machetedidactice.com

Bâzâim printre picăturile de ploaie

Aproape final de aprilie și vremea caldă, prietenoasă se lasă așteptată. Începutul lunii a fost unul furtunos și alb la propriu pentru ca mai apoi să cadă ploaia din abundență, zic cei abilitați că de bun augur pentru culturile ce ne vor asigura hrana anului ce urmează acum afară zgribulindu-se 8 grade crăcănate și umede, dar poți dispera? Poți, însă nu e de preferat!

Insectele s-au înfățișat în toată splendoarea lor copiilor în săptămâna aceasta care le este dedicată, chiar dacă mai mult pe hârtie doar că bâzâitul lor se aude tare, chiar foarte tare pe alocuri, nemaipomenind de fâlfâiri de aripi, tropăit de piciorușe și priviri sfredelitoare așa cum doar dinspre insecte pot veni ele fiind posesoarele multor perechi de ochi, cei mai mulți de altfel.

Drept pentru care m-am înfățișat pregătită să le dau în vileag unor prichindei de patru ani curioși foc. Eu nerăbdătoare, cum mă știți, convinsă că informația e de folos doar dacă e explicată, analizată și musai transmisă am pus tot patosul și îndemânarea la bătaie pentru ca la final să bifez cât mai multe dintre punctele pe care mi le-am propus. E drept că acești copii sunt speciali, în adevăratul sens al cuvântului, modul lor de verbalizare – cu puține excepții – deprinderile, abilitățile motrice de finețe, răbdarea de care dau dovadă făcându-mă, nu o dată, să uit că sunt de grupă mică.

Am adus în fața lor o poveste, Ajută-mă să zbor!, pe care o consider extrem de ofertantă, prin paleta de subiecte pe care le încorporează tu doar trebuind a le îmbrăca în haine/abordări potrivite și a le încorpora în procesul de învățare într-o logică coerentă.

Dacă veți urmări clipul video veți constata că nu sunt foarte multe propoziții, însă cele care sunt alcătuiesc scheletul unui dialog ce se poate dovedi, la final, extrem de productiv. Le-am prezentat ce anume doresc să fac alături de ei și ce presupune acest lucru. Pe lângă poveste și tot ce înseamnă ea, am pregătit o activitate matematică, un craft, un experiment dulce în încheiere și multă voie bună.

Cartea ne-a oferit un postament vast de explorare începând cu prezentarea ei, interpretarea copertei (aici intrând și noțiunile pe care, de obicei, doamnele le fac la întâlnirea de dimineață), citirea poveștii efectiv și analizarea imaginilor din carte toate au alcătuit un tot unitar timp în care copiii nu au avut timp să se plictisească. Fiecare imagine a fost citită, s-au despărțit cuvintele acolo unde s-a cerut, s-au analizat cuvintele noi și ce anume înseamnă ele, s-au identificat sunetele de început și final de cuvânt.
Unii mai ușor, alții mai greu.
Unii mai efervescenți, alții mai adormiți.
Unii mai gânditori, alții mai ghiduși.
Unii mai mari, alții mai mici cu toții au intrat în povestea propusă de mine.

   

Activitatea matematică a avut ca suport planșa care înfățișează albina, ea putând fi desfăcută, copiii vizualizând părțile componente. Fiind din fetru, e foarte ofertantă și excelentă la mânuit, cei mici îndrăgind-o foarte, foarte mult. Această secvență a fost una dedicată lucrului individual, fiecare prichindel folosind-o.

Fagurele și mierea au reprezentat o curiozitate, gustul, textura, mirosul contribuind din plin la satisfacerea ei.

Experimentul a fost unul menit a scoate în evidentă diferența dintre dulcele natural și cel meșterit de om, ciocolata fondue care a învelit căpșunile și bananele neputând fi bătută de miere, însă doar știind cum stă treaba vei putea, mai târziu, să alegi. Și când spun că a fost un experiment păi așa a fost în adevăratul sens al cuvântului. Am descris recipientul și ingredientele folosite. Am specificat în ce stare sunt după care am trecut la foc. Aici, de fiecare dată, zăbovesc mai mult explicând ce se petrece dacă te joci cu chibriturile și ce periculos este să nu fii atent atunci când ai lângă tine lichide care fierb. Copiii vin cu tot soiul de exemple din viața reală, atunci când au fost martori la întâmplări în care cei dragi au avut de suferit de pe urma focului. Ochii lor, fețele sunt atât de mirate, e o plăcere să le poți ostoi setea de cunoaștere. Știu, poate suna forțat ori deplasat, dar ei înțeleg tot ce le spui dacă știi să-ți alegi cuvintele și nu pentru a te maimuțări ci pentru a pricepe pericolul cu adevărat, așa putându-se feri de el.

În ceea ce privește fructele, căpșunile au câștigat detașat în fața bananei, dar despre asta nu mai e nevoie să detaliez că se simte, nu-i așa?

Am plecat cu regretul că nu am reușit să meșterim ce aveam pregătit, însă și mâine e o zi și ce zi! Multă sănătate copilașilor bolnavi!

Albina e onorată fiindcă muncește pentru tot grupul (proverb grecesc).

Lasă un răspuns

%d