machetedidactice.com

Zi de mai. Mai de calitate

Am ales ca în această zi atât de importantă a ortodoxiei să particip la un curs ținut de Sorina Petrică. Această doamnă de poveste este licențiată în psihologie la Universitatea Babeș–Bolyai, Cluj-Napoca și în pedagogie la Universitatea București. Deține formare de lungă durată în Terapia Cognitiv-Comportamentală la ARTCC și este membră a Colegiului Psihologilor din România. Are experiență clinică în psihoterapia copilului și adolescentului, în psihoterapia adultului, în psihoterapia de familie și parenting. Expert și formator în multe proiecte naționale derulate de diferite instituții și ONG-uri. Este autor și co-autor al mai multor cărți de specialitate.
Găsiți, printre altele, o serie de articole pe care le puteți citi în Republica, unde doamna Petrică este contributor.

Doamna are o serie de întâlniri în orașul nostru așa având și eu acces prin bunăvoința doamnei profesor Adriana Samson căreia îi mulțumesc și pe această cale pentru toată susținerea.

Trec printr-o perioadă în care am tot participat la diferite cursuri, toate venite dintr-o necesitate de a aprofunda lucrul cu copiii, atât de provocator și plin de necunoscute având în vederea dinamica evoluției noastre și a relațiilor dintre noi.

Cursul Strategii de comunicare eficientă s-a întins pe toată ziua începând la ora 9:00 și terminându-se la ora 17:00, orele petrecute acolo reprezentând un culoar unde multele uși aflate acolo putând a fi deschise. În spatele lor se ascund multe răspunsuri pe care m-am bucurat fie să le deslușesc în premieră, fie să aflu elemente care adunate să ducă înspre rezolvări nebănuite. Ușile pe care le-am deschis au fost despre tehnici de comunicare adult copil; comunicarea cu părinții; managementul manifestărilor comportamentale ale copilului.

Am aflat cum se prezintă la acest moment blazonul fetiței care am fost și al femeii care am devenit.

Un joc minunat în care mai multe seturi de carduri pe care le-am extras aleatoriu au dezvăluit prin interpretarea imaginilor cum mă poziționez din perspectiva profesională,

ce este cel mai dificil din ce fac acum, care este soluția la această provocare,

provocările pe care le am cu cei cu care colaborez și soluția provocării,

dar și resursa rezolvărilor. La final, piramida ilustrată a provocărilor, soluțiilor și resurselor arăta așa:

Am căutat seturile de carduri și le-am găsit Ele sunt:
Habitat – Set 88 Carduri metaforice terapeutice

Resilio – Set 143 Carduri metaforice terapeutice

Cope OH CARD Psychology Cards

Evident, fiecare a extras alte imagini, nici una repetându-se, interpretarea lor fiind extrem de personală după ingredientele care ne alcătuiesc viețile. Mai apoi, am alcătuit grupuri de cinci analizând piramidele fiecăreia, un exercițiu binevenit prin destăinuirile și interpretarea cartolinelor care dacă ar fi fost în posesia mea ar fi avut alte cuvinte care să le îmbrace.

Un capitol interesant a fost acela în care s-a discutat despre provocările în lucrul cu copiii preșcolari și cum anume le putem rezolva. Au fost rostite tot soiul de situații cu care s-au întâlnit doamnele educatoare în procesul educațional la acestea căutându-se soluțiile cele mai bune, inspirate, cu rezultatele cele mai potrivite.

Și peste relația părinte educator s-a aplecat doamna Sorina Petrică, atingându-se puncte ca operaționalizarea etichetei, parteneriate și dispoziția de a le da curs, cum ne credităm unii pe alții, ce sunt părinții dispuși să facă și multe altele.  Răspunsurile care încurajează comunicarea pot fi atât verbale cât și non-verbale, schițarea unui zâmbet încurajator, mișcarea aprobatoare din cap, înlesnește comunicarea, de asemenea pronunțarea unor cuvinte scurte, inflexiuni verbale „aha”, „înțeleg”, „într-adevăr”, spuse pe un ton plăcut, pot încuraja comunicarea. De asemenea, stabilirea contactului vizual și răspunsurile verbale și non-verbale, minimale sunt elemente foarte importante mai ales în faza de început a conversației, având în primul rând rolul de a încuraja comunicarea și deschiderea spre un dialog cât mai constructiv.

Nu știu când a trecut timpul atât de interesant a fost iar starea pe care a adus-o această întâlnire mi-a certificat faptul că am ales bine. În definitiv, ne oprim vreodată din învățat? Niciodată, pentru că pe măsură ce aflăm lucruri noi realizăm cât de numeroase sunt cele pe care nu le cunoaștem. Timp de-am avea că de subiecte nu ducem lipsă!

Lasă un răspuns

%d