machetedidactice.com

Machete didactice – Flori pentru sărbătoriţi. Cu ele nu poţi da greş niciodată!

DSC_7333 DSC_7341 DSC_7335

Floarea reprezintă un simbol atât de profund, încât după mii de ani de existenţă  pe acest pământ, tot nu s-au putut scrie toate definiţiile pe care aceasta le oferă.
De la menirea ei de-a perpetua speciile, acestă minunată întruchipare te poate face să treci printr-un melanj de sentimente pentru care eu personal, nu am vocabularul complet, necesar spre a-l reda.
Floarea este atât de minunată încât de câte ori te întâlneşti cu ea, trebuie să te bucuri.
Te poţi bucura zgomotos, sau în sinea ta!
Poţi împărtăşi bucuria cu cei dragi sau o poţi savura în tihnă, singur. Dar câte nu poţi face!

DSC_7336  DSC_7334 DSC_7338

Din punctul meu de vedere, dacă ştii semnificaţia lor, cu o floare nu poţi da greş niciodată. Poate fi oferită atât femeilor cât şi bărbaţilor asta ca să nu mai pomenesc de cât de bine şade o floare în braţele unui bătrân sau a unui prunc.

Câte mămici nu s-au bucurat de păpădia primită în dar de la pruncul lor?
Câte mămici nu au considerat micuţa părăluţă cea mai elegantă floare?
Floarea oriunde o pui aduce cu ea eleganţă, tihnă, bun gust.

DSC_7331 DSC_7337 DSC_7339

Oamenii au mers mai departe şi au alcătuit un cod al florilor, unde şi când pot fi oferite şi ce anume semnifică ele. Cei mai iscusiţi sunt artiştii japonezi care au dăruit omenirii conceptul de ikebana.

Ikebana este tehnică artistică de aranjare a florilor (în vase) după anumite principii, arta aranjamentelor florale în stil japonez, arta tablourilor vii.

Ikebana este concretizarea cea mai reprezentativă a cultului pentru frumos prezent de-a lungul istoriei în universul spiritual japonez. S-a conformat întotdeauna, față de celelalte arte, și pretutindeni situațiilor noi impuse de evoluția simțului estetic al japonezilor. Ikebana este aducerea vieții vegetale la dimensiunile unei încăperi, unei vaze. Elementele florale dintr-un aranjament sunt puse în vază cu intenția transpunerii lor într-o nouă viață, încercându-se recrearea universului lor natural.
Aranjarea florilor este o expresie a vitalității, a competiției neîntrerupte dintre viață și moarte, o artă încărcată de simboluri care a devenit o parte indispensabilă a interioarelor japoneze. Plăcerea pentru aranjarea florilor caută să exprime pacea sufletească, echilibrul din natură și al naturii cu omul. În aranjamentul florilor se urmăresc câteva reguli specifice și necesare cum ar fi forma imperfectă, neregularitatea, înfățișarea simplă, săracă, dar în același timp delicată și fragilă.

In aranjamentele ikebana se pot folosi: trandafiri, iriși, crizanteme, floarea-soarelui, lalele, gladiole, crini, flori de pai, margarete. Se pot folosi frunze de ferigă și ramuri de stejar, alun, salcie, liliac etc. De mare efect sunt rămurelele înflorite de măr, de cireș sau alți pomi fructiferi. Se pot folosi și plante exotice, precum gerbera, diverse specii de orhidee, anthurium, croton, ficus, flori de bromelii și frunze de palmier.

Mi-ar fi plăcut ca în grădiniţe şi şcoli să se regăsească colţuri de acest fel, iar în lipsa unor cunoscători care să realizeze aceste lucru, eu personal încerc să strecor flori în ambientul acestor unităţi. Nu sunt la rang de artă, dar forma şi culoarea lor înveselesc zilele celor care le privesc.

DSC_7332  DSC_7340

Bucuraţi-vă de flori! Nu ezitaţi să le oferiţi, pentru că bucuria pe care o veţi simţi va avea aceeaşi intensitate cu bucuria celor ce le vor primi!

Lasă un răspuns

%d