machetedidactice.com

Machetă activitate matematică – Numerația de la 1 la 5

Prezint mai jos o schiță pentru o activitate matematică pe care puteți să o completați cum doriți, în funcție de inspirația pe care o aveți. Posibilități sunt nenumărate, trebuind a alege pe cea care se potrivește cel mai bine și să completați macheta cu mașinuțele colorate, pentru fiecare număr câte o culoare.

În fața copiilor, pe masă, se va afla o machetă ce întruchipează o parcare plină cu mașini. În fiecare loc de parcare vor fi mașini de culori diferite (primul loc de parcare- o mașinuță roșie, al doilea loc de parcare- două mașinuțe albastre etc.).
Macheta va fi acoperită cu un material pentru a susține atmosfera de mister și curiozitate.

Copii, vreau să vă spun că prietenul meu Max nu a venit doar cu mașina la noi la grupă, acesta a venit și cu o surpriză pentru voi. Vreți să vedeți surpriza? Vă rog să închideți ochișorii, să nu trișați!

Voi descoperi macheta.
„Priviți! Ce este aceasta?”
„Aceasta este o parcare.”
„Foarte bine, așa este! Max a venit la noi la grupă alături de parcarea sa. Dar oare de unde știți voi că este o parcare? Cum recunoaștem o parcare?” Voi asculta răspunsurile copiilor.
„Copii, după cum știți prietenul nostru nu prea știe câte mașini sunt în parcare, haideți să le numărăm împreună.” „X, haide în față. Câte mașini sunt in primul loc de parcare?”
„În primul loc de parcare este o mașinuță.”
„Ce culoare are mașinuța noastră?”
„Foarte bine! Câte mașinuțe a spus X că
sunt în parcare? Haideți să spunem cu toții.”

Voi scoate câte un copil în față pentru a număra mașinile din fiecare loc de parcare, verbalizând cu toții pentru a abstractiza informația. Voi aduce în fața copiilor o cutie cu cifre.

„Copii, pentru a nu uita Max câte mașinuțe sunt în parcare ,haideți să punem în fața fiecăreia cifra corespunzătoare.”

Voi scoate câte un copil, realizând la nivel frontal exercițiul. Cifrele vor fi înfipte in fața locului de parcare corespunzător.
„Am nevoie de ajutorul vostru! Câte mașinuțe roșii ar trebui să mai vină pentru a fi tot atâtea ca cele galbene?”
„Dar câte mașinuțe albastre trebuie să plece pentru a fi cât cele verzi?”
Voi adresa întrebări asemănătoare pentru o aprofundare a cunoștințelor și abilităților.

 

Am confecționat acest material necesar tânăr de clasa a XII-a, care a avut de susținut o lecție. Scheletul este cel propus de el, eu neintervenind decât la  machetă.  Am făcut acest lucru cu bucurie și interese, iar acum că s-a terminat cu bine, adică cu o notă mare și aprecieri pentru abordare împărtășesc bucuria. Poate, cine știe, o mai fi de ajutor cuiva!

Lasă un răspuns

%d