machetedidactice.com

Machete didactice – Polemici pe marginea bunului gust din școli și grădinițe

În efervescența aceasta aproape fără margini legată de începutul noului an școlar, am citit mai multe păreri despre cum sunt amenajate sălile de clasă, fie ele din grădinițe, fie din școli.
Lecturarea acestor păreri m-au dus cu gândul la ce înseamnă bun gust și cum ajunge cineva să-l aibă. Sau nu!
Ce este de fapt bunul gust? Reprezintă distincție, eleganță, rafinament.

Bunul gust este modestia minţii.

Delphine de Girardin

Bunul gust se cultivă. Pe lângă o componentă nativă, toată viața ai ceva de adăugat la acest capitol. Asta dacă-ți dorești acest lucru și conștientizezi la un moment dat această noțiune.

Bunul gust este fructul unei judecăţi sănătoase.

A. Poincelot

Dacă doriți și o altă interpretare a bunului gust:

Bunul gust e inamicul creativităţii.

Pablo Picasso

Dar să revin la ornamentele confecționate și folosite. Am văzut niște oribilități de reprezentări pentru toamnă, acolo unde unei coli A4 pe care era printat o fată, îi era atașată câțiva metri de tul, pe post de fustă. Pentru mine este urât, dar sub aceste postări erau sute de like-uri și zeci de wau-uri!
Apoi am văzut reprezentări ale șoriceilor lui Disney, oribile! Cred că autorul se răsucește în mormânt. Nu aveau gât, capul era băgat în trunchi, dar tot așa, zeci de like-uri sub ele și multe aplauze. Și exemplele pot continua, și nu sunt puține:(
Asta este părerea mea și așa văd eu lucrurile. Dar asta nu înseamnă că dețin adevărul absolut. De aceea există atâtea feluri de forme, atâtea feluri de culori ori moduri de abordare. Pentru că oamenii percep frumosul diferit!
Ceea ce mie îmi displace profund și-mi violează vederea, altora le produce o stare de bine și confort. Și atunci ce putem face? Fie ne retragem, nebăgând de seamă aceste manifestări, fie încercăm să schimbăm ceva(cu toate că de multe ori este inutil!).
Dar ce te faci când copilul tău nimerește într-un loc în care aceste interpretări îl întâmpină din prag?
Ce te faci când doamna face dansuri moderne și are ca fond muzical o manea?
Ce te faci?

Eu una, mă retrag. ținând strâns de mână copilul. Caut altceva potrivit felului meu de a fi. Atât. Viața m-a învățat că nu te poți pune cu valul și nu mai am resursele necesare de-a deveni un Robin Hood al acestor concepte. Și nu e bine, știu 🙁
Pentru mine cel mai trist este că cele care stau în fața copiilor noștri, dar nu toate ci o mare majoritate a lor, nu mai au pregătirea necesară în acest sens, adică nu au cursuri de pedagogie, de muzică, de desen și dans. Odinioară toate acestea se învățau la liceul pedagogic, acolo unde pe o perioadă de 5 ani, aprofundai toate aceste taine. Și făceai practică în școli și grădinițe!
Astăzi, nu mai există așa ceva, din păcate!
De când activitatea mea de a confecționa machete a devenit vizibilă, am avut parte de tot soiul de comentarii pe care le-am ascultat și cu care am fost sau nu, de acord. Nu poți mulțumi pe toată lumea așa cum nu poți fi plăcut de toți. Și poate nici nu ar fi bine să ai parte numai de reacții pozitive, așa crezând că deții rețeta perfectă. Am apreciat rostirile dacă au fost civilizate și decente. Și așa voi proceda și în continuare.
Ca un om de vânzări ce sunt, știu că pentru toată lumea există un loc și că fiecare are o plajă de oameni cu care poate interacționa pozitiv. Așadar pe aceștia îi caut eu și-mi doresc ca și reciproca să fie valabilă. Am citit zilele trecute o postare la un articol de-al meu în care o doamnă îmi spunea:

În șfârșit, o machetă care-mi place!

De unde am dedus că până acum nu-i plăcuse nimic din ce-a văzut în ograda mea. Și m-am bucurat, că iată, până la urmă am reușit. Ori asta este esența vieții: să reușești până la urmă, indiferent de cantitatea de strădanii depusă 🙂

Închei prin a vă ruga, în limita disponibilitații, să agățați pe avizierul de mai jos, ceea ce vă place, dar și ce nu vă place la activitatea mea. O singură rugăminte am: decență.

DSC_0359

DSC_0360

Update 13 septembrie 2016

Având în vedere că polemicile au apărut și în acest an, așa cum era de așteptat, am mai pregătit un avizier încăpător, gata să primească toate notificările dumneavoastră. Părerea mea despre amenajarea claselor ori sălilor de grădiniță nu s-a schimbat. Toleranța a rămas aceeași iar implicarea numai acolo unde se dorește. Nu sunt adepta forțărilor ci a dialogului și colaborărilor.

Doresc să mulțumesc, cu toată sinceritatea, celor care au zăbovit peste materialele făcute de mine și a lor descriere, iar colaboratorilor un plus pentru încredere și dialog. Am trăit momente minunate!

machete-septembrie-2016machete-septembrie-20161

Lasă un răspuns

8 gânduri despre “Machete didactice – Polemici pe marginea bunului gust din școli și grădinițe”