machetedidactice.com

„Legenda lui Podkin O Ureche” de Kieran Larwood

De mai bine de-o lună nu e dată să deschid calculatorul și să nu-mi apară în față cartea despre care vreau să vă povestesc astăzi, dar pe care eu am cumpărat-o după ce am văzut cum a scris Cristina, de la Talente de năzdrăvani, pe pagina blogului ei. Amănunte puteți citi aici.

Legenda lui Podkin O ureche, această poveste minunată a unui mic iepuraș, începe pe timp de pace și armonie în regatul iepurelui. În zilele reci și înzăpezite care mai sunt până la vacanța de la mijlocul iernii, un bătrân Bard vizitează Colonia Ciulinilor pentru a distra iepurii în jurul unui foc zdravăn. Bardul povestește despre trecut, despre Podkin, fiul unui iepure căpitan pe nume Lopkin. Când o putere întunecată și înspăimântătoare, cunoscută sub numele de Hapli, se ridică în lumea iepurilor, Podkin, sora Paz și fratele său, Puk sunt nevoiți să-și părăsească ținutul și să lupte pentru a supraviețui. Povestea urmărește călătoria și încercarea lor de a învinge pe Hapli sub conducerea lui Scramashank și de a restabili pacea și siguranța comunităților de iepuri din toate ținuturile.

Lumea iepurelui Podkin este descrisă foarte frumos de Larwood, care pictează o imagine idilică, confortabilă și civilizată a Coloniei Ciulinului în primele câteva paragrafe ale cărții. Am simțit că pot păși cu ușurință în acea lume și să mă simt parte din ea imediat și la fel a simțit și Luca, citind amândoi cartea. Îmi place ideea unui povestitor călător care este priceput la meseria lui, învățându-i pe iepuri mai tineri despre trecutul lor, dar și povestind o poveste înfricoșătoare și apăsătoare de care toată lumea se bucură.

Podkin este personajul principal genial și sunt sigură că fiecare copil va iubi felurile sale amabile și sensibile, vitejia și încrederea sa în ceilalți. Începutul nu-l favorizează pentru că este zugrăvit ca fiind un școlar leneș care încearcă să lipsească de la lecții, dar se transformă într-un lider plin de resurse, care într-o bună zi ar putea deveni șef ca tatăl său. Romanul are și câteva elemente în care răul este absolut. Haplii sunt o adunătură înspăimântătoare de tâlhari care vor să preia lumea iepurilor și să-i supună pe toți înaintea lor. Sunt descriși și  grafic și dau frisoane cititorului de-a lungul poveștii. Cititorul este propulsat chiar în centrul acțiunii și la un moment dat chiar face parte din ea fiind dispus să „lupte” pentru a găsi un loc sigur unde să facă planurile pentru a învinge.

Scrisul este „îmbrăcat” cu câteva desene minunate alb-negru. Ilustrațiile sunt foarte complexe, singurele mele nemulțumiri fiind acelea că au fost prea puține și nu prea clare!

De asemenea, mi-a plăcut harta din partea anterioară a cărții, permițându-mi să parcurg călătoria tinerilor iepuri în timp ce fugeau de Haplii prin zăpadă.

Îmi place modul în care Larwood permite cititorului să-și vadă propria civilizație reflectată în lumea iepurilor. Iepurii sunt înfățișați în principal, deoarece oamenii ar fi în poveste. Cumva, deși mi-ar fi plăcut ca povestea să fi fost un pic mai iepuroasă, cu câteva caracteristici și mai interesante despre iepuri. Romanul are un final minunat, dar există câteva întrebări la care nu s-au dat încă răspunsuri și sunt sigură că a doua carte va dezvălui mai multe despre legenda lui Podkin O Ureche așa cum o va face și a treia, atâtea câte se spune că sunt.
Cred că aceasta este o carte strălucitoare pentru copii și ar fi deosebit de grozavă dacă ar fi citită cu voce tare la fel cum o face și Bardul, dar și noi! 😉

Pentru că pe coperta a IV-a se află un îndemn de a citi și a doua carte din seria Saga Celor Cinci Tărâmuri – Secretul Scorburii Întunecate, am purces la a o căuta, dar nu am găsit-o de cumpărat. În schimb, am căutat-o în limba engleză și găsindu-le, n-am stat pe gânduri și le-am comandat. Îmi doresc să ajungă până de Moș Crăciun ori dacă nu, măcar până de ziua lui Luca, de la începutul anului. Sunt nerăbdătoare, asta-i mai mult decât clar. 🙂

 


Cu această ocazie, am găsit și niște materiale pe care Luca le-a lucrat, cu mai mare drag fiind în limba engleză. Iată o mostră întrebări răspunsuri:

1. What is a bard?- A traveling, storytelling, wandering rabbit
2. In the beginning of the story, the author compares the rabbit with a human based on what similarity?- They both walked upright
3. What mark is found on a bard rabbit?- Blue swirls and patterns on his fur
4. What makes the story of Podkin One-Ear so different from the other tales the bard tells the little rabbits?- Podkin One-Ear
story is true
5. What is a “warren”?- A collection of holes and tunnels underground
6. Why was Paz disappointed that she would never lead the warren, even though she was the oldest child?- Tradition says the first
son becomes the leader
7. What was The Gorm holding in its hand to let the longburrow know he came in peace?- A white flag
8. What was hanging from The Gorm’s belt?- Skulls
9. What did Podkin find on the magical dagger from his father?- A letter from their mom
10. Why did Paz have to read the letter from their mom that was on the magical dagger? Why was Podkin unable to read it?- It was
written in Ogham which is an ancient written language that Podkin didn’t know how to read.
Dacă doriți mai multe materiale de acest gen le găsiți pe teacherspayteachers.com dar și pe alte site-uri de specialitate.

Lasă un răspuns

%d