machetedidactice.com

Idei pentru mămici – Albume pentru oameni dragi, de suflet

Crăciunul care se apropie constituie un prilej minunat pentru a arăta celor din jur, cât de speciali sunt și ce anume reprezintă ei pentru viețile noastre. Lucrușoarele confecționate de noi înșine adună în ele o mulțime de sentimente ce nu pot fi rostite, dar și migală, trudă și răbdare. Cu cât lucrarea este mai elaborată, cu atât valoarea ei este mai mare, iar cel care o făurește împletește în manopera ei, fire nevăzute de drag și bine.

De-a lungul timpului am confecționat tot soiul de astfel de lucruri, iar dragul cu care am lucrat pe fiecare în parte, nu poate fi descris în cuvinte. Nu știu cum aș putea defini freamătul și curiozitatea de a afla și a vedea reacția „adrisantului”. Pentru că îmi doresc să văd reacția lor, caut pe cât posibil, să fiu de față, atunci când le ofer. Am confecționat globuri sau felicitări ori mai știu eu ce alte minunății (în concepția mea 🙂 ), însă de această dată, m-am oprit la albumul-felicitare pe care l-am învățat a face de la Veronica. Cum am lucrat eu alături de Luca, acest minunat album, puteți vedea aici. Și am mers mai departe cu ele, pentru că mi-au plăcut extrem de mult și am considerat că nu pot oferi un cadou mai frumos și mai personal. Dealtfel un astfel de cadou nu ai de unde să-l achiziționezi nerămânându-ți altă soluție decât să-l confecționezi tu. Pentru că numai tu știi care și ce fel de sentimente trebuie să pui acolo, și ce anume trebuie să răzbată.

Celor cărora le-am adresat albumele de astăzi sunt două persoane care vibrează alături de mine și pe care le-am descoperit recent. Sau poate ar trebui să spun că m-au descoperit ele pe mine! 🙂

Din septembrie, viața mea se întrepătrunde cu a lor în proiectul numit „Literatura de azi”, o întâmplare extrem de fericită a existenței mele. Nici nu știu de la ce a pornit totul, sau cum am ajuns eu să lucrez într-o redacție virtuală, dar știu că începuturile colaborării mele au fost pline de senzații pe care le-am mai trăit, dar rar. <3

Cover de Laurențiu Midvichi   literatura de azi

Unde mai pui că lumea aceasta m-a fascinat dintotdeauna, eu nereușind să intru în ea la momentul oportun. Dar iată cum, a sosit într-un ceas în care nu mai credeam posibil așa ceva! Acest proiect mai cuprinde pe lângă Literatura de azi și două alte pagini, la fel de frumoase, una numindu-se Octavian Paler, „O pagină pentru cititorii trecuți, prezenți și viitori ai lui Octavian Paler”, iar cealaltă, Sertarul Scriitorului Român. General manager-ul acestor pagini se numește Daniel Cristea- Enache.

Daniel Cristea-Enache (n. 19 februarie 1974, Bucureşti) a absolvit în 1996 Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, ca şef de promoţie. În 1997 a absolvit Masteratul de Literatură Modernă şi Contemporană la Facultatea de Litere din Bucureşti. Din 2005 devine doctor în Filologie (summa cum laude) al acestei universităţi, cu o teză despre Ion D. Sîrbu.Corector la Contemporanul–Ideea europeană (1994-1996), apoi redactor la Caiete critice (1996-1999), asistent de cercetare la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” (1997-2002), asistent la Catedra de Literatură română a Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti (din 2000), secretar general de redacţie la Editura Fundaţiei Culturale Române (din 1999), ulterior director la Editura Institutului Cultural Român şi redactor asociat la Adevărul literar şi artistic (2003-2005), director de imagine la Grupul Editorial Corint (2005-2007).În prezent, este conferenţiar universitar, consilier editorial la Editura Polirom şi cronicar literar la revista Observator cultural.

daniel

Redactorul șef este Odilia Roșianu, o doamnă în fața căreia trebuie să-ți scoți pălăria. O cunoscătoare a lumii literare și muzicale, sensibilă la frumos și bun-gust, caldă și hotărâtă, cam așa am găsit-o eu pe Odilia. Am avut ocazia ca în vizita mea de la București să o pot vedea și să mă pot bucura de oportunitatea de a fi colege de frumos. Pentru că la aceste trei adrese (ale paginilor mai sus menționate) veți găsi știri și informații despre lumea artistică, fie că vorbim despre scriitori, muzicieni sau pictori, oameni care și-au lăsat amprenta asupra semenilor lor prin frumosul pe care l-au dăruit. Odilia are deasemenea o rubrică în revista on-line Literatura de azi,  ce poartă numeleO întrebare pe săptămînă”.

Odilia Rosianu

Odilia Roşianu, deşi este o bucureşteancă get-beget, s-a născut la Braşov din întîmplare şi, probabil, din prea multă grabă. A absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, iar din 1997 “operează” în lumea farmaceutică românească. A crescut într-o familie de filologi, influenţa umanistă permanentă reflectîndu-se în “Însemnările literare” prezente, de-a lungul anilor, în revistele “Armonia” şi “Clipa”, dar şi în interviurile din revista ACCENTE (condusă şi înfiinţată de Ciprian Măceşaru). A primit răspunsuri de la: Amos Oz, Filip Florian, Ioana Pârvulescu, Andrei Călăraş, Alexandru Tomescu, Răzvan Suma, Zoli Toth sau Matei Ioachimescu. Este îndrăgostită de Eliade, Camil Petrescu şi Virginia Woolf, alături de Saint-Saëns şi Ceaikovski. În timpul liber, atît cît este el, citeşte şi cîntă la pian. În prezent, este (şi) redactor şef la Literatura de azi.

În redacție suntem 8 albinuțe, iar programul este stabilit de fiecare, după posibilități.
Persoana care m-a inițiat în tainele acestei „meserii” este Maria Morariu. Nu am cum să nu fiu cea mai apropiată de ea, pentru că a stat alături la toate frământările mele, a încercat să găsească răspunsuri la întrebările mele (ori să nu credeți că puține la număr!) și a avut o răbdare și-o diplomație care ar fi de mare ajutor multora din noi. Și nu vă puteți închipui ce emoții te încearcă atunci când trebuie să ai grijă de pagini. În ceea ce mă privește, nu m-am gândit că acum, în plină maturitate, mai pot trăi așa senzații. Ori și asta mi-a întărit ideea că în destinul meu era trecut și acest capitol, iar faptul că a venit acum, a fost ca un dar. 🙂
literatura

Lor, acestor două doamne deosebite, am dorit a le arăta dragul și recunoștința mea, dăruindu-le câte un album mai altfel :). Laitmotivul acestor albume a fost prezența cartolinelor. Acestea sunt personalizate atât pentru Literatura de azi cât și pentru Octavian Paler, iar pe ele sunt scrise citatele unor oameni celebri. Și poate n-ar fi rău să găsim răgaz pentru a zăbovi câteva clipe, luând aminte la spusele lor.

Cum am realizat aceste albume, puteți vedea în materialul video atașat mai jos dar și ce materiale am folosit.
Albume Veronica despre Maria colaj 1
Albume Veronica despre Maria colaj
Aștept cu interes și clipa în care voi face cunoștință și cu celelalte colege alături de care lucrez. Sunt tinere și mă bucur că au înclinații spre aceste domenii. 🙂 Și poate va veni un moment în care vom avea posibilitatea să savurăm o ceașcă de cafea sau ceai, așa putând povesti despre noi și ai noștri. Nu pierdeți nimic dacă veți avea curiozitatea de-a citi câteva rânduri de pe aceste pagini. Din contră, veți fi mai bogați!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: