machetedidactice.com

Literatură pentru mămici și nu numai – „Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminității”. Câte puțin din fiecare

Mărturisesc:
La fiecare întâlnire cu Aurora Liiceanu caut răspunsuri. Întrebările nu sunt puține!
Intru într-un dialog și acest exercițiu îmi face bine. E drept, eu  mai mult ascult. Știu că voi găsi ceea ce caut. Mă dumiresc.
Materialele video apărute de-a lungul timpului mi-au fost de un real folos. M-au apropiat și de Aurora Liiceanu, nu doar de scriitura ei. Glasul calm, răbdarea, sfătoșenia, gesturile așezate și liniștea emanată sunt ingredientele care mi se potrivesc-mănușă astăzi.
Pentru a-mi înțelege „starea”, vă invit să ascultați, de exemplu:

Librar pentru o zi Aurora Liiceanu 1/2

Librar pentru o zi Aurora Liiceanu 2/2

Mai puteți viziona și dialogul pe care l-a avut cu Cătălin Ștefănescu în emisiunea Garantat 100%, dar și multe altele.
Eu am achiziționat seria de autor apărută la Editura Polirom și am hotărât să nu citesc cărțile una după alta ci cu pauze – în care strecuram alte titluri. Asta mă ajuta să filtrez ceea ce aflam și mi se părea că mesajul se decantează.
Pe lângă materialele video, vreau să vă recomand: „Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminității”Această carte a Aurorei Liiceanu prezintă viața a două femei – total diferite – deși  se aseamănă  prin ceva: ambele au fost căsătorite cu scriitori celebri.                            20160625_125401

Interesul față de viețile celor celebri rămâne mereu la cote maxime pentru mulți dintre noi. Sau poate doar curiozitatea?  Cartea aceasta este incitantă și obligă la căutare! Lectorul vrea  mult mai multe informații despre cele două protagoniste:

Hadley Richardson – prima soție a celebrului Ernest Hemingway, o femeie iubitoare și o soție devotată. Întâlnirea ei cu Hemingway a avut loc înainte ca acesta să devină celebru, el având atunci 21 de ani.

hadley_richardson ErnestHemingwayHadley1922
sursa foto: en.wikipedia.org

20160626_093045

Cea de-a două este Zelda Fitzgerald – excentrica soție a lui F. Scott Fitzerald. Spre deosebire de Hadley care după cinci ani se va despărți de Ernest, acesta mai căsătorindu-se de încă trei ori și având nenumărate aventuri, Zelda va rămâne singura soție a lui Scott și muza lui permanentă.

zelda-fitzgerald zeldascottfitzgerald2
sursa foto:ephemeralnewyork.wordpress.com

Cititoarele cărții se pot regăsi în descrierile acestor două personaje feminine surprinse iscusit de Aurora Liiceanu. Și aici nu mă refer neapărat la excesele lor, ci la trăirile prezente – poate –  în orice cuplu.

Când s-a întors din Karagaci, din lupta teribilă dintre turci și greci, când mizeria războiului era pentru el imposibil de uitat, insuportabilă, Hadley l-a îngrijit ca un înger păzitor. Nu spun psihologii că femeile dezvoltă neconștient un comportament maternal, mămos față de soți, ca aceștia să-și amintească de mamele lor și să le fie lor, soțiilor, fideli și recunoscători, o relație în care sexul dispare, dar apare ceva mult mai adânc, mai ancestral, apar mama și copilul ei, iubit necondiționat și fără rezerve? (pag. 46)

Când s-a întors acasă de la băut, Hadley, furioasă, l-a pălmuit și i-a spus că îl urăște; el i-a reproșat că dăduse lucrurile la iveală. De ce fusese atât de proastă încât să vrea să afle adevărul? Ce adevăr? Oare nu vorbitul, cuvintele spuse creează relații de care nu scapi? Ernest îi mărturisește, în timp ce ea îl lovește furibund, că ar fi dorit să se lase în voia vieții, cu ce-i aducea aceasta, să nu facă nimic, să nu spună nimic, ca și cum altcineva i-ar fi dictat viața. Nu voia să hotărască nimic. De ce Hadley îl încolțise cu atâta patimă și-l punea să ia o hotărâre? Nu-și dădea seama ce greu îi este? Și discuțiile cu Hadley s-au desfășurat aiurea, bând amândoi – nenorociți, dar apropiați oare prin nenorocire și băutură? (pag. 80)

Zelda clocotea de energie și poftă de viață, voia să-și trăiască tinerețea din plin, nestăvilită de prejudecăți și convenții rigide, îi plăcea să fie admirată și curtată, căuta mult să fie în centrul atenției și-și savura succesul la bărbați. (pag. 138)

Peste noapte au devenit celebri și pentru faptul că banii i-au smintit.
Făceau beții de necrezut. După nuntă au dansat pe mese și au fost dați afară din două hoteluri. Zelda a sărit într-o fântână, în plin New York, în Washington Square. Se urcau pe capota taxiurilor când mergeau sau veneau de la petreceri. O țineau dintr-o petrecere în alta și umblau beți, erau plini de energie și nepotoliți, devenind un cuplu celebru și teribil. (pag. 151)

Dacă sunteți fascinați de tema feminității aveți posibilitatea unei lecturi plăcute, lejere, agreabile. Spor la citit!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Literatură pentru mămici și nu numai – „Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminității”. Câte puțin din fiecare”

%d