaj1 forme relief colaj2

Ne dorim ca imaginile imortalizate de noi să vă facă să programați o excursie în aceste zone. Indiferent dacă ea este făcută pentru prima dată sau este o revenire, vă asigur, că trăirile sunt nou-nouțe. Și zău, merită fiecare clipă! Încercați!

Lasă un răspuns

%d