machetedidactice.com

Experimente STEAM, provocări mari

Nu știu ce poate fi mai spectaculos pentru un copil decât experimentele. La nivel preșcolar și școlar mic nu este nevoie de ingrediente sofisticate din mai multe motive. Primul ar fi că grupele supradimensionate fac imposibilă supravegherea copiilor. Se știe că cei mici bagă aproape totul în gura și nu poți fi atentă la toți, iar asta face ca un singur moment de neatenție să fie greu de gestionat apoi. Pregătirea experimentelor este elaborată,  împărțirea tuturor celor necesare cerând timp ori un singur om poate gestiona greu grupa. Sunt copii, în fiecare grupă, cu care te înțelegi mai greu, nu au răbdare, sunt neliniștiți ori prea entuziasmați cărora trebuie să le aloci timp personal iar asta duce dinamica evenimentelor în altă direcție.

Despre ingrediente nu sunt multe de spus pentru că tot ce este nevoie se găsește relativ ușor. Cel puțin în ceea ce mă privește am identificat locurile de unde lem pot achiziționa și am acasă ce este necesar pentru o întâlnire, cel puțin pentru una. Cu colorantul alimentar a fost mai greu însă acum am alimentație și acest inconvenient. Pipete am cumpărat mai multe și am un stoc satisfăcător, la fel bicarbonat și ulei, aici folosind ulei pentru bebelușinu alimentar. De oțet nu mai  pomenesc și nici de dischete.

Având toate acestea le pot combina și folosi adaptat temei pe care o aduc în atenția celor mici. Ultimele zile au adus mirări, bucurii, strigate de uimire cu nu credeam, fascinația celor mici și nu doar a lor fiind reală și simțită din adâncul sufletului.  Ori pentru asta merita tot efortul.

Aici veți vedea cum se extrage o bulină colorată din pahar.
Un Vulcan diferit pe care l-am realizat adăugând și o pastilă efervescentă de acid acetilsalicilic.

Am folosit aceste experimente ca o completare a poveștilor pe care le aduc în atenția copiilor, ultima dintre ele fiind mai mult decât potrivită pentru așa ceva. Dezvolt mâine că merită atenție focusată.

Voi continua să aduc în fața copiilor tot soiul de provocări și știu că emoția, bucuria și freamătul contează. Ori nu mai am nevoie de nimic.

Lasă un răspuns

%d