machetedidactice.com

Trebuie să înțelegeți, odată pentru totdeauna, că un COPIL BOLNAV NU ARE CE CĂUTA LA GRĂDINIȚĂ/ȘCOALĂ

S-a făcut săptămâna de când nu reușesc să-mi reiau viața obișnuită și destul de anostă pe care o duc. Am cules dintr-o grădiniță un virus, nu știu cum s-o numi sau ce tulpină are, care îmi face nopțile zob. Și nu doar pe ale mele.
Știu de unde l-am luat pentru că manifestările sunt cele pe care le-am văzut la copiii de la care l-am împrumutat fără a-mi fi dorit acest lucru. La fel tușea unul dintre ei, așa cum o fac și eu cu precădere noaptea, ultima pe care am traversat-o atingând un apogeu în evoluția bolii, cel puțin de până acum. Am tușit toată noaptea, într-o pernă, pentru a nu trezi toată casa, blocul, cartierul. Am tușit până la epuizare, mușchii abdomenului fiind la fel de solicitați de zbuciumul acestor spasme repetate.
Nu știu dacă am ratat ceva ce știam că ameliorează începând de la ceaiuri și siropuri și tot soiul de pastile, toate prescrise de medic, cel la care am apelat după ce am văzut că nu mai reușesc s-o scot la capăt, din contra.
Nu mă arunc la medicamente decât atunci când nu se mai poate, nu iau preventiv nimic, de antibiotice nu mai pomenesc, însă acum, când mucozitățile mele acoperă un spectru coloristic care arată că nu mai trece fără a interveni medicamentos am acționat în consecință. Și așa, am mai lăsat la farmacie o tură din truda lunii, pentru că asta au dorit cei care nu reușesc să înțeleagă nimic din desfășurarea lucrurilor, nedându-și osteneala în nici un fel.
Sunt un om care încearcă din răsputeri să-l respecte pe cel de lângă el dorind a nu deranja viețile celor cu care interacționează și vtrau să fiu tratată în același mod.
Dar atunci când văd situații bizare care sunt complet lipsite de logică, ele reprezentând doar o rezolvare a problemelor proprii în detrimentul celor din jur nu mai tac chiar dacă în majoritatea cazurilor am de suferit.
Cum să aduci copilul într-o unitate de învățământ, acolo unde mai sunt atâtea alte suflete înghesuite într-o sală, dacă el tușește de nu mai poate vorbi?
Cum să ștergi la nas zeci de copii cărora spemanțetele verzi le alunecă până la bărbie când tu ești singur la grupă?
Cum să te ferești de atâta lins de jucării și întins de muci când ești singurul adult prezent în acest proces al educației?
Cum?
Cum?
Am stat cu mască, m-am dezinfectat, am încercat să fiu atentă cum și unde-mi duc mâinile, degeaba!
Virusurile sunt atât de abile că trec prin orice barieră și orice metode de precauție/prevedere.
Sunt clase întregi în care copiii cohăie de nu mai înțelegi nimic din ce spune cel de la catedră și în ciuda acestui fapt aud:

– Dar ce vrei, dragă, să lipsească pentru o tuse?

Nu, nu vreau să facă nimic altceva decât să respecte niște reguli minime de conviețuire în colectivitate.
Imunitatea de turmă, cea pe care am tot aștepta-o în ultimii ani uite că nu a sosit, mutațiile acestor creaturi infinitezimale fiind nelimitate pe noi prinzându-ne mereu nepregătiți.
Da, se lipsește mult, dar ce să faci?
Cum să procedezi?
Mă uitam la liceanul meu care mereu le prinde, fiind nevoit a nu putea merge la școală nefiind funcțional. Se adună absențele el compensând acasă, dar cum să procedez?
Toate datele au dus la apariția unor factori care nu mai elimină valul acesta de îmbolnăviri: pandemia, lipsa regulilor elementare de igienă, vremea extrem de capricioasă care a favorizat perpetuarea lor, scumpirile fără de sens la tot și toate, războiul și tot ce înseamnă el pentru viața noastră.
Pentru că totul a slăbit sistemul nostru imunitar prin bombardarea și întreținerea unei stări de alertă maximă iar la un moment dat, corpul cedează.
Din dialogurile pe care le am cu cei care au copiii înregimentați într-o formă de învățământ, atitudinea generală este că nu contează cum ești și ce manifestări ai atâta vreme cât ești mobil.
Așa că, cu muci ori fără, cu tuse măgărească ori de care o mai fi ea, cu un laringe inflamat care nu mai poate emite nici un sunet mergi la școală dacă poți ajunge acolo. Poți să ai și febră (așa cum am văzut în anumite situații) tot vii, că doamna întinde pătuțul și te odihnești puțin până-ți trece fără a conta că în capul tău se adună zumzetul colegilor tăi. Zumzet am spus, ați remarcat! Și mai auzi părintele întrebând:

– Daaa, nu aveți un siropel la grupă, pentru cazuri de urgență?

De părinți care aduc copiii bolnavi și apoi nu mai răspund la telefon cred că aveți cunoștință că nu-s așa de rari cum ar trebui pentru că:

– Ce vreți, doamnă, nu am cu cine-l lăsa!

Așa că, îl basculează în colectivitate și cine rezită bine, cine nu asta e!

Da, primul an de colectivitate este unul extrem de costisitor pentru părinte pentru că în acest an se construiește sistemul imunitar al copilului, expunerea lui la alți copii bolnavi, jucăriile comune și mâinile murdare plimbate prin gură și nas având acest efect asupra organismului neobișnuit cu acest tip de agresiune asupra lui. Fiecare părinte se va confrunta cu situații similare când copilul lui este bolnav și ar trebui să facă propriile cercetări și să caute întotdeauna sfatul medicului.
Iată câteva informații utile care m-au ajutat să recunosc semnele și simptomele bolilor obișnuite ale copilăriei și cum am putut să-mi ajut copilul bolnav.

Febra
Medicul ne informează că copilul are febră atunci când temperatura lui este peste 38°C. Când puiul de om are febră, capul și corpul lui se simt foarte calde la atingere. Se înroșește puțin la față, respinge mâncarea și devine mai puțin activ, liniștit și somnoros. Dar febra nu era de fapt boala, ci un răspuns comun al sistemului imunitar al copilului bolnav care luptă împotriva infecției. Frisoanele ajută la creșterea temperaturii centrale a corpului pentru a elimina cauzele care stau la baza, cum ar fi bacteriile sau virusurile străine.

Semnele și simptomele generale ale febrei sunt:
temperatura ridicată
creșterea ritmului cardiace
fierbinte la atingere
transpirație
frisoane
lipsa de energie și somnolență
deshidratare – gură și scutece uscate, mâini și picioare reci, letargie
pierderea poftei de mâncare
confuzie și iritare
disconfort general

Medicii sugerează că tratarea febrei ar trebui să fie despre atenuarea disconfortului copilului, nu neapărat reducerea febrei, deoarece acționează pentru a lupta împotriva infecțiilor din organism.
Mențineți copilul hidratat consumând multe lichide.
Răciți-vă copilul, îndepărtând câteva haine, ștergându-le cu o cârpă caldă și umedă, oferindu-i delicii reci, cum ar fi iaurt.
Discutați cu medicul dumneavoastră despre medicamentele sigure și eficiente pentru tratarea febrei și care este doza corectă pentru copilul dumneavoastră (de obicei în funcție de greutate, nu de vârstă).
Solicitați asistență medicală dacă febra copilului dumneavoastră este peste 38°C pentru mai mult de 24 de ore sau dacă prezintă simptome suplimentare cum ar fi erupții cutanate, probleme de respirație, gât înțepenit, vărsături sau dacă medicamentele nu funcționează.

Tuse
Câți dintre părinți nu au vegheat nenumărate nopți auzind copilul tușind în somnul lui agitat? Când este vorba de o tuse uscată de la o răceală nu este așa de grav însă atunci când copilul se luptă să respire situația se schimbă.

Semne și simptome generale ale tusei:
dificultăți de respirație
probleme de respirație
fața albastră ori roșiatică
respiraţie şuierătoare
diverse sunete – umede, uscate, ca și cum ar lătra ori striga

Tuse cauzată de infecții virale – Acestea sunt cele mai frecvente și apar de obicei alături de alte simptome de răceală. Pot fi uscate sau umede și pot avea flegme.

Tuse convulsiva (pertussis)
Pertussis, cunoscută sub denumirea de tuse convulsivă, este o boala respiratorie foarte contagioasă cauzată de bacteria Bordetella pertussis, care elimină toxine care distrug cilii (extensii ale celulelor de la nivelul bronhiilor, asemănătoare cu un fir de păr subțire) și determină inflamarea căilor respiratorii.

Pertussis se manifestă prin accese de tuse violentă, necontrolabilă, care fac dificilă respirația. La finalul accesului de tuse, inspirul adânc determină un zgomot asemănător răgetului emis de măgar, de aici termenul popular de „tuse măgărească”.

Tusea convulsivă afectează persoanele de toate vârstele, dar boala poate fi severă, chiar fatală, în cazul sugarilor sub 1 an. Singura modalitate de protecție este vaccinarea.

Astmul – cauzat de o inflamație a căilor respiratorii ale plămânilor care ar putea fi declanșat de alergii, cum ar fi praful sau polenul, sau viruși și chiar exerciții fizice. Când este declanșată, provoacă crize de tuse sau crize de astm, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație. Este de obicei tratat cu inhalator Ventolin.

Tusea poate necesita tratamente diferite în funcție de cauza de bază. Du-ți copilul bolnav la medic sau mergi direct la spital, mai ales dacă are probleme cu respirația.
Medicamentele pentru tuse fără prescripție medicală nu sunt recomandate copiilor mici.
Tusea ESTE CONTAGIOASĂ, în special tusea convulsivă. Luați măsuri pentru a preveni răspândirea, ȚINÂND COPIII ACASĂ, spălându-vă mâinile cât mai des, limitând contactul cu alți membri ai familiei și aveți grijă să nu împărțiți obiectele de uz casnic.
Învață-ți copilul să tușească în cot pentru a nu răspândi boala.

Răceală și gripă
De fiecare dată când intri într-o grădiniță, întotdeauna vei vedea câțiva copii cu mucii atârnând de nas. Probabil cea mai răspândită boală la un copil mic, răceala comună este un tip de infecție virală contagioasă care poate dura până la o săptămână, chiar mai mult în unele cazuri. Gripa este o boală respiratorie similară, dar simptomele sale sunt mai intense, durează mai mult și pot pune viața în pericol. Din fericire, există vaccinuri sezoniere pentru a îndepărta virusul gripal. Deși severitatea simptomelor diferă de la copil la copil și complicațiile nu sunt frecvente, trebuie să vă adresați întotdeauna medicului dumneavoastră dacă credeți că copilul dumneavoastră are gripă.

Semne și simptome generale de răceală și gripă:
curgerea nasului
febră
strănut
tuse
congestionare
durere de gât
oboseală

Sfaturi utile pentru părinți:
NU EXISTĂ medicamente pentru a vindeca o răceală/gripă, dar există tratamente comune la domiciliu pentru a face față unei răceli/gripe la copiii mici bolnavi:
odihna la pat
menținându-se hidratată
soluții saline și abur pentru a curăța nasul
baie calda
umidificator pentru a ușura respirația și problemele sinusurilor
alimente antiinflamatoare – supă de pui și ceaiuri cu lămâie și miere
antitermice pentru a reduce febra, durerile de cap și durerile musculare
Mergeți la medic dacă boala copilul se agravează sau prezintă alte simptome, inclusiv:
probleme de respirație
deshidratare sau vărsături
agravarea durerii de cap sau a gâtului
ganglioni umflați în gât
febră susținută peste 38C timp de mai mult de 24 de ore
dureri de ureche – adesea infecțiile urechii apar după o răceală și provoacă dureri de ureche, secreții și febră.
Răceala și gripa SUNT CONTAGIOASE și este aproape imposibil să încerci să-ți împiedici copilul să se molipsească, mai ales dacă merge în comunitate. Cu toate acestea, îi putem învăța pe copiii noștri cum să se comporte în această situație. De exemplu, puteți învăța copilul să arunce la coș șervețelele în care și-a suflat nasul spălându-și mâinile după ce le-a folosit și mai ales să nu folosească șervețelele deja folosite ale altora. Să strănute și să tușească în cot.

Erupții cutanate
Există situații în care trimiți puiul de om la grădi fără a ști că este bolnav. Afli atunci când te cheamă pentru că i-au găsit câteva vezicule pe mâini pe care nu le-ai observat. Un moment atât de rău pentru o mamă! Însă există posibilitatea să nu observi și nici măcar să nu știi ce să urmărești. Există diferite cauze ale erupțiilor cutanate și pot arăta destul de diferit. Acestea apar pe piele și schimbă textura și culoarea de la a fi crăpate, veziculate și denivelate la umflături, roșeață și mâncărime. Ele pot fi localizate într-o singură zonă sau răspândite pe tot corpul.

Semne și simptome generale ale erupțiilor cutanate
Există o astfel de varietate de erupții cutanate (vezicule, umflături, etc.) care pot apărea pe toate părțile corpului la un copil mic și pot dura zile sau câteva săptămâni. Erupțiile pot fi cauzate de alergii, căldură, mușcături de insecte, iritanți, infecții bacteriene și virale. Unele dau mâncărimi și sunt incomode, în timp ce altele pot fi iritații minore.
Eu nu am descoperit această boala, mână-picior-gură, abia acum când fii mei deja sunt mari, neexintând nici măcar un caz în copilăria lor.
Dacă solicitați, medicul de familie poate da informații despre erupții cutanate pentru identificarea erupțiilor cutanate specifice virusului, și cum să aveți grijă de ele acasă. De asemenea, este util să înțelegem cum pot fi contractați virușii de bază și cum, în calitate de părinți, le putem limita răspândirea.

Erupții cutanate frecvente care apar la copii mici:
varicelă
stomatită aftoasă
pojar
eczemă
scarlatină
O mulțime de erupții cutanate nu sunt grave și vor trece la fel de repede cum apar. Dar există câteva care sunt puțin mai serioase. Rujeola și infecția meningococică sunt două boli care pot deveni mai complicate și pot duce la decese. Sunt rare, mai ales în cazul rujeolei, dacă copiii dumneavoastră sunt vaccinați, totuși este bine să cunoașteți semnele și simptomele acestor virusuri, deoarece detectarea și tratamentul precoce conduc de obicei la recuperarea completă.

Sfaturi utile pentru părinți:
Deși este util să poți identifica o erupție cutanată atunci când apare la copilul tău, cel mai bine este întotdeauna să ceri opinia medicului și să te sfătuiești cu privire la un tratament dacă este necesar.
Solicitați întotdeauna sfatul medicului dacă erupții cutanate:
sunt dureroase și afectează activitățile zilnice
se înrăutățesc sau nu se estompează după câteva zile
afectează ochii
sunt roșii sau purpurii și nu își schimbă culoarea atunci când sunt apăsate
sunt prezente cu febră, gât sau spate înțepenit, greață, dureri de cap urâte, dificultăți de respirație sau letargie
apar după consumul de alimente sau medicamente noi
Tratamentul la domiciliu se referă de obicei la menținerea copilului într-o stare cât mai confortabilă cu putință, mai ales atunci când sunt stresați sau suferă. Este posibil să aveți nevoie de o anumită medicamentație pentru ameliorare a durerii, sau de unele medicamente împotriva mâncărimii, în funcție de sfatul medicului.

Gastroenterita
Este de obicei cauzată de o infecție virală care provoacă în principal diaree și vărsături timp de până la o săptămână.

Semne și simptome generale ale gastroenteritei:
vărsături
diaree
deshidratare
dureri de stomac și crampe
febră
greaţă
flatulență
pierderea poftei de mâncare
pierdere în greutate

Sfaturi utile pentru părinți
Ca la răceală, nu există tratament pentru gastroenterită. Trebuie să treacă literalmente.
Principalul lucru pe care trebuie să îl evitați este deshidratarea și să vă asigurați că se completează lichidele pierdute. Apa în înghițituri mici este cea mai bună sau o soluție de electroliți precum cele aflate în pliculețe la farmacii din care se recomandă să dați câteva guri la fiecare 15 minute. Nu vă îngrijorați dacă nu mănâncă, dați-i multe lichide pentru a-l hidrata pentru că atunci când îi va fi foame, va spune. Regim alimentar și apă de asta are nevoie.
Mergeți la medic sau la spital dacă copilul dumneavoastră bolnav are:
deshidratare
diaree severă (8-10 scaune pe zi) fără semne de ameliorare
vărsături constante și incapabilitatea de a reține ceea ce a înghițit
vărsături verzi
sânge sau mucus în scaun
dureri abdominale severe,
Gastroenterita este, de asemenea, foarte contagioasă, așa că copilul tău bolnav AR TREBUI SĂ FIE ȚINUT ACASĂ. Asigurați-vă că mâinile, hainele murdare și lenjeria de pat etc. sunt spălate bine după contactul cu copilul. Igiena este extrem de importantă pentru a ține boala sub control.

Așadar, toată lumea trece prin diferite episoade mai stresante așa cum este atunci când copilul ori cineva din familie este bolnav. Important este să adoptăm o atitudine corectă față de noi și cei apropiați pentru a limita răspândirea bolii și consecințele ei. Ține doar de noi să fim atenți la semnalele care sunt transmise de corpurile copiilor noștri pentru a fi capabili să acționăm în cunoștință de cauză. Și să avem încredere în medicii noștri, cei fără de care unele dintre aceste provocări ar fi de-a dreptul imposibil de dus.

Sănătate tuturor!

(sursa informațiilor medicale din acest articol sunt: aici  și aici)

Lasă un răspuns

%d