machetedidactice.com

Machete didactice – Ce machete mai putem folosi pentru a schimba ambientul ?

Revin cu o mărturisire de-a mea, precum că nu este nevoie de prea mult pentru a schimba fața unei încăperi. Acum, la început de nou ciclu școlar, toată lumea sau aproape toată, caută să-și împrospăteze locul în care va petrece mult timp, acela al unei săli de clasă sau a unei grupe de grădiniță. Spuneam că nu-ți trebuie multe pentru a da senzația de schimbare radicală și nu mă refer la investiții majore ci la mici artificii care-ți iau ochii 🙂

Aceste primeniri sau modificări, vin să ridice moralul și tonusul celor care vor fi direct implicați în procesul de învățământ.

Știu, toți spun că nu sunt bani, dar lucrurile nu stau chiar așa! Și voi argumenta răspunsul meu prin a vă spune că, reușita rezolvării acestor neajunsuri sunt, în principal, o colaborare și o comunicare mai bună între școală și părinți. Aici nu pot fi contrazisă pentru că sunt și eu părinte de 19 ani și de cel puțin 14, mă tot perind în acestă calitate prin situația descrisă mai sus. Dacă sunt lăsate la o parte orgoliile și dacă există o disponibilitate la un dialog adevărat, multe din probleme se pot lesne rezolva, în condiții agreate de toate părțile. Pentru că știm prea bine câți bani se irosesc pe tot soiul de lucuri și acțiuni inutile 🙁

Revenind concret la cele enumerate mai sus, doresc a vă arăta câteva machete, care puse la locul potrivit și folosite la momentul oportun pot salva multe.

De exemplu: cine nu are nevoie de un soare? Toți! Se poate folosi la Calendarul naturii, la anotimpuri, la Domeniul Știință și la tot soiul de activități care mai de care mai atractive.

DSC_0293

Dar de un soare ascuns de nori? În toate anotimpurile găsești acest element.

DSC_0206

Primăvara, vara, toamna te poate scoate din încurcătură un curcubeu care să se ivească tocmai pe peretele grupei tale 🙂

DSC_0208

Poate te-ai gândit că noaptea e mai greu de reprezentat,  cred că macheta de mai jos, în care sunt trei elemente ce te duc cu gândul exact la asta, poate fi soluția salvatoare.

DSC_0207

Un cap de omiduță poate fi foarte ușor de atașat lângă alte 7 cercuri ce pot simboliza corpul omidei, sau cele 7 zile din săptămână sau, de ce nu, cele 7 culori ale curcubeului.

DSC_0135 (2)

Pentru primăvară, cred că este de bun augur o plantă care trece prin mai multe stadii de dezvoltare, de la sămânță , la răsad. Iar dacă lângă ea se mai află și o căldărușă cu pământ dar și un mic grădinar, Primăvara a sosit!

DSC_0212DSC_0211DSC_0304

Dacă vine vorba de Toamnă, putem să ne protejăm cu o umbrelă. Aceasta poate fi desenată în cinci culori ( aici alese cele de toamnă 🙂 ), semnificația lor putând fi cele cinci zile câte stă copilul la grădiniță dintr-o săptămână sau Calendarul zilei. Pe fiecare fâșie de umbrelă poate fi scris anul, ziua, luna, anotimpul etc. Un nor încărcat cu picături de ploaie întregește într-un mod fericit tabloul acestui anotimp.

DSC_0291DSC_0290

Iar lista poate continua. Voi face acest lucru în zilele ce urmează.

Idei există din plin, important este să le găsim pe cele potrivite felului nostru de a fi și modului în care vedem noi rezolvată această problemă 🙂

Lasă un răspuns

%d