machetedidactice.com

Despre un Cerc Pedagogic în care s-a făcut predare la matematică, clasa a II-a

Cercurile Pedagogice sunt întâlniri ale dascălilor care lucrează în învățământ fie că el este la nivel preșcolar, primar, gimnazial ori liceal. Sunt lecții demonstrative care necesită o atenție sporită și o pregătire peste ceea ce se întâmplă zi de zi în procesul de învățare. Acest lucru nu este din vina celui de la catedră pentru că orice lecție necesită o cheltuială, acestea fiind suportate din buzunarul profesorilor, ori așa ceva nu se poate întâmpla tot timpul.

Din exterior, lecțiile demonstrative aduc un plus în procesul educațional, dacă ele sunt pregătite așa cum se cuvine, în cele mai mici detalii. Am avut bucuria de a colabora, în câteva rânduri, cu doamnele profesoare și am văzut cum percep copiii această desfășurare de forțe.

Ultima colaborare de acest gen a fost aceea de confecționare a unor machete necesare unei lecții de matematică, acolo unde trebuia să se predea.

Am făcut un soi de socotitoare unde am pus câte o unitate mobilă pentru unități, zeci, sute, mii.

Pe ele vor fi atașate cifrele pe care doamna de la catedră le va folosi atunci când va lucra cu ei.

Deasemenea, am făcut și o axă a numerelor, una foarte lungă – peste 4 metri – deasupra acestei axe punând un element mobil care să poată fi plimbat acolo unde se cere. Se vede imediat deasupra lambriului un dreptunghi roșu, care se întinde pe toată suprafața pe care sunt puse avizierele, celor cărora le-am făcut niște rame pentru a aduce un pic de culoare. Machetele școlăreilor sunt meșterite cu mulți ani în urmă și s-au păstrat foarte bine. Deasupra baghetei roșii este o bulină, tot de culoare roșie, bulina asta fiind mobilă.

Tot pentru lecția aceasta am făcut și două machete una reprezentând o casă și cealaltă o școală, iar drumul de acasă la școală are atașat pe el diferite probleme matematice.

 

Totul a decurs conform planului și rezultatul a fost la superlativ. Muncă multă, dar zău că merită!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Despre un Cerc Pedagogic în care s-a făcut predare la matematică, clasa a II-a”

%d