machetedidactice.com

Machete didactice – Micul cercetaș

Cercetășia este mai mult decât recreere, este educație pentru viață, un mod de a trăi și o mișcare cu impact semnificativ la nivel mondial. Cercetășia oferă tinerilor șansa de a se angaja în activități diverse, creează noi oportunități pentru aceștia, încurajează diversitatea și egalitatea, leagă noi prietenii. Cercetășia responsabilizează prin practicarea democrației, dezvoltă potențialul fiecărui individ și al grupurilor, responsabilizându-i și insuflându-le valori clare.

Educație pentru viață completând educația primită la școală și în familie, dezvoltă autocunoaștere și dorința de a ști, de a explora și de a descoperi.

Experiență în leadership oferind copiilor și tinerilor oportunitatea de a își dezvolta abilitățile de lider și de a le pune în practică, acest lucru realizându-se prin concentrarea asupra activităților de grup, oferind fiecărui individ posibilitatea de a coordona grupul din care face parte.

Un mod de viață prin principiile care stau la baza cercetășiei, un mod pe care copiii și tinerii și-l asumă respectând legea și promisiunea cercetașului. Prin cele trei dimensiuni pe care le abordează – spiritual, social și personal – cercetășia te învață cum să îți respecți angajamentele zi de zi.

Distracție cu un scop prin recreere atingându-și scopul de a susține copii și tinerii în dezvoltarea lor fizică, intelectuală, socială și spirituală. Cercetășia contribuie la construirea încrederii și a stimei de sine, la dezvoltarea abilităților de învațare, leadership, team building, aventură în aer liber și de distracție. Cercetașii învață cum să facă alegerea potrivită și să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor, astfel încât aceștia să fie pregătiți pentru o viață independentă.

Provocare pentru adulți oferindu-le șansa de a ajuta tinerii să se dezvolte, o modalitate de a îmbunatății relația dintre generații și calitatea societății în care trăim. Adulții se află, la rândul lor, într-un proces continuu de dezvoltare personală prin formarea pe care o primesc și prin experiențele pe care le trăiesc alături de copii si tineri.

Mult mai multe aflați de pe site-ul Cercetașii României.

DSCN7681

Mi-ar fi plăcut să fi făcut și eu parte dintr-așa un grup. Viața și vremurile tinereții mele au dorit altceva. Dar pentru copiii de acum, pentru cei dornici să afle lucruri noi, să experimenteze și să evolueze, această alternativă este serios de luat în seamă.

Cât despre părinți și rolul lor, iată ce scrie tot pe site-ul cercetașilor:

În cazul în care copilul dumneavoastră este interesat de cercetășie, sau sunteți dornic să-l înscrieți în marea familie a cercetașilor găsiți mai jos câteva informații ajutătoare.

Pentru început puteți consulta lista centrelor locale, pentru a găsi cel mai apropiat grup din localitatea dmneavoastra. Lista centrelor locale o găsiţi aici.

În spatele oricărei activităţi cercetăşeşti este un program educaţional ce rasunde la nevoile copiilor şi tinerilor.

Vârsta de start pentru cercetaşi este de 7 ani, aceştia fiind lupisori. Între 11 şi 14 ani copii se pot înscrie la ramură de vârsta a temerarilor, urmând ca între 15 şi 18 ani să se încadreze la exploratori. Sistemul de progres se termină cu ultima ramură de vârstă, între 19 şi 24 de ani, aceestia fiind seniori.

Cercetăşia oferă copiilor şi tinerilor oportunitatea de a-şi întări încrederea în sine, de a fi mai responsabili şi de a-şi face noi prieteni. Cercetăşia poate contribui la dezvoltarea competențelor sociale ale copilului dumneavoastră și le dă acces la activități și oportunități noi şi provocatoare.

Cotizatia pe care o persoană o plăteşte pentru a fi membru în Organizaţia Naţională Cercetaşii României variază între 50 şi 100 lei/an, în funcţie de centrul local din care face parte. Cotizatia este împărţită în 4  platindu-se trimestrial.

Părinţii cercetaşilor pot face voluntariat în cadrul organizaţiei şi pot ajuta în mai multe feluri.

În cazul în care deţineţi cunoștințe de prim-ajutor îi puteţi învăţa şi pe cercetaşii din grup.
Dacă sunteţi pricepuţi la gestionarea banilor puteţi fi trezorierul grupului sau dacă sunteți un bucătar bun aţi putea face ateliere de gătit cu tinerii. Toată lumea are o abilitate (indiferent dacă știe sau nu de ea).

Mă gândesc serios dacă nu ar fi bine să intru într-un program de acest fel cu fiul meu cel mic. Cu cel mare am ratat startul, dar acum, cine știe?

DSCN7677

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Machete didactice – Micul cercetaș”

%d