Atmosfera de început de secol XIX este una care pe mine mă încântă atât de mult încât am fost fericită să parcurg această poveste scrisă de Tracy Chevalier, asta după ce am dat curs unei curiozități achiziționând mai multe cărți scrise de ea, pe prima deja citind-o ceea ce m-a determinat să continui demersul. Despre Fata cu cercel de perlă puteți citi mai jos.
„Fata cu cercel de perlă” de Tracy Chevalier
Ce mi-a mulțumit sufletul în cazul Făpturilor uluitoare a fost subiectul abordat – două femei împotriva instituției științifice masculine din Regatul Angliei, o idee fantastică!
Romanul se concentrează pe prietenia dintre Mary Anning, o fată din clasa muncitoare care găsește „curioșenii” (fosile) pe care le vinde pentru a-și ajuta familia și Elizabeth Philpot, o femeie rafinată, educată, provenind dintr-o familiei bună, interesată și ea de fosile. Când Elizabeth se mută la Lyme Regis și începe să caute fosile, o ia pe tânăra Mary sub aripa ei. Dar când Mary descoperă un ihtiosaur la vârsta de doisprezece ani, persoane abilitate de la societatea ștințifică londoneză vin la Lyme Regis și Mary, pentru că este din clasă muncitoare, e rapid exploatată. Elizabeth trebuie să înfrunte această atitudine într-un loc în care doar bărbații au un cuvânt de spus pentru a-și susține tânăra prietenă.
Povestea este dominată de elemente științifice, de descrieri amănunțite ale fosilelor ceea ce m-a determinat și pe mine în a căuta mai multe detalii necesare în înțelegerea muncii pe care Mary o făcea cu atâta determinare și perseverență. Indiferent de cum arăta vremea, ea pleca în căutarea acestor fosile având și un simț aparte pe care în timp l-a șlefuit ajungând a avea mult mai multe cunoștințe decât cei care urmaseră cursuri ori studiaseră la universități abilitate. Elizabeth ajunge la Lyme după ce părinții ei mor, fratele nemaiputând locui în aceeași casă cu surorile lui necăsătorite, odată ce el își întemeiază o familie. Acolo, ele trăiesc într-o casă reușind a se întreține cu 150 de lire pe an, netrebuind a lucra, cea mai mare, Elizabeth, fiind preocupată de această lume a fosilelor.
Prietenia dintre Mary și Elizabeth este zdruncinată în momentul în care colonelul Birch vine în oraș pentru a căuta fosile, amândouă îndrăgostindu-se de el, Mary cedându-i chiar dacă a fost atenționată de prietena ei de ceea ce va urma. Este momentul în care Elizabeth primește o lecție. Situația celor două este complet diferită, familia Anning luptându-se pentru supraviețuire zi de zi, un mariaj cu cineva potent financiar scutindu-i de multe neplăceri .
Atât Mary, cât și Elizabeth invidiază femeile care sunt căsătorite și cred că altor femei le este milă sau sunt geloase pe ele pe baza perspectivelor lor romantice. Acest accent pe bărbații din roman face o paralelă nefericită cu concentrarea asupra bărbaților din comunitatea științifică subminând narațiunea principală. În schimb, biata Elizabeth ajunge să experimenteze o călătorie pe mare care va schimba în mod explicit viața în câteva pagini, în comparație cu cele câteva zeci pe care le petrecem aflând povestea colonelului Birch.
Mi-a plăcut Făpturi uluitoare pentru vocile distincte ale personajelor sale, Elizabeth fiind o femeie rafinată și elegantă care încearcă să fie independentă, dar Mary fură spectacolul aici. Este iute la minte, educată la întâmplare și visătoare, într-o anumită măsură; lovită de fulger în copilărie și îngropată la un moment dat de vie, ea este protagonista unor astfel de momente incitante. De asemenea, este sincer îngrijorată de banii pentru hrană și nu-i trece prin cap să renunțe la vânătoarea de fosile, așa cum a făcut fratele ei, pentru un loc de muncă mai stabil. Ar fi fost mai plăcut ca cele două personaje, Mary și mama sa, o femeie de afaceri pricepută, cu prea multe guri de hrănit să fie mai mult dezvoltate, așa cum relația dintre Elizabeth și Mary, în special rolul celei dintâi ca mentor al Mary-ei, să fi fost consolidată și dezvoltată mai mult.
Mi-ar fi plăcut ca romanul să fi fost mai detaliat și dezvoltat, concentrându-se pe o perioadă foarte scurtă din viața lor; începutul prieteniei lor, despărțirea și reconcilierea lor, o structură a intrigii familiară oricui. Acest lucru a fost în detrimentul petrecerii a mai mult timp explorând luptele femeilor împotriva instituției, neglijând viața de mai târziu a acestei Mary – cum ar fi deschiderea propriei afaceri (unde avea să fie vizitată de regi!) și prietenia ei cu Henry De la Beche, un geolog care a făcut tot posibilul să o ajute.
Făpturi uluitoare mi-a prilejuit o lectură plăcută pe care am savurat-o pe tăpșanul verilor mele într-o atmosferă pe care eu o ador.
Limbajul este ușor și poetic, vocile personajelor sunt distincte, iar Chevalier le portretizează ca feministe. După ce am citit biografia acestei pioniere a paleontologiei am avut un regret că povestea se termină așa de devreme, înaintea unor evenimente atât de importante din viața lui Mary Anning.
Fără putință de tăgadă, parcurgerea acestui roman mi-a adus doar beneficii și de aceea vă invit să-l descoperiți convinsă fiind că nu aveți cum regreta o așa întâlnire. Spor!