machetedidactice.com

Școlărel de clasa a V-a – Cum se poartă mărțișorul?

Mărțișorul, o mică bijuterie legată cu un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, este un obicei străvechi al romanilor și al câtorva popoare învecinate. Podoaba face parte din ritualul sărbătoririi primăverii și se poartă începând cu răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie. Tradițional, mărțișorul este atașat purtătorului în moduri specifice, pentru a aduce noroc și bucurie odată cu instalarea anotimpului cald.

În general, mărțișorul este dăruit fetelor, femeilor și copiilor pe post de talisman, care să le protejeze gingășia și sensibilitatea. Simbolul vestitorului primăverii poate lua mai multe forme sugestive, precum coșarul (transmite bunăstare), trifoiul (poartă noroc) sau ghiocelul (întruchipează prospețimea, puritatea).

Când se poartă mărțișorul?

Mărțișorul se poartă începând cu răsăritul soarelui în ziua de 1 Martie, însă intervalul variază în funcție de tradițiile specifice ale zonelor geografice.
În Dobrogea și în Muntenia se obișnuiește ca mărțișorul să împodobească garderoba în zilele de 1-9 martie, când Baba Dochia (personaj de legendă) renunță la cele 9 cojoace ale iernii și se pregătește de vremea caldă. Pe alocuri, există și obiceiul alegerii unei anumite zile din cele 9, care să prevestească calitatea vieții în noul an în funcție de condițiile meteo.

Alte regiuni geografice promovează tradiția purtării mărțișorului întreaga lună martie, urmând ca podoaba să fie apoi prinsă de ramurile unui pom fructifer pentru belșug în gospodărie. La începutul lunii aprilie, multe sate din România și Basarabia au grădini cu pomi împodobiți de mărțișoare. În alte părți, mărțișorul se poartă până la sărbătoarea de Florii.

În alte județe din țară, simbolul primăverii este purtat doar în primele două săptămâni din martie. În satele transilvănene, oamenii atârnă mărțișoarele de uși, ferestre și coarnele animalelor domestice pentru a speria duhurile rele.

În Dobrogea, se obișnuiește ca mărțișoarele să fie purtate până la sosirea cocorilor, urmând ca apoi să fie aruncate în aer. În Moldova, pe 1 martie fetele oferă mărțișoare băieților, urmând ca ei să întoarcă favorul pe data de 8 martie.

Alte repere privind perioada în care se poartă mărțișorul în mod tradițional sunt mult mai plastice. De pildă, oamenii așteaptă primele semne de biruință a primăverii, precum cântatul cucului, înflorirea trandafirilor și a cireșilor, până revin berzele sau rândunelele din țările calde.

Cum se poartă mărțișorul?

Odinioară, pe când mărțișorul abia își contura drumul spre a deveni o tradiție permanentă, oamenii atârnau această podoaba la gât sau la mână cu o cordeluță roșie sau un șnur compus din două fire răsucite din mătase albă și roșie. Se mai folosea, de asemenea, un fir de arnici roșu și unul din bumbac alb.

În prezent, mărțișorul se poartă la încheietura mâinii stângi ca o brățară sau prins în piept, în dreptul inimii, ca simbol al îndeplinirii tuturor dorințelor la început de primăvară.

Obiceiul mărțișorului se păstrează în termeni asemănători și în zona Balcanilor, la aromâni și megleno-romani, bulgari, macedoneni și albanezi.

Dincolo de obiceiuri și simboluri legate de mărțișor, el rămâne ca o întrupare a bucuriei de a trăi, a dragostei de viață, un semn prin care noi, oamenii salutăm renașterea naturii odată cu venirea primăverii. Mărțișorul rămâne, peste timp, simbolul soarelui atotputernic și al purității sufletești.
(sursa: aici)

20170228_190823

20170228_220744

Am confecționat și eu, pentru fetițele din clasa lui Luca, mărțișoare cu motive românești. Cusute.

Materialele necesare au fost:
etamină
fire de bumbac de diferite culori
cartoane colorate de diferite culori
plicuri
ață de mărțișor

După ce am cusut fiecare model, le-am tăiat, am scos firele pe margine și le-am lipit pe cartonașe cu ajutorul bandei dublu adezive. Am atașat ața de mărțișor și le-am pus în plicuri.

20170228_190954

Fiecare fetiță din clasă a primit un astfel de mărțișor.

20170228_221015

De dimineață, Luca a găsit pe banca lui un cadou. Era din partea colegelor lui și s-a bucurat.

20170301_122330

Așteptăm și 8 Martie pentru a sărbători!

Lasă un răspuns

%d