machetedidactice.com

Ce credeți? E bine să pornești din clasa a III a, cu doua limbi străine în primul an de studiu?

DSC_5618

Zilele trecute am aflat ca, incepand din clasa a a III a, clasa lui Luca, va studia doua limbi straine. Este vorba de engleza si germana. Inca nu este nimic batut in cuie insa asa se pare ca va fi.

Dar sa detaliez. Limba engleza va face parte din  trunchiul principal de materii, adica vor fi 2 ore de studiu saptamanal, iar germana va fi un optional, deci vor studia o singura ora pe saptamana. Tin sa precizez, ca atat engleza cat si germana sunt in primul an de studiu, pentru ca pana acum , la scoala nu s-a mai studiat nici o limba straina.

Noi acasa, am facut demersuri in ceea ce priveste limba engleza si limba franceza, insa asta este alta discutie. La gradinita au fost ceva tentative de studiere a limbii lui Shakespeare, insa nu a existat o continuitate si acest lucru s-a intamplat din varii motive.

Cu siguranta ca parerile sunt impartite si asta datorita celor care le discuta. Sunt parinti care au inceput acest demers de mai multa vreme, sunt altii care au luat startul mai tarziu, sau mai exista un segment destul de vast, care nu au luat inca startul. Avand in vedere ca aceasta indeletnicire reprezinta pentru parinti niste costuri suplimentare, sunt nenumarate cazuri cand  cei mici nu au cum folosi parghiile care duc spre deslusirea tainelor unei limbi staine.

Nu am apucat sa vorbesc cu nimeni despre cele mai noi informatii din activitatea scolara a fiului mic, insa de cand am aflat, ma tot gandesc daca aceasta decizie este una benefica pentru cei mici, in speta pentru Luca.

Consider ca este greu sa incepi sa studiezi doua limbi straine in acelasi timp, asta ca sa nu mai spun ca nici limba materna nu le este chiar extrem de familiara.

La romana, la scoala nici nu s-a pomenit de singular si plural, de sinonime si antonime, nu mai spun de subiect si predicat. Trebuie sa mai pomenesc de ortograme si de cate reguli mai regasim intr-o limba care are o gramatica asa de complicata? Nu cred ca este necesar !

Nu ar fi fost mai benefic ca acest optional sa vina ca o consolidare a orelor din trunchiul principal? Cat de mult poate insemna o ora pe saptamana, ora la care multi nu mai pot face o continuare?

Daca facem o socoteala elementara, anul scolar are 9 luni calendaristice iar daca intr-o saptamana se face o singura ora, in 9 luni vor fi 36 de ore. Nu era mai bine sa incepi  mai temeinic decat sa faci ceva superficial?

Sunt pur si simplu niste intrebari care-mi vin in minte legate de aceasta situatie. Si ca parinte, te gandesti cum ar fi mai bine si care ar fi alternativa cea mai buna.

Dar , fiecare va gasi sau nu, calea cea mai convenabila pentru propriul copil.

Dar noi, cu capul plin de atatea intrebari, ne continuam demersul nostru, in ideea ca nu are cum sa ne strice niste exercitii ce vin sa cimenteze notiuni deja parcurse.

Astazi vom face o incursiune in alfabetul limbii engleze, avand ca suport materiale mult indragite.

Mai intai doresc a va prezenta o carte achizitionata cu multa vreme in urma, iar ineditul ei este acela ca, pe cartolinele existente sunt trecute cuvintele si in limba … chineza.

DSC_5604   DSC_5603

DSC_5602   DSC_5601

In interiorul acestei cutii pe langa o carte muzicala sunt si niste cartoline. O parte din ele au alfabetul englezesc, o parte au cifrele iar o parte au cuvinte cum ar fi: anotimpurile, mijloace de transport, flori, legume. Mai jos le gasiti intr-un fisier.

Cartoline alfabet engleza

Ce-am facut cu ele? Luca s-a jucat in fel si chip: le-a pus pe caprarii, le-a scris, am facut propozitii.

DSC_5613  DSC_5615  DSC_5616  DSC_5617  DSC_5618

Daca vreti sa le scrieti, am pregatit un fisier in care gasiti un cadru mai frumos pentru a face acest lucru. Luca lucreaza mai cu spor daca exista asa ceva. Poate e valabil si in cazul vostru.

Fise de lucru alfabet engleza

Pentru ca a fost vorba de o carticica ce canta, Luca a ascultat si un cd, pe care tot asa, il avem de mai multa vreme si care mai are si o carticica. In acesta, sunt textele cantecelor, un prilej bun de-a urmari si de-a face un karaoke.

DSC_5612  DSC_5605  DSC_5608  DSC_5610  DSC_5611

Si pentru ca zilele acestea suntem la buna si iubita mea prietena Alina(despre care voi scrie in zilele ce urmeaza, cu infinit drag!) am gasit aici materiale pe care nu puteam sa le trecem cu vederea, chiar daca noi suntem mai inaintati. Dar de dragul acestor lor, am rasfoit cu dor de copilaria mica!

DSC_6735   DSC_6733  DSC_6734

DSC_6736  DSC_6742

As fi incantata daca ati avea timpul necesar si dispozitia necesara de a-mi transmite parerea voastra. Multumesc anticipat!

 

 

 

Lasă un răspuns

8 gânduri despre “Ce credeți? E bine să pornești din clasa a III a, cu doua limbi străine în primul an de studiu?”