machetedidactice.com

Transporturile pe uscat în aer și apă * Grupa mică

Peste tot în jurul nostru sunt mașini, motociclete și camioane care transportă persoane și mărfuri. Lumea e mai animată ca niciodată iar noi, cei mari, avem datoria să-i învățăm pe cei mici noțiuni legate de acestea mai ales că tot noi, părinții de astăzi nu am avut parte de străzi așa de aglomerate, trafic atât de intens și provocări de așa natură la tot pasul. Copilăria noastră a fost una din care au lipsit aceste ingrediente pentru că așa au fost timpurile. Acum suntem nevoiți să învățăm alături de ei pentru a fi în cunoștință de cauză.

Enciclopedia Larousse mi-a fost de ajutor, cartea despre Transporturi având structurată o secțiune distinctă pentru fiecare mijloc de transport în parte, cu ilustrații clare, vibrante, ușor de priceput de copilașii din grupa mică. Din păcate nu se prea mai găsește însă dacă o veți vedea merită să o achiziționați.

Ceea ce mâncăm noi vine uneori de foarte departe. Știți voi oare cum ajung alimentele până la noi?
Șosele și căi ferate leagă orașele cele mai îndepărtate unele de altele. Cargouri mari traversează mările pentru a aduce hrana. Avioanele merg mai repede decât vapoarele, trenurile sau camioanele. Ele transportă mai ales pasageri. Un avion puternic face înconjurul lumii doar într-o zi și jumătate.
Astăzi, rachetele trimit omul chiar și în spațiu.

Cel mai provocator cuvânt a fost autoturism, pe care mulți dintre copii nu-l pot pronunța, zăbovind minute bune asupra lui. Cu fiecare în parte l-am repetat, nemaipomenind de rostirea vocalelor a, o și u.
Atunci când îl spunem pe U ținem gura sub formă de gură de pește. Simțim un tremurici (vibrație) la nivelul gâtului. Punem palma pe gât când spunem sunetul U și vom simți vibrația! Cum face trenul U-U-U?

Când am ajuns la avion, copiii au aflat de kerosen și l-au putut pronunța mai repede și mai ușor decât autoturism. Au aflat, de asemenea, că există hoteluri plutitoare, așa cum există și submarine, prilej cu care am avut doritori în a ne reaminti ce se poate vedea sub apă. Nici remorca nu a lipsit la fel petrecându-se în cazul tractorului ori a macaralei, metrului ori tramvaiului. Toate cuvintele au fost despărțite în silabe totodată arătând și pe degete câte sunt.

Am mai avut și altă carte foarte frumoasă pe care cei mici au analizat-o, fascinați de clapetele prezente.

Momentul de relaxare a fost acela în care copiii au dansat și cântat pe melodia Claxonul Ti, ti, ti, melodie pe care o când de ieri într-una și pe care vă invit s-o ascultați poate vom cânta împreună și acasă.

După atâta mișcare ne-am tras sufletul în fața unei fișe acolo unde cei mici au avut de completat liniile punctate și de colorat o mașinuță. Le-a plăcut știind asta după cum s-au comportat.

 

Cu ajutorul unui poster pe care prichindeii l-au realizat în zilele trecute, am încropit un joc în care am combinat mișcarea și atenția. Ne-am învârtit în jurul meselor unde era așezat pentru ca la un semnal sonor să ne oprim pentru a arăta pe poster cuvântul care se auzea. Exemplu a fost semafor, sens giratoriu, soare, floare etc.

Despre locurile unde omul nu poate circula cu nici unul dintre aceste mijloace de transport vom vorbi la următoarea întâlnire. Finalul a aparținut unei sesiuni de ghicitori și poate sunteți tentați să credeți că nu au știut răspunsurile, ei bine, vă anunț că sunteți într-o eroare!

Nici pe apă,nici pe şine
Îl ghiceşte orişicine
El te-nalţă sus spre soare
Şi te duce-n depărtare
Ca gândul,ca vântul
Ocolind pământul.
(avionul)

Un vultur voinic, de fier,
Poartă oameni pe sub cer!
(avionul)

Am o raţă
Fără viaţă,
Trece apa cât de mare,
Ba te duce şi-n spinare.
(barca)

Noi o facem din hârtie
Pluteşte pe apa argintie,
Pescarii o fac din lemn, pânze şi sfori,
Plecând cu ea să pescuiască-n zori.
(barca cu pânze)

Are roţi, dar nu-i maşină,
Aleargă fără benzină,
Şi te duce de-a călare,
Nu-i pasă de depărtare.
(bicicleta)

Două roate-n lanţ legate
Duc iute un om în spate!
(bicicleta)

O căruţă mare, grea,
Netrasă de boi şi cai,
Cară tot ce pui în ea!
(camionul)

O maşină zburătoare
Cu elicea pe spinare!
(elicopterul)

Care casă zburătoare
Se ridică pân-la soare?
(racheta)

Seamănă cu un vapor
Şi merge tot cu motor
Dar când pleacă-n depărtare
El se lasă încet în mare.
Şi străbate calea toată
Făcând drumul pe sub apă.
(submarinul)

Nu e tren, nu e maşină
Dar aleargă tot pe şine
Şi te duce când îl iei
Tot oraşul dacă vrei.
(tramvaiul)

Am o trăsură mare,
La vale fuge tare,
La şes înnebuneşte
La deal gâfâieşte.
(trenul)

Şir de camere pe roate
Fuge pe şine cât poate!
(trenul)

Un balaur mult de fier
Aleargă pe multe roate
S-arunce pe şantier
Mărfuri multe, de departe!
(trenul)

U, u, u şi plec acum
Cu vagoane merg la drum;
Fug pe şine, stau în gară
Şi te duc întreaga ţară…
(trenul)

Care casă plutitoare
Peste mări e călătoare?
(vaporul)

Şi pe fluvii şi pe mare
Duce lumea în spinare!
(vaporul)

Lasă un răspuns

%d