machetedidactice.com

Un castel în care mi-ar fi plăcut să trăiesc

Am vizitat Castelul Cantacuzino de la Bușteni, o frumusețe de clădire amplasată într-un cadru de vis.

Castelul Cantacuzino  este amplasat în Bușteni, cartierul Zamora, pe locul unei vechi case de vânătoare, ce dăinuia încă din  sec. al-XVIII-lea și care servea ca popas familiei Cantacuzino, în drumul său spre Brașov.

Castelul Cantacuzino este construit în stil neoromânesc, singurul stil ce a reînviat tradiția, a întârit originile și le-a conectat la prezent. 

Arhitectura sa este, probabil, cel mai amplu patrimoniu dat de România, culturii mondiale. Fațada este din piatră cioplită și placată la interior cu cărămidă. De forma unui patrulater, cu latura sudică deschisă, castelul se integrează perfect în peisaj și se întinde pe o suprafață de 3148 mp, iar curtea și grădina măsoară o suprafață de 3,5 hectare. Domeniul cuprinde şi 970 hectare de pădure.

Castelul posedă o colecție de heraldică reprezentând blazoanele familiilor de boieri încuscriți cu cantacuzinii și o friză de picturi votive cu iluștrii membri ai familiei Cantacuzino din ramura munteană.

Îmi pare rău că atenția asupra sa a fost deturnată de serialul care s-a filmat aici, Wednesday, unul despre care eu nu pot comenta pentru că nu l-am văzut, dar care a împânzit domeniul cu panouri ce nu-și avea locul și nici rostul aici. Nu mai pomenesc de copiii care alergau disperați să facă fotografii cu personajele principale tot strigând:

– Nu râde! Wednesday nu zâmbea niciodată.


Să mai pomenesc de prețurile care au explodat după această întâmplare, nu cred că are rost.
Noroc cu ghidul care a îndulcit mâhnirea având o prezentare bogat argumentată, cursivă și de expoziția de arta de la etaj, acolo unde am putut admira și inspira frumosul în stare pură.

Expoziția „România – 100 de artiști, 100 de ani de creație”, colecția av. George Șerban este inaugurată în Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino din Bușteni. Începând cu data de 9 iunie 2023, vizitatorii pot admira numeroase lucrări de pictură, gravură și sculptură realizate de 100 de artiști români de renume de-a lungul unui secol, în perioada 1900-2000.

Proiectul expozițional “România – 100 de artiști, 100 de ani de creație” prezintă numeroase lucrări realizate prin diferite tehnici de către artiști români de renume, ca de exemplu Constantin Brâncuși, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Octavian Smigelschi, Samuel Mützner, Hedda Sterne, Nicolae Tonitza, Aurel Cojan, Geta Brătescu, Marcel Chirnoagă, Horia Bernea, Ștefan Câlția, Victor Brauner, Sorin Ilfoveanu, Florin Mitroi, Alin Gheorghiu, Horia Damian.

O secțiune a expoziției este dedicată reprezentanților graficii românești din Școala Kazar, precum Vasile Kazar, Ion State, Mircia Dumitrescu, Johanna Kovacs, Nicolae Săftoiu, Harry Guttman, Dan Erceanu, Ion Panaitescu ș.a. Expoziția „România – 100 de artiști, 100 de ani de creație” va fi deschisă publicului în perioada 9 iunie – 9 august 2023. Mai multe detalii sunt disponibile online, pe adresa www.cantacuzinocastle.com.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: