machetedidactice.com

Superluna

Noaptea trecută toate privirile au fost îndreptate către cer. Luna s-a aflat la cea mai mică distanţă de Pământ iar din acest motiv a părut cu 15% mai mare şi cu 30% mai luminoasă. Fenomenul astronomic se va repeta şi la final de august.

Superluna de august este denumită Sturion, după peştii cu acelaşi nume care, în trecut, erau prinşi cel mai des în această perioadă a anului. Mare şi strălucitor, astrul a putut fi admirat în toată splendoarea de pe teritoriul României, dar şi din alte ţări.

În Africa de Sud culoarea cerului s-a schimbat în mov închis. Satelitul natural al Terrei s-a aflat la mai puțin de 365.000 de kilometri de planetă, cu aproximativ 22.000 de kilometri mai aproape decât de obicei. Pe 30 august va putea fi admirată şi Superluna Albastră, cea mai strălucitoare din acest an.

Petru Ciprian Crişan, muzeograf: Luna se învârte în jurul Pământului. Iar această traiectorie nu este una perfect circulară, ci este una uşor ovală, de aceea sunt perioade în care Luna apare mai aproape sau uşor mai departe. Uniunea Astronomică Internaţională a definit cumva superluna tocmai această dublă periodicitate, când avem lună plină de două ori într-o lună calendaristică.

Ultima dată când două Superluni au apărut în aceeași lună a fost în 2018, iar fenomenul va mai avea loc abia în 2037.

Și aici, Luna a oferit un spectacol pe cinste.

Lasă un răspuns

%d