Nu am bănuit că ziua aceasta îmi va oferi și o călătorie înapoi în timp pentru că despre asta a fost vorba. Am intrat într-o saga de eroism în Parcul Național Masada. Acest sit aflat în Patrimoniului Mondial UNESCO, așezat pe un platou în deșert, oferă o narațiune emoționantă a ultimei rezistențe a zeloților antici împotriva legiunilor romane.
A început cu drumul pe care l-am parcurs până acolo, peisajul fiind unul straniu: marea cu o multitudine de nuanțe de albastru, nisipul de culoarea solului de pe Marte, dunele de nisip bejuliu, plantele toaletate de vânt în forme pe care mâna omenească nu le-ar fi ales.
Imediat ce am ajuns, The Masada Museological Experience ne-a introdus într-o lume despre care, din păcate, nu știam prea multe. Tocmai de aceea am fost mai mult decât atentă, fascinată de ceea ce descopeream.
Pentru câteva ore bune am fost și eu locuitor al acestei cetăți.
După ce am vizitat muzeul am plecat către situl arheologic, plimbarea cu telefericul oferind o panoramă extraordinară.
Masada, un nume sinonim cu curaj și libertate, se află în mijlocul peisajului accidentat al deșertului Iudeei. Cetatea, construită de regele Irod și mai târziu locul răzvrătiților evrei împotriva Romei, spune o poveste despre rezistență care rezonează în timp.
Pentru călătorii îndrăzneți, există o opțiune de a campa peste noapte. Când am auzit despre această posibilitate mi-am imaginat cum ar fi să dormim sub stele în acest peisaj istoric, dar am rămas doar cu această simulare nedorind cu adevărat acest lucru.
Ne-am uitat la temerarii energici atacând rampa construită în stil roman pentru o urcare de 20 de minute, care este un mini antrenament cu vedere.
Sus, pe platoul muntos am găsit Palatul de Nord al lui Irod. Această minune arhitecturală pe trei niveluri ne-a îndemnat să facem fotografii non-stop. Există, de asemenea, o veche sinagogă, o biserică bizantină cu mozaicuri uimitoare și enigmatica cameră Lots.
Pentru un gust al vieții regale am explorat Palatul de Vest și baia în stil roman – ambele fiind exemple uluitoare de lux antic. Am văzut biroul comandantului cu frescele sale fantastice. Există chiar și un rezervor sudic colosal.
În partea de est a parcului (Ruta 90), am descoperit toate facilitățile moderne, cum ar fi o cantină și un magazin de cadouri. Muzeul Yigal Yadin Masada este o vizită obligatorie pentru o lecție de istorie înainte de a explora.
Cât am vizitat acest loc gândul mi-a fugit mereu la Răzvan, el fiind un mare iubitor de istorie, Parcul Național Masada oferind o experiență antrenantă și educativă pentru toate vârstele.
Poate îl vom vizita vreodată și împreună, cine poate ști?!
Însă acum trebuie să mărturisesc că nu aș fi avut această experiență unică dacă prietena mea, Gabi, și soțul ei, Robert, nu ar fi avut această idee. Faptul că m-au dus cu mașina, au rezervat cameră la o pensiune, au organizat totul,dar totul în cele mai mici amănunte mă face recunoscătoare pe deplin. Spre ca la următoarea vizită în România să pot întoarce această stare. Cu bucurie, fericire și disponibilitate totală.
