machetedidactice.com

Iepurașul și ouăle de Paște * Semnificații

Potrivit Discovery News, din cele mai vechi timpuri, ouăle și iepurii au fost un simbol al fertilității, în timp ce primăvara a fost un simbol al renașterii. Deci, deși iepurii nu depun ouă, asocierea acestor simboluri a fost aproape firească.

De ce se numește Iepurașul de Paște?
O teorie, potrivit Time, este că simbolul iepurașului provine din vechea tradiție păgână pe care se bazează multe dintre tradițiile noastre de Paște – sărbătoarea lui Eostre, care a onorat zeița fertilității și a primăverii.

Cine este iepurașul de Paște?
Iepurașul de Paște este un iepure care oferă copiilor cadouri și ouă de Paște. Tradiția datează de foarte mult timp, la fel ca în cazul lui Moș Crăciun și Zânei Măseluță. Numele lui adevărat este Peter Cottontail, la fel cum numele adevărat al lui Moș Crăciun este fie Saint Nicholas, fie Kris Kringle.

De ce este iepurașul de Paște și nu o găinușă?
În ciuda asocierii Paștelui cu ouăle ca simbol al noii vieți și al Învierii, simbolul animalului drăguț al Paștelui fiind un iepuraș și nu un pui nu este un întâmplător. Logica din spatele tradiției a fost pur și simplu că iepurii se reproduc mult, așa că, simbolul reprezentând o nouă viață, iepurii au ieșit în avantaj față de găini.

Care este povestea adevărată a Paștelui?
În comemorarea Învierii lui Isus, Paștele celebrează învierea din morți și speranța mântuirii. Tradiția creștină susține că păcatele omenirii au fost plătite prin moartea lui Isus și că Învierea Sa reprezintă anticiparea pe care credincioșii o pot avea în propria lor înviere.

Ouăle reprezintă viață nouă și renașterea și se crede că acest obicei străvechi a devenit parte a sărbătorilor de Paște. În perioada medievală, consumul de ouă era interzis în Postul Paștelui (cele 40 de zile înainte de Paște), așa că în Duminica Paștelui, consumul lor era un adevărat răsfăț!

De ce colorăm ouăle de Paște?
În creștinism, se credea că ouăle erau un aliment interzis în timpul postului, așa că oamenii le pictau și le decorau pentru a marca sfârșitul perioadei de penitență și post. Primii creștini din Mesopotamia au vopsit ouăle în roșu pentru a imita sângele pe care Hristos l-a vărsat în timpul crucificării sale. (sursa: aici)

Lasă un răspuns

%d