machetedidactice.com

Machete didactice – Primeniri de toamnă

DSC_9761

Iată că, am început pregătirile de toamnă. Nu mai este mult și clopoțelul va chema școlarii mai mari sau mai mici să-și începe activitatea în cadru organizat.

Pe lângă școlari și preșcolarii își iau rucsăcelele sau gentuțele pentru a merge la grădiniță.

Intrăm cu toții și părinți și copii într-o etapă foarte importantă a vieții, perioadă ce va influența evoluția ulterioară a copilului.

Fiecare percepe această schimbare într-un mod propriu. În ceea ce privește copilul mic, cel care intră pentru prima dată în grădiniță, schimbarea este majoră pentru că după o perioadă în care a stat exclusiv acasă, în sânul familiei, urmează o etapă de socializare, prima dintre ele. Aici, în grădiniță, totul este diferit: camera arată altfel, sunt alte jucării, alte zgomote, alte mirosuri, mâncarea are alt gust, programul este şi el diferit. Este normal ca micuţul să fie bulversat și să aibă nevoie de timp pentru a se adapta. Dacă până atunci copilul era obișnuit să-și petreacă timpul în compania unui număr restrâns de persoane, la grădiniță va fi înconjurat de mai mulți copii de aceeași vârstă cu el, iar aceștia îi sunt complet necunoscuți. Extrem de important este faptul că o singură educatoare nu are cum să ofere atenția unui singur copil, așa cum acesta beneficia din partea propriei mame.

DSC_9755

DSC_9623

Spuneam că nu numai micuțului îi este greu ci și ție, ca mamă. Vor fi ore în care nu-l vei mai vedea și îți va fi dor de el. Dacă până acum erai obişnuită să controlezi tot ce ţine de copil, să fii alături de el şi să îi oferi tot ce are nevoie, acum trebuie să îl laşi singur într-un mediu nou, pe care nu îl poţi influenţa prea mult. Este normal să îţi pui fel de fel de întrebări legate de siguranţa copilului, de felul în care este tratat, de felul în care se simte. Așadar sunt atât de multe lucuri noi care urmează să se întâmple în viața micuțului tău, încât ai momente în care ești înconjurată de muuuulte semne de întrebare. Dar vreau să spun că lucrurile pot sta foarte bine și că, vorba aia, ,,dracul nu este chiar atât de negru!”

DSC_9754

Eu am trecut prin această experiență, de două ori. Prima dată cu Răzvan care a mers la grădiniță doar în ultimul an. A avut program scurt și pentru că eu eram la slujbă, mama era cea care îl lua la ora doisprezece. Cu Luca am urmat altă cale, aceea a grădiniței cu program prelungit și am avut parte de tot felul de experiențe, care mai de care mai interesante.

DSC_9587

DSC_9588

Am avut răgaz să văd de ce anume este nevoie pentru ca locul în care ajunge micuțul să fie mai primitor, iar unul dintre acestea este ambientul. Unul colorat, aerisit, cu imagini frumoase și prietenoase contribuie la reușita totală a acestei schimbări.

DSC_9759

DSC_9590

Și așa, am ajuns să decorez grupe de grădiniță și săli de clasă. Și nu vă închipuiți cu ce plăcere fac acest lucru. De fiecare dată, machetele sunt confecționate parcă ar fi pentru uzul meu personal. Atât de mult îmi place!

DSC_9757

DSC_9592

Machetele pe care le-am atașat acestui articol sunt destinate unei grupe de grădiniță ce-și așteaptă micuții în luna septembrie. Am încercat să redau anotimpurile în altă versiune iar prezența copiilor dă o notă aparte sau cel puțin așa consider eu. Veți recunoaște fiecare copil ce anotimp reprezintă prin prezența elementelor definitorii: ghiocei, flori, frunze uscate, fulgi de zăpadă.

DSC_9758

DSC_9617

DSC_9618

Pe lângă reprezentarea anotimpurilor, am personalizat niște colțuri cu centrele de la responsabilități. Așa a apărut pentru centrul Bibliotecă fetița care citește, pentru centrul Artă, băiețelul care pictează, iar pentru centrul Știință, micul astronom.

DSC_9756

DSC_9630

Pe lângă machetele centrale de dimensiuni mari, 60-70 centimetri, am mai făcut machete mărunte. Acestea au rolul de-a personaliza și de a da un plus de farmec întregului ansamblu.

DSC_9622

DSC_9627

DSC_9626

Îmi doresc ca cei mici să se bucure în egală măsură cu mine de rezultatul final. Grupa este acum pregătită pentru a primi musafiri. Mulțumesc Magdei, care a avut încredere în alegerile și abilitățile mele.

Clopoțelul poate suna!

Lasă un răspuns

10 gânduri despre “Machete didactice – Primeniri de toamnă”