Machete didactice – Responsabilități în grădiniță


Atunci când ai un copilaș ce merge la grădiniță, observi, dacă dorești și dacă te interesează, cum decurge o zi din viața acestuia, altundeva decât acasă. Activitățile sunt structurate pe centre, în cadrul cărora sunt desfășurate actiuni  specifice fiecaruia.
Centrele ă sunt  în număr  de 6 (șase) iar ele trebuie deschise (nu toate într-o zi!) ăn  funcție  de  tema  pe  care o parcurge  educatoarea în  ziua respectivă.
Aceste centre sun foarte ofertante, interesante și extrem de captivante pentru  copii, însă pentru ca activitatea să se desfășoare cursiv și în favoarea copiilor, ele trebuie dotate  cu materiale pe care, de cele  mai multe ori,  grădinițele  nu și le permit!
Aici intervine, flerul și abilitatea educatorului de a stabili o comunicare și colaborare eficiența cu părinții,  care sunt dornici de-a stimula acest proces de învățare.
Există 6 (șase) centre și ele sunt, după cum urmează:

JOC DE ROL – în cadrul acestui centru au loc diverse dialoguri între copil și educator sau între copii și se pot desfășura spectacole, teatre.

ȘTIINȚĂ  – aici se desfășoară experimentele atât de îndrăgite de copii dar și diferite activități de observare din biologie și geografie.

ARTA  – activitățile desfășurate aici sunt cele de pictură, desen, colorat. Se mai  pot face diferite bricolaje sau colaje, postere etc.

CONSTRUCTII – după cum este și denumirea, aici se construiește. Se folosesc diferite jocuri de construit din lemn, plastic, carton sau orice alt material și se pot face orășele, parcuri sau ce anume dorește  educatorul  să evidențieze la tema avută.

NISIP  ȘI  APĂ –  un centru care este atât de încântător, copiii  fiind  absorbiți de el. Este un centru ce necesită un loc special amenajat,  în  care să fie nisip și  forme necesare constructiei. În  anotimpul  rece este o încântare să te  poți juca precum vara, la mare, însă pentru educator reprezintă un efort suplimentar.

BIBLIOTECA –  multe cărți (dar nu foarte multe ca număr pentru că nu-i spațiu de depozitare)  și cu teme foarte variate. În grădiniță se „citesc” imaginile, un exercitiu excelent pentru dezvoltarea vorbirii și pentru îmbogățirea vocabularului.

Acestea sunt centrele care sunt aprofundate în grădinițe. Ele ar trebui să existe în fiecare grupă și să fie folosite cu maxim randament. Părintele va ști când va veni la grădiniță  să-l ia pe cel mic, la care din centre a activat, pentru că educatorul va pune fotografia lui acolo.
Cu ajutorul educatorilor dar și al părinților, ele pot arăta minunat, iar șederea copiilor la grădiniță să reprezinte o acțiune benefică pentru toți cei implicați!
Dacă se stabilește o comunicare eficientă între adulți, educator – părinte, aceștia vor reuși să gestioneze eficient toate problemele ce apar în acest prim pas al integrării în colectivitate.
Unul deloc de neglijat!

0 gânduri despre „Machete didactice – Responsabilități în grădiniță

 1. andru Răspunde

  Sunt foarte frumoase machetele pentru fiecare centru! Oare pentru joc de rol n-ar merge ceva cu o măscuță care să amintească de arta actorului?

  Drept e că pentru jocul de rol nu e nevoie să ai un loc anume, dar mă gândesc eu că o educatoare dedicate adună, în timp, măcar niște marionete simpatice și nepretențioase, niște piese mărunte de recuzită (o pălărie, o pereche de ochelari, niște jucărioare care să evoke diverse meserii etc.) Și pentru toate acestea ar merge și-o machete meșterită de mâinile tale de aur!

  • machetedidactice Autor articolRăspunde

   Draga mea,este adevarat ca asta este una dintre reprezentarile pe care am confectionat-o si,chiar daca nu a fost pe placul meu,la acest centru,doamna doritoare a vrut musai sa existe un ursulet.Pana la urma,aceste machete trebuie sa fie pe placul solicitantului pentru ca el le vede in grupa,zi,de zi.
   Am mai realizat o macheta in care am ilustrat o femeie si o copila, fata in fata.Am considerat mai aproape de ceea ce se doreste ilustrat.Idei sunt, insa trebuie sa tin cont si de faptul ca ma adresez unor copii.Si nu numai lor!

   • andru Răspunde

    Ai mare dreptate! Si e meritul tau ca stii ca te pliezi in felul acesta pe nevoile celor ce folosesc machetele!

 2. machetedidactice Autor articolRăspunde

  Multumesc mult pentru comentariile pertinente.Sunt de ajutor si din ele intotdeauna se ,,naste” ceva nou !
  Eu mai astept cu drag idei,mai ales ca vin de la cineva care nu este strain de cauza.
  Zi calduroasa iti doresc!

 3. Manuela Răspunde

  Ma vad obligata sa adaug un comentariu deoarece sunt „doamna doritoare” si as vrea sa imi motivez alegerea: este drept ca la centrul „joc de rol” facem si teatru de papusi, dar aceste machete au fost confectionate pentru o grupa de 3 ani si era de preferat sa aiba „musai” un ursulet sau alta jucarie sugestiva pentru ca la acea varsta abia „leganam” un ursulet sa doarma ca sa doarma si copilul fara a plange la somnul de pranz sau ii dadeam sa manance sau plimbam o masinuta prin „oraselul fara lacrimi”si nu faceam teatru sau alte scenete pentru ca de masti le era si frica la acel moment. Acum e drept, suntem mai mari .De aceea cred ca am ales bine si am vazut ulterior ca piticii mei au inteles exact ca erau la acel centru responsabili (pentru ca jocul de rol este un centru care are un loc anume in grupa, fiind unul din cele 6 centre amenajate )

 4. Elena Răspunde

  Buna!Abia acum am observat aceasta postare cu aceste machete.Foarte interesante si educative.Ceea ce voiam sa te intreb e daca ai realizat pana acum tot vreo 6 machete sau aproximativ cu calitatile unui copil (curaj,harnicie….) ?

  • Machete didactice Autor articolRăspunde

   Buna ziua Elena,

   Eu am realizat multe machete si cu siguranta printre ele se afla si unele cu ceea ce amintesti tu. Dupa parerea mea, ca sa realizezi cele specificate de tine mai sus, este nevoie de un ansamblu de piese, care coroborate sa te duca cu gandul la aceste calitati. Ex: o fetita care deretica ceva- exprima harnicie, un baietel soldat – exprima curajul etc. In alt mod nu vad cum ai exemplifica harnicia, curajul etc.
   Asta daca am priceput eu ce anume doresti tu!
   Se pot face tot soiul de machete care sa exprime ceea ce doresti sau ai nevoie.
   Daca te pot ajuta cu ceva, cu mare drag!

Lasă un răspuns