machetedidactice.com

„Familia Willoughby” de Lois Lowry

Pentru că e vacanță și timpul liber este berechet, timpul liber pentru activități care ne plac, evident! m-am hotărât să citesc cu voce tare o carte întreagă. Ieri mi-a venit această idee, pentru a le arăta micilor cititori cât este de frumos și ce efort minim implică acest demers.

Pe tăpșanul lecturilor noastre, acolo unde se deschid porți pentru a intra în ce poveste dorești,  ziua de ieri a adus acest gând care mai apoi s-a transformat într-un demers real. Nu am mai citit pentru altcineva în afară de băieții mei niciodată o carte pentru copiii mai mari integral ci capitole ori fragmente, însă cartea de față este una foarte amuzantă, care poate aprinde scânteia curiozității în ale lecturii.

De ce am ales această carte? Nu știu, nu pot da un răspuns clar, așa s-a cerut a fi ea deschizător de drumuri. Poate pentru că este din seria red adventure de la editura Arthur, nu știu însă sper să placă alegerea mea și să vă schimbe modul în care gândiți despre lectură și practicarea ei. Dar nu am spus numele cărții! Frații Willoughby se numește și este scrisă de Lois Lowry. Pentru ca demersul să fie complet, v-aș sugera să cumpărați și cartea, așa putând urmări povestea nu doar cu urechile ci și cu ochii. E un exercițiu interesant pe care vă invit să-l faceți, măcar de curiozitate pentru a vedea cum se simte/percepe.

Frații Willoughby sunt copii de modă veche care adoră aventurile de modă veche. Din păcate, domnul și doamna Willoughby nu sunt foarte încântați de fiii și fiica lor. Ba mai mult, uneori uită că sunt părinți și urăsc când cineva le amintește asta. Inspirați de un basm clasic, ei se gândesc cum să scape de copiii lor. Dar ăsta nu-i un motiv de îngrijorare pentru cei patru frați dornici de aventură, căci și ei au ticluit un plan prin care să devină liberi.

Și-atunci când descoperă în pragul casei lor înguste și lunguiețe un bebeluș abandonat, copiii nu au de unde să știe că este abia începutul unor întâmplări din care n-o să lipsească umorul, inteligența și curajul fără limite.

Astăzi, Capitolul 1 * Familia de modă veche și micuța bestie în care facem cunoștință cu cei patru frați Willoughby. Cei doi gemeni care poartă același nume, Barnaby, iar pentru a putea fi deosebiți li s-a mai adăugat câte o literă așa devenind Barnaby A și Barnaby B ori, pe scurt, A și B. Fratele mai mare, Tim și micuța Jane, cea nemulțumită de faptul că numele ei are doar o singură silabă.

De asemenea, mai facem cunoștință cu doi adulți nepricepuți în creșterea copiilor.

Părinții Willoughby uitau adesea că au copii și se înfuriau peste poate atunci când cineva le aducea aminte de ei. (pagina 8)

Povestea este o parodie minunată, amuzantă, a cărților pentru copii de modă veche, pline de personaje nobile, eroice, adulți răi și multe întorsături tragice.
Abia aștept să descoperim toate aceste aventuri și vă invit să vă alăturați demersului meu. Primul capitol durează aproximativ 15 minute, deci o perioadă rezonabilă pentru orice cititor mai mic, neantrenat, dar hotărât să intre în lumi la care de altfel nu ar avea acces.

Dacă aveți și alte idei, poate să facem fișe de lectură pe capitole, ori cartoline cu întrebări, nu ezitați să le transmiteți. Ar fi o provocare frumoasă căreia i-aș da curs cu bucurie!

P.S. Îmi voi da silința să înregistrez mai bine, să nu mai tremure imaginea așa de mult.

Lasă un răspuns

%d