machetedidactice.com

Machete didactice – De la responsabilităţi în grădiniţă şi şcoală, la responsabilităţi în … viaţă

Image

Începem să avem responsabilităţi de la vârste foarte fragede, fără a conştientiza în adevăratul sens al cuvântului ce înseamnă asta. Unii dintre părinţi sunt mai severi, nelăsând copilului altă alternativă decât aceea ce a executa cerinţele (a se citi ordine), pe când alţii sunt mai permisivi şi mai toleranţi. Mai există o categorie care consideră că la vârste fragede şi nu numai, copiii lor nu au nici o responsabilitate.

Conform dicţionarului explicativ al limbii române, cuvântul responsabilitate înseamnă: obligaţia de a efectua un lucru, de a răspunde, de a da socoteală de ceva, de a accepta şi suporta consecinţele ; răspundere. Iar această definiţie ne arată că nu numai că eşti obligat să efectuezi un lucru ci trebuie să răspunzi şi să dai socoteală pentru el.
Aşadar, nu prea este loc de glume sau de glumit!
Hai acum să ne gândim că, aici este vorba despre nişte copii. Mai mari sau mai mici.
Cum procedăm noi, adulţii, pentru ca cei mici să înţeleagă ce înseamnă a avea o responsabilitate şi cum anume ne achitam de ea? Şi nu oricum ci onorabil!

Din lipsă de timp, mulţi părinţi din ziua de astăzi consideră că aceste noţiuni şi nu numai ele trebuiesc dobândite de copil la grădiniţă. Apoi, responsabilitatea trece în curtea învăţătorului şi urmând ordinea firească, să fie preluată mai apoi de profesori.
Nu ştiu dacă sunt foarte mulţi părinţi care se ocupă cu adevărat de copii atât de mult şi mai ales, constant. Este acum o emulaţie în rândul mămicilor tinere care tind să îmbrăţişeze homeschooling-ul atât de tare, încât nu mai văd şi altă alternativă sau le consideră pe cele consacrate un eşec total.
Nu doresc a fi partizanul nici uneia dintre modalităţile de învăţare sau mai bine spus, a locului unde are loc procesul de învăţământ, pentru ca sunt avantaje şi dezavantaje în ambele părţi. Nu am căderea necesară să fac acest lucru, însă în ceea ce mă priveşte, nu aş putea să fac asta, în aşa măsură cum cred eu că ar trebui făcut. Bine, temeinic şi cu bătaie lungă!

Dar cred ca dacă activitatea din şcoală este ajutată de cea de acasa, mai bine zis împletită, rezultatele nu au cum să nu apară.
Revenind la responsabilităţi şi la modul în care ele să fie mai întâi vizualizate de copii, am căutat să le găsesc diferite moduri  de prezentare colorate şi atractive, pentru ca mesajul ce se doreşte a fi transmis să fie însoţit de o imagine plăcută.

Image

Consider că sunt atât de mulţi factori care duc către reuşita realizării unei responsabilităţi încât cei care contribuie din plin la acest rezultat, sunt tot adulţii şi abilitatea lor de-a conduce , ostilităţile” fără ca cel din faţă să-şi dea seama de acest lucru. Dar pentru ca acest lucru să fie şi concret este necesară foarte multă răbdare şi perseverență.
Alegerea de astăzi în ceea ce priveşte  reprezentarea are forma unor creioane. Ele sunt colorate în culorile curcubeului şi, în funcţie de nevoi, pot fi folosite şi atunci când se vorbeşte despre zilele săptămânii, dar şi când vine vorba despre atât de îndrăgitul curcubeu.
Pe ele se pot afişa, după caz, mesajul ce se doreşte a fi transmis.
Ele pot fi aşezate în mai multe moduri, fiecare fiind liber să aleagă prezentarea care place cel mai mult ochiului, dar şi ambientului.

Image

Image

Vă doresc ca alegerea făcută în ceea ce primeşte forma de învăţământ pentru copiii dumneavoastră să fie atât de inspirată, încât peste ani, să nu regretaţi nici o clipă această opţiune.

Şi vă Imagemai doresc un lucru: să vă duceţi la bun sfârşit toate responsabilităţile pe care le aveţi, cu sănătate şi tihnă.

Lasă un răspuns

%d