Vineri, dimineață, ceva nu se așeza așa cum trebuie și în drumul meu către bucătărie am dat cu ochii de un pinguin, un pinguin mare cu o burtă generoasă care parcă vorbea cu mine. Mă întreba ce caută el acolo, agățat pe perete în loc să fie alături de copii pentru o recapitulare a ceea ce a fost săptămâna ce tocmai se încheie. Animalele polare s-au înfățișat copiilor în toată splendoarea lor, dezvăluind o serie de mistere care i-a încântat și incitat pe copii atunci când au fost dezvăluite.
Într-o săptămână de grădiniță se realizează atât de multe activități încât multor părinți nu le vine să creadă cât de complex este acest demers al educației preșcolarilor, mulți dintre ei trăind cu impresia că la grădiniță doamna are grijă de copii și… atât. De altfel și întrebările care se aud atunci când cei mici sunt luați de la grădiniță, la finalul programului spun mai multe despre asta și nu mă refer strict la această grupă, nu, ci la multe altele din grădinițe de peste tot din țara noastră putând afirma acest lucru în urma dialogurilor pe care le-am avut cu doamnele educatoare.
Ori nu este așa deloc, lecțiile de predare și consolidare cer o atenție deosebită cu atât mai deosebită cu cât numărul copiilor dintr-o grupă este atât de mare. Gândiți-vă că fiecare copil are un grad de dezvoltare diferit, unii dintre ei necesitând o atenție sporită aici referindu-mă la modul și timpul în care cel mic poate pricepe și așeza în minte informația nouă care vine în atenția lui.
Iar domeniile sunt atât de multe și variate pentru că se insistă mult, foarte mult pe dezvoltarea vorbirii cu tot ce implică ea, pe activități matematice – provocatoarele activități matematice – cuiul atât de mare al multora dintre noi, activități care dezvoltă abilitățile motrice fără de care ne-ar fi mult mai greu să ne descurcăm în viața reală atunci când nu primim ajutor de la nimeni. Se realizează tot soiul de activități STEAM, acolo unde se îmbină activitățile practice cu cele de bricolaj pentru a prezenta preșcolarilor o perspectivă nu doar auditivă ci și palpabilă a fenomenelor la care sunt părtași. Fiecare lucru care vine în întâmpinarea omului trebuie explicat de altfel neavând de unde ști și înțelege, cu adevărat, despre ce este vorba. Ori toate acestea se regăsesc în programul celor mici, zi de zi adăugându-se câte puțin. Reacția lor îți spune ție, adultul din mijlocul lor, că trebuie să continui pentru că foamea de cunoaștere, curiozitatea trebuie hrănite întru câștigul tuturor, nu doar unilateral.
Așa a fost și în ultima zi din săptămâna școlară atunci când împreună cu doamna Irina am făcut o recapitulare. Și ce frumos a fost!
Am început cu o activitate creativă pentru că meștereala pe care le-am propus-o copiilor cerea acest lucru. Au pictat o farfurie, de data asta cu negru, ea urmând a se transforma într-un pinguin. Sunt prea mulți copii care acasă nu pictează pentru că murdăria ce rezultă este una care dă bătăi de cap adulților, numai că trebuie exercițiu pentru a ști cum să te comporți atunci când ai în față culorile din tuburi, apa în care speli pensoanele. Copiii au folosit burețeii, suprafața ce trebuia acoperită pretându-se la așa ceva.
Sunt unii copii, îndeobște fetițele, care lucrează foarte atent și curat însă mulți dintre copii (mai ales băieții) lasă în urmă multă mizerie pictând tot ce le pică în raza de acțiune de la mese, scaune, pardoseală la propriile haine ori chiar ale colegilor. În acest caz este de urmărit și de învățat cum anume trebuie procedat și de multe ori nu-ți iese din prima. Așa că este nevoie de exercițiu iar și iar cu calm, răbdare și determinare.
Cum farfuria trebuia lăsată la uscat am început dialogul pentru a vedea ce anume am reținut din acest subiect atât de incitant. Ce povești s-au auzit săptămâna asta, ce personaje ne-au plăcut, despre ce animale am vorbit, ce diferență a fost între cele despre care am vorbit săptămâna trecută față de aceasta pe care tocmai o încheie.
Povești au fost câteva foarte frumoase, care au atins puncte diferite de la mediul de viață, la comportament și atitudine.
Dilly cea diferită a avut un puternic ecou, copiii aducând-o în față, comportamentul ei vesel și optimist rămânându-le în suflet. Pe lângă Dilly, Fluturașii au mai auzit povestea Lecții de politețe pentru pinguini, o cărticică pe care Erica a adus-o sore a o auzi și colegii ei, mulțumim, mama lui Erica! Citită joi și analizată de doamna Irina, am reamintit-o astăzi, copiii fiind dornici a mi-o povesti și mie.
Voi reaminti de fiecare dată de secvențele în care am despărțit în silabe, am identificat prima literă (vor fi voci care vor spune că e prea devreme însă te mulezi după cei pe care-i ai în față) iar de data asta Eva și Olivia au fost extraordinare, am făcut propoziții noi, am descoperit cuvinte pe care nu le știam, am insistat în cazul copiilor care întâmpină probleme în ceea ce privește rostirea cuvintelor iar acestea sunt deja cunoscute de Fluturași existând rutina aferentă, ceea ce demonstrează că se lucrează cu ei zilnic.
Dacă e vorba de matematică, am tot numărat crescător-descrescător, am identificat mulțimile întâlnite în povești, și am insistat pe numeralul cardinal. Reamintesc că la sfârșitul acestui capitol, copilul este necesar să știe:
-
- să identifice poziția unui obiect într-un sir de 1-5 obiecte, utilizând numeralul ordinal, exemplu: prima este foca, al doilea este ursul…, al cincilea este pinguinul;
- să identifice și să numească primul și ultimul element dintr-un șir de 1-5 elemente, exemplu: primul animal este foca, iar ultimul, al cincilea este pinguinul;
- să folosească în limbajul oral numele numeralelor ordinale, de exemplu; primul/ prima al doilea/ a doua etc.
- să facă diferența între numeralul ordinal și cel cardinal, de exemplu: al treilea pinguin dintr-un șir poate avea înscris pe frac cifra 5, aceasta neînsemnând că este al cincilea din șir.
Evident că este de preferat ca aceste exerciții să aibă loc și acasă, nu neapărat în fața unor fișe ci în dialogurile dintre copil și adult, așa noțiunile consolidându-se.
Toate aceste secvențe, după ce erau rostite, erau completate pe macheta prezentă în grupă, pinguinul având pe el un labirint al cărui capăt se cerea descoperit.
Am avut și un joc de îndemânare și concentrare, ouăle unor pinguini căutând un cuib. Activitatea e încadrată în grădiniță la Jocuri pentru activitățile domeniului psihomotric-DPM.
S-a și dansat un dans pe o melodie așa de frumoasă, o atașez aici poate o veți încerca și voi.
La final copilașii au terminat de meșterit pinguinul, farfuria fiind uscată.
Deja am adunat trei animăluțe făcute cu această tehnică spre bucuria tuturor. Este vorba despre purcel, vulpe și acum pinguinul.
Un joc de mișcare a fost și acela când copiii au avut de interpretat personajul ursului polar dintr-un clip. E interesantă dinamica copiilor, fiecare având o abordare diferită. Nu pot exemplifica video, dar vă invit să încercați fie acasă cu copiii sau chiar la grupă, dacă lucrați cu ei.
Lesne se poate observa ce paletă vastă se acoperă într-o săptămână de joacă și învățare alături de cei mici, toată având o temă, în cazul de față fiind vorba despre animale de la poli. Finalul de săptămâna va așeza trăirile și întâmplările pentru ca de luni să o luăm de la capăt, de data aceasta în lumea apelor. O altă provocare căreia abia aștept să-i dau curs. Spor și inspirație!