machetedidactice.com

Întâlniri care ung sufletul * Design Museum Holon * Sejur în Israel

Dintr-o zi atât de încărcată precum a fost cea de astăzi zău dacă știu cu ce să încep și mai ales cum să fac asta când toate cuvintele care descriu stările dau năvală provocându-mi o efervescență greu de stăpânit. Voi scrie acum despre un muzeu pe care l-am vizitat și pe care sunt fericită că am ajuns să o fac. Și nu a fost oricum.

Prietena mea, Gabi, a venit astăzi mai repede de la serviciu și după ce a rezolvat ce avea deja în plan m-a invitat la o călătorie. Nu aveam idee unde mergem mai ales că am toți trei, eu, ea și soțul ei cu mașina. Așadar era ceva ce necesita musai prezența vehiculului pentru că unde se poate merge pe jos nu ne dăm în lături. De altfel și astăzi, la final de zi, am adunat 11 kilometri ceea ce nu este de neglijat. De  când sunt aici sub 10 kilometri n-am scăzut acest lucru bucurându-mă grozav.

Ne-am întins la drum în 40 de minute ajungând la destinație, orașul Holon. Ce era în plan? Un muzeu! Odată ajunși acolo, cu jumătate de oră înainte de închidere (cu toate că unele site-uri au dat ca ora de închidere altă oră) doamna de la casa mânca, spunându-ne că a închis casa de marcat și nu ne mai poate elibera bilet. Asta după ce personalul de la recepție ne-a trimis să cumpărăm bilete. Ne-au sugerat sa  enim în altă zi dar Gabi le-a spus ca nu este cum pentru ca eu sunt din altă țară și așa li s-a făcut milă și ne-au primit, fără să mai cumpărăm bilete, dar să stăm doar 30 de minute.

Și am intrat, cu ei în coasta noastră (fugărindu-ne printre exponate) însă chiar și așa pot spune că a meritat doza asta concentrată de frumos.

Design Museum Holon este primul muzeu din Israel dedicat designului.

Muzeul colectează și expune artefacte de design în patru categorii: design istoric, design contemporan, lucrări comandate și proiecte academice. 

Expozițiile au inclus curatoria în jurul designului alimentar, designul de obiecte funcționale de zi cu zi, rolul emoției în design precum și spectacole dedicate muncii designerilor internaționali precum Alber Elbaz , Lea Gottlieb , Jaime Hayon și Stephen Jones.

Clădirea muzeului a fost planificată și proiectată de arhitectul și designerul industrial israelian Ron Arad în colaborare cu Bruno Asa. Muzeul se află în partea de est a noii zone de cultură din Holon, care include Médiathèque (biblioteca centrală, teatru, cinémathèque ). În apropiere se află facultatea de design din cadrul Holon Institute of Technology.

Muzeul a fost deschis pe 3 martie 2010 și a fost remarcat de revista de călătorie Conde Nast Traveler drept una dintre noile minuni ale lumii.

Am fotografiat fiecare exponat la care am avut acces pentru a le putea citi și privi pe îndelete. Acum că le-am văzut, e drept fără a zăbovi atât cât mi-aș fi dorit, e altcumva decât dacă nu aș fi fost în sălile unde erau expuse.

O sală era amenajată în onoarea Dr. Abraham Margalith pentru promovarea educației tehnologice și studiului designului în Israel.

O altă sală aparte a fost aceea în care în timp ce orchestra cânta o piesă de muzică clasică, pereții se colorau după acordurile ei.

Mai erau exponate la fel de interesante, cu un impact mare asupra privitorului pe care le-am admirat într-un mod interesant, inedit.

Food coloring
Recycled clothing

Cât despre orașul care găzduiește acest muzeu, spectaculos la ceas de seară.

Sunt ca un burete care absoarbe. Acum doar adun urmând ca atunci când mă voi opri să le așez pe fiecare în colțul potrivit.

Lasă un răspuns