machetedidactice.com

Activități educative copii – Pădurea şi misterele ei. Prădători nocturni.

copac 1

Doresc să vă prezint o modalitate de a lucra cu ajutorul machetelor didactice confecționate de mine, pentru a vă putea forma o părere mai în amănunt în ceea ce privește utilitatea lor, dar și a multitudinii de abordări pe care o oferă.
Totul ține de imaginație dar și de inspirație.
Aceasta lecție am abordat-o în primăvară, în faza în care o vedeți, pentru ca mai apoi să venim cu multe alte completări, ori de câte ori a fost nevoie.

Macheta pregătită pentru tema noastră de astăzi va fi asamblată de Luca, bucată cu bucată, iar în acest timp vom povesti despre ea. 

copac 3

copac 4

copac 6

copac 7

copac 8

copac 9

Luca a luat pe rând copăceii și i-a „plantat”.

Cu ocazia asta, Luca a învățat importanța plantării arborilor în pădure. E drept că noi am avut aici o poieniță. Apoi a pus animăluțele care au o activitate susținută noaptea, iar aici ne referim la arici, bufniță, liliac etc.
Au fost adăugate și câteva ciupercuțe, asta pentru a da culoare machetei noastre. De asemenea, nu puteau lipsi floricelele și pâlcurile de iarbă.

copac 33

Am confecționat un presenter pe care am pus câteva noțiuni importante despre bufniță, animalul studiat de noi astăzi. Aici, pe presenter, se regăsesc și norișorii dăruiți de Camelia, de pe blogul ei Mic atelier de creatie (mulțumim din nou!) plus noțiunile adăugate de mine precum, răspândirea geografică etc.

Pe coperta presenterului am făcut un acrostih, acesta regăsindu-se și pe o fișă de lucru ce va trebui completată mai târziu.

copac 18

copac 10 copac 11

copac 12

copac 13

După ce Luca a citit ceea ce era scris în presenter, a trecut la scrierea părților componente ale bufniței, iar pentru aceasta am folosit fișele făcute de Camelia Vida Ratiu și prezentate pe blogul ei, „Mic atelier de creație” Eu am făcut niște modificări acestor fișe și anume, am adăugat liniatura necesară pentru ca Luca să poată scrie părțile componente. Am făcut acest lucru pentru că băiețelului meu nu-i plăcea să deseneze la aceea dată și pentru a putea exersa scrisul de mână.

Voi prezenta mai jos atât fișele în alb, pregătite pentru Luca, cât și cele ce au fost completate de către el.

copac 20copac 21copac 22copac 23

A urmat apoi lecturarea unei cărticele despre bufniță, de la Ed Crist dar și completarea acesteia cu abțibildurile necesare. E foarte frumoasă, dar dacă este și de lipit câte ceva, e minunat! Cartea are texte scurte și câte un abțibild de lipit pe fiecare pagină. La sfârșitul cărții este un poster foarte frumos iar pe spate se poate colora.

copac 24

copac 25

copac 26

Apoi am avut o planșă fosforescentă cu animale de pradă, care pusă la lumina lămpii, luminează numai pe cele care se hrănesc noaptea. Este de mare efect, iar Luca a fost impresionat de ea. A fost vizionată de toți membrii familiei! Planșa este dintr-o revistă franțuzească, ,,Toupie”.

copac 27

În speranța că această prezentare v-a ajutat să vă formați o părere mai în amănunt a importanței acestor machete în activitatea copilului, vă dorim spor la învățat!

copac 28

copac 29

copac 30

copac 32

… și idei cât mai creative care să vină în ajutorul acestui proces atât de important pentru fiecare dintre noi.

copac 31

Lasă un răspuns

%d