machetedidactice.com

„Povestiri orientale” de Marguerite Yourcenar

Acest mic volum publicat de Gallimard în colecția „L’Imaginaire” conține zece nuvele care au fost publicate pentru prima dată în 1938. La noi, editura Humanitas l-a publicat în colecția Cartea de pe noptieră în anul 2003.
Marguerite Yourcenar adună sub acest titlu povești de inspirație chineză, indiană, balcanică, greacă și, în mod ciudat, una care se petrece la Amsterdam.
Pentru cele de inspirație balcanică, ea scrie:

« Déjà, les formes humbles et ramassées des maisons, la franchise salubre du paysage étaient slaves, mais la sourde violence des couleurs, la fierté nue du ciel faisaient encore songer à l’Orient et à l’Islam. »

Cum se va salva bătrânul pictor Wang-Fô de condamnarea la moarte pronunțată împotriva lui de un mic tiran obscur din adâncurile Chinei?
Cine va fi femeia care va trebui să fie zidită de vie într-o nouă construcție realizată de locuitorii unui mic sat balcanic? Doar acest obicei pare să garanteze soliditatea acestei construcții.

Ce s-a întâmplat cu zeița decapitată Kali în urma mâniei zeilor? Fața ei frumoasă continuă să plângă în timp ce corpul ei se prostituează în cele mai murdare moduri.

Și marele prinț Genghi, care a fost celebru frumos și mereu înconjurat de femei foarte frumoase, care se va retrage într-un loc pierdut înainte de a nu mai fi ceea ce a fost și își spune:

Într-un univers în care toate se irosesc ca un vis, dorința nemuririi n-ar fi cuviincioasă. Nu mă plâng de faptul că lucrurile, ființele, inimile sînt sortite pieirii: o parte din frumusețea lor stă tocmai în durerea aceasta. (pagina 70).

Tânăra Aphrodissia, văduvă a bătrânului preot, și-a văzut soțul ucis de iubitul ei, Kostaki, cu șase ani mai devreme. Și acum țăranii din sat organizează o expediție în munți pentru a-l ucide pe Kostaki. Se întorc cu cadavrul lui, însângerat, așezat pe spatele unui catâr, îi taie capul și îl înfige într-o furcă. Ei cred că ea plânge pentru că s-a făcut dreptate… Va lăsa ea acest trup neîngropat?

Nu se putea moment mai inspirat de a parcurge aceste povești, una mai frumoasă ca alta, scrise într-un stil plin de splendoare marca Marguerite Yourcenar, deliciul fiind total.

Cum bucuria unei lecturi aparte e molipsitoare, am putut observa imediat. Spor la ce mai citiți!

Lasă un răspuns

%d