machetedidactice.com

Oare e bună alegerea mea?

„6 – 7 și 10 – 17 iulie 2023 – Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. „Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită. Numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului”, transmite Ministerul Educației.

Pe 19 iulie are loc repartizarea computerizată în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2023 – 2024. Tot în aceeaşi zi se comunică comunicarea rezultatelor candidaţilor repartizaţi computerizat în învăţământul liceal şi se afişează în unităţile de învăţământ gimnazial listele cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal.

Așadar, toți cei care au dat Evaluarea Națională sunt chemați acum să aleagă pe ce drum vor merge. Mulți dintre copii au tot auzit, din diverse direcții, fie că de acasă ori de la școală, că acesta a fost examenul vieții lor. Nimic mai eronat!
Examenul acesta este unul dintr-o suită care vor urma fiind suficient timp pentru a îndrepta greșelile dacă ele vor apărea.
Te poți regrupa din mers, poți schimba macazul și în cazul destul de multor copii acest lucru se va și petrece. La 14-15 ani puterea de discernământ nu e mare, unde mai pui că nici la începutul clasei a XII-a mulți nu știu încotro s-o apuce.
După aflarea rezultatelor la Evaluarea Națională în multe familii au avut loc diferite discuții ori dispute privind alegerile pe care le vor face copiii.

Dar care sunt dorințele liceenilor și ce așteptări au părinții?

Dorințele liceenilor pot varia în funcție de personalitate, interese și aspirații individuale. În general, liceenii își doresc:

Autonomie și libertate: Liceenii tind să-și dorească mai multă independență și control asupra propriilor vieți. Ei își doresc să ia decizii mai multe privind activitățile extrașcolare, prietenii, timpul liber și chiar direcția academică sau profesională.

Realizare academică și succes școlar: Majoritatea liceenilor doresc să aibă performanțe academice bune și să obțină rezultate satisfăcătoare în examene și teste. Ei pot avea dorința de a se îndrepta spre o anumită universitate sau domeniu de studiu și pot fi dedicați în atingerea obiectivelor academice.

Explorarea intereselor și dezvoltarea personală: Liceenii își doresc să-și descopere pasiunile și interesele, să participe la diverse activități extracurriculare și să se dezvolte personal. Aceștia pot avea dorința de a se implica în sport, arte, muzică, voluntariat sau alte activități care le stimulează creativitatea și dezvoltarea abilităților.

Autoidentificare și relații sociale: Liceenii trec printr-un proces de descoperire a propriei identități și își doresc să se integreze în grupuri de prieteni care îi înțeleg și împărtășesc interese comune. Ei caută relații sociale sănătoase și stabile, iar uneori pot fi preocupați de imaginea lor și de modul în care sunt percepuți de către ceilalți.

În ceea ce privește părinții, așteptările lor pot fi influențate de cultura, valorile și experiențele personale. În general, părinții își doresc:

Reușită academică: Părinții pot avea așteptări ridicate în ceea ce privește performanțele școlare ale copiilor lor. Ei își doresc ca aceștia să obțină rezultate bune, să se implice în educație și să-și valorifice potențialul.

Siguranță și bunăstare: Părinții sunt preocupați de bunăstarea fizică și emoțională a copiilor lor. Ei doresc să știe că aceștia sunt în siguranță și sănătoși, și își pot exprima așteptările în ceea ce privește igiena, comportamentul adecvat și respectul față de reguli și valori.

Orientare în carieră și viitor: Părinții pot avea așteptări în ceea ce privește viitorul carierei copiilor lor. Ei pot încuraja alegeri care să le ofere copiilor oportunități de succes și stabilitate financiară.

Respectarea valorilor și implicare socială: Părinții pot avea așteptări privind valorile morale și implicarea socială a copiilor lor. Ei își doresc ca aceștia să fie persoane responsabile, empatici și să se implice în comunitate.

Este important ca părinții și liceenii să comunice deschis și să găsească un echilibru între dorințele și așteptările lor. O comunicare eficientă și înțelegerea reciprocă pot ajuta la construirea unui cadru în care ambele părți se simt ascultate și respectate.

Sper ca lucrurile să se așeze și să fie armonie în fiecare casă pentru a se putea merge mai departe și lua cea mai inspirată decizie.

Lasă un răspuns

%d