machetedidactice.com

Zbor, dar nu de fluturi ci de păsări

Cum noul modul școlar a început flancat de niște zile atât de ploioase, ce mod mai minunat de a începe ziua decât alături de Fluturași puteam avea?

Mi-am pregătit materialele pentru întâlnirea de astăzi cu urechile ciulite la ploaia care răpăia, exact ca-n plină vară, cu gândul la păsările despre care urma să vorbim și la ce anume fac ele în situația asta.
Dacă au cuib, cum este el?
Dacă au ouă, sunt ferite de intemperii?
Rezistă păsările care s-au întors din țările călătoare frigului de afară?
Au toate păsările pene?
Cum zboară păsările?
Cântă toate păsările?
Câte păsări au cioc?
Papagalii știu ce spun?
Picioarele pinguinilor îngheață?

La întrebările astea urmă să găsesc răspunsul alături de acești minunați copii fiind convinsă că voi avea parte de o întâlnire fascinantă așa cum se întâmplă de fiecare dată.

M-am prezentat la întâlnire după ce au luat micul dejun așa joaca putând începe. Mi-a părut rău să văd că nu toți copiii sunt prezenți mulți dintre ei fiind bolnăviori, virozele astea nemaiterminându-se, așa lipsind când unul când altul.
Un aliat de nădejde a fost atlasul cu păsări, unul pe care-l am de când Luca era mic și pe care l-am folosit atunci cu mare spor și bucurie așa că acum l-am adus din nou în atenția copiilor. E drept, Luca era mai mare atunci, dar pentru astăzi am selectat ceea ce aveam nevoie, iar ilustrațiile au fost exact ce trebuia.

Fiecare copil a primit a pasăre pe care a putut-o analiza în voie, pe-ndelete. Așa am repetat de mai multe ori că toate păsările au pene, apoi am concluzionat că toate păsările au cioc. Am descoperit că nu toate păsările zboară așa cum nu toate păsările cântă. E foarte interesantă dinamica dialogului alături de cei mici, curiozitățile lor fiind fără număr așa aflându-se într-o neîntreruptă mirare, moment numai bun de absorbit informații.

Nu puteau lipsi rostirile despre hrană, pungile cu semințe apărând spre analiză, dar și cu intenția de a face o meștereală împreună cu ei.

Am frământat semințele, starea de bine pe care ți-o dă acest gest fiind unul foarte apreciat de unii dintre copii. Au fost printre ei care au cerut să stea mai mult cu mânuțele cufundate în semințe.

Cu ajutorul unui penson am încercat să dăm consistență unei păsări iar modul în care s-a desfășurat acest proces a fost unul mi-nu-nat! Cei mici au dat curs acestei provocări, dialogurile care s-au iscat în timpul lui fiind unele care ar fi meritat a fi notate undeva spre neuitare.

 

Materialele de care aveți nevoie pentru a realiza această lucrare sunt:
– foi A4 pe care să aveți imprimată o pasăre, dar în partea de sus pentru ca jos să poată fi puse semințele
– o pungă de semințe pentru hrana păsărilor
– ochi googly eyes
– pensoane


Și ce-i mai important, chef de joc și învăț. Spor în toate!

Lasă un răspuns

%d