machetedidactice.com

Activităţi educative copii – D de la dascăl dar şi de la Doamna Dochia

Imagine

Doamna profesoară Dochia Smaranda a intrat în viaţa noastră, tumultuos. Se întâmpla la finalul anului 2002, atunci când Răzvan a ajuns să-i fie elev. Spun că a ajuns, deoarece el a început cu un alt profesor ce s-a dovedit a nu fi potrivit pentru el, iar examenul de final de semestru ce se apropia, mi-a arătat că trebuie să iau o măsură radicală. Şi şansa noastră s-a numit Dochia Smaranda. În clasele primare Răzvan a urmat cursurile Colegiului de artă Ciprian Porumbescu, iar asta s-a datorat faptului că eu am dorit foarte mult ca el să urmeze cursuri de pian într-un cadru profesional. Nu regret nici o secundă acest fapt, pentru că acolo s-au petrecut multe clipe frumoase atât din viaţa lui, dar mai ales din viaţa mea. Studiul la pian pentru Răzvan a început devreme, pe la 3 anişori, atunci când, o perioadă destul de lungă de timp a mers la doamna Firică, o profesoară de pian din Fălticeni, însă acum doream să trecem la un nivel mai înalt, drept pentru care ne-am mutat în Suceava.

Cum spuneam întâlnirea cu doamna Dochia a fost tumultoasă dar asta s-a datorat faptului că nu am fost pe aceeaşi lungime de undă cu ea. De fapt nu eram obişnuiţi cu aşa rigurozitate şi cu atâta profesionalism.

La acea vreme lucram într-o firmă de distribuţie, iar dimineaţa plecam cu câteva minute înainte să plece Răzvan la şcoala. Programul meu era extrem de încărcat, iar faptul că luam legătura cu învăţătoarea în fiecare zi, îl consideram suficient. Însă într-o zi m-am pomenit cu scrisoarea de mai sus, care spune totul. Am păstrat-o, iar acum stă la loc de cinste în albumul dăruit lui Răzvan, la împlinirea vârstei de 10 ani.

dsc_44571  dsc_4458

Este evident că am luat legătura cu ea, am ascultat ce probleme sunt, am tras tare pentru examenul ce bătea la uşă şi am stabilit o strategie menită să recuperăm timpul pierdut. Drept pentru care, în acea vară ne-am întâlnit de mai multe ori, iar de atunci , ne tot întâlnim. Au trecut 12 ani, însă dacă privesc în urmă sunt foarte bucuroasă că aşa s-au desfăşurat lucrurile.

Dintr-o teamă nebună de dascăl, identificarea problemelor şi rezolvarea lor a transformat întâlnirea cu această profesoară în momente unice şi irepetabile. De fiecare dată este mai frumos, mai melodios, mai constructiv!

DSC_2505

DSC_4439

Pe la final de clasa a IV a am înţeles şi acceptat că Răzvan nu va face niciodată performantă la pian şi sfătuită tot de doamna Dochia, am hotărât ca el să continue ciclul gimnazial într-un alt colegiu, dar copilul a dorit să facă acest lucru, doar dacă lecţiile de pian îşi urmau cursul. De această dată doar pentru sufletul lui, doar ca o activitate suplimentară. Şi iată că s-au adunat atâţia ani!

Apoi a apărut Luca, iar doamna Dochia a stat alături şi de el. Am contabilizat deja doi ani de când el desluşeşte tainele acestui extraordinar instrument, iar drumul nu a fost atât de lin, precum pare din fotografii.

Am avut momente destul de tensionate, de obicei când intervin noţiuni pe care nu le înţelege de prima dată. Este faza în care vrea să abandoneze şi protestează. Timpul şi experienţa primului prunc m-a învăţat că nu este indicat ca la primul hop, să spui stop. Iar aici intervine harul şi priceperea dascălului. Trebuie să fie o muncă în echipă şi un efort comun. Eu nu pot să exclud faptul că acestă activitate pe care o fac amândoi copiii, este una suplimentară.

DSC_4005

DSC_4007

La fel s-a întâmplat şi astăzi. Am plecat spre ora de pian, cam cu jumătate de măsură, dar până Luca s-a făcut comod, i-am spus doamnei profesoare care sunt of-urile iar prin priceperea ei, totul a luat o întorsătură radicală. Partituri noi, desluşiri împreună, lauda unui cântecel exersat fără ajutorul profesorului au fost ingredientele magice. Când am ajuns acasă, primul lucru care l-a făcut, s-a aşezat la pian să mai repete partiturile nou primite.

Prima partitură este cea care a fost studiată de Luca singurel şi este un menuet de Anna Magdalena Bach, iar celelalte sunt partiturile noi, primite astăzi. Poate vă vor fi de folos. Sunt foarte frumoase!

img479

img480

img481

img482

img483

Mai trebuie să spun ceva?

Da trebuie să-i mărturisesc acestei minunate profesoare, mămici dar şi proaspătă bunică faptul că o iubesc foarte mult, o respect şi mi-e dragă! Foarte dragă!

Îi mulţumesc pentru că de atâţia ani colaborăm şi o facem foarte frumos. Că de o decadă şi mai bine nu a existat nici un moment în care să avem divergenţe. Că mi-a consolidat mie, şi dăruit băieţilor mei, dragul de frumos şi dichis.

Aşa că, tot ceea ce vă doresc este să găsiţi dascăli potriviţi pentru voi şi copiii voştri, profesionişti care să vă ajute să vă atingeţi visele!

P.S. Doresc să le transmit proaspeților părinți, Mădălina și Bogdan (care este și tăticul lui Doctor MIT), urările mele de bine. Aveți nevoie de înțelepciune și răbdare, pentru că de talent și pregătire nu duceți lipsă. Dacă ați reușit să gestionați un moment atât de greu, moment numit Kira, atunci cu siguranță vă veți descurca în fața tuturor provocărilor.

Micului Patrick: Bun venit pe aceasta lume, minune!

                                               

Lasă un răspuns

7 gânduri despre “Activităţi educative copii – D de la dascăl dar şi de la Doamna Dochia”

%d