Luna trecută am avut parte de întâlniri speciale, atunci când am avut prilejul să mă joc cu mai multe grupe de copii pentru ca apoi să „mă joc” alături de doamnele educatoare prezente. Am construit totul pe o temă dulce, ofertantă, îndrăgită de toată lumea indiferent de vârstă: albina.
Nu am fost la prima abordare a acestei teme, integrând mai multe domenii în explorarea ei, pornind de la o poveste care a avut-o protagonistă pe harnica albină. Venind din exteriorul sistemului, în calitate de părinte și om interesat cu adevărat de calitatea educației din țara noastră, consider că în acest proces trebuie să fie implicate toate forțele fie că se află la catedră ori în afara ei, copiii având nevoie de tot sprijinul adulților în anevoiosul și îndelungatul proces educativ.
Iar copiii din ziua de astăzi, ca de altfel copiii din orice timp, sunt curioși, cooperanți, dornici de a afla cât mai multe ei beneficiind de acest salt al tehnologiei la care acum treizeci de ani nici nu puteam visa.
Atelierele s-au desfășurat pe parcursul a cinci-șase ore, aruncându-mă pe mine în vârtejuri de emoții, provocându-mă a da tot ce am eu mai bun eu dând curs cu bucurie și aplomb evenimentelor care au urmat.
Programul a fost unul care a început cu o lecție demonstrativă pe care am ținut-o în compania unor copii de patru-cinci ani, unii pe care nu-i mai văzusem niciodată, întâlnirea noastră fiind una care privită din exterior arăta ca a unor prieteni care s-au revăzut după mult timp, bucurându-se a se juca împreună. Am citit povestea Ajută-mă să zbor! pe marginea ei țesând o plasă trainică în care am cuprins tot soiul de informații de la limbă și comunicare, la știință, de la matematică că abilități practice. Fiecare secvență a fost incitantă pentru că s-a lucrat individual, frontal ori în echipă, având grijă a integra fiecare copil, auzind glasul fiecăruia, provocându-l la activități care atunci când s-au terminat arătau că nu fuseseră de ajuns.
Voi atașa câteva imagini de la fiecare activitate în parte pentru frumoase aduceri aminte, dar și pentru acest jurnal pe care-l eu țin aici, pe blog.
Prezentare panou cu părțile componente ale unei albine. Pentru că albina avea părțile detașabile, acest lucru mi-a permis și o activitate matematică, atunci când copiii au adunat ori scăzut (picioare, aripi, etc.). Această planșă are dimensiunea de 41 cm X 30 cm, albina fiind confecționată din fetru, etichetele fiind fixate cu ajutorul bulinelor de velcro.
La centrul artă copiii au avut de confecționat o albinuță, conturul din carton, pe bucățile decupate fiind fixată folie transparentă autocolantă. Copiii au lipit hârtie creponată prin două tehnici: mototolire și rupere.
O etapă extrem de gustată de copii, la propriu cât și la figurat a fost aceea în care am făcut experimentul, transformând ciocolata din stare solidă în stare lichidă, combinând-o cu fructe proaspete. Așa s-a putut face o paralelă între mierea de albine pe care au gustat-o la poveste cu ciocolata fondue, căpșunile, bananele și mandarinele prezente. Nu s-a ajuns la nici o concluzie clară, dacă e mierea mai bună ori ciocolată, cu toate că răspunsul se cam știa. 🙂
Dacă joaca cu cei mici a fost una provocatoare, lucrul cu doamnele educatoare a reprezentat o provocare și mai mare. Am făcut o prezentare de carte unde am adus în atenția lor scriitorii români de literatură pentru copii având un portofoliu destul de vast. Poveștile semnate de
Cristina Andone este scriitor, trainer de creativitate și activist educațional. Este președintele fundației ”Ce Poți Face” și, din 2020, este în boardul proiectului Școala Încrederii. A publicat 23 de cărți vândute într-un număr total de 160.000 de exemplare. La editura Nemira, a lansat colecția Povești din Pădurea Muzicală, prin care își propune să îi împrietenească pe copii cu muzica clasică, și, recent, colecția Dar Motan.
Ca autor-povestitor a fost invitată la Târgul de Carte de la Goteborg, Salon Livre Paris, Festivalul TIFF Cluj, Bookfest, Gaudeamus, Șotron. A ținut ateliere de poveste în tramvai, pe trotuar, în palate vechi precum Cantacuzino, Cesianu, ICR Bucuresti, ICR Stockholm, în capela unui castel părăsit la Bonțida, în librării, galerii de artă, biblioteci naționale sau județene, iaurtării, școli, grădinițe.
Până în 2030 are contracte semnate pentru încă 20 de cărți, între care povești pentru copii și un roman despre revenire – Carusel.
Iulia Iordan este scriitoare, curator și educator muzeal. Susține numeroase ateliere creative pentru copii și a semnat cărți precum „Luli și căsuța din copac”, „Printre ierburi și lumină”, „Povești din calendar”, „Supa de pietre„, „Nesupusele”.
Victoria Pătrașcu este absolventa a Facultatii de Litere din Bucuresti.Intre 1994-1996 lucreaza ca redactor in cadrul Agentiei de Presa Rompres, apoi ca documentarist al Redactiei de Stiri a Televiziunii Romane, iar dupa 2005 ca redactor la revista „Academia Mamicilor”.A colaborat cu articole in diverse reviste:”Dilema”, „Academia Catavencu”, „Martor”.In 2007 a castigat Premiul II la concursul de dramaturgie pentru copii „100, 1000, 1000000 de povesti”, organizat de Teatrul Ion Creanga, cu piesa „ O poveste cu Bulbuc, care intra in bucluc”.In februarie 2008 Teatrul National Radiofonic ii difuzeaza piesa „Stejarul pitic, cel mai bun tatic”.Cartea „Ziua in care a fugit somnul” reprezinta debutul editorial al autoarei.
Laura Iviniș mămică, soție, creator de conținut și te întâmpin cu drag din noua mea calitate de autor de cărți pentru copii! Sunt la început de drum și cu mult entuziasm și determinare, visez ca un copil ca Dialogurile sincere pentru cititori mici și mari să fie însemnate pentru toți cei ce le citesc.
Cristela Georgescu, Simplu (unu) este mai mult decât o carte, este o încântare care poartă cititorul într-o lume de poveste, într-o lume a poeziei, într-o lume în care sănătatea se îmbină armonios cu joaca. Ne poartă în lumea frumoasa a copilăriei dar în același timp îi poarta pe copii într-o lume a mâncării sănătoase. Toate rețetele au în spatele lor o poveste spusă în versuri fiind pe placul celor mici și creând lumea de poveste care le este atât de dragă.
Prin rime jucăușe, desen și culoare, Simplu. Versuri Hrănitoare este o colecție de educație pentru sănătate, folosind pretextul unor meniuri simple, poartă cititorul de orice vârstă dincolo de textul strict alimentar: în viață totul e hrană
Simplu este mai mult decât o carte, este un ajutor pentru părinții care doresc să își educe copiii într-un stil de viață sănătos, modul de prezentare al rețetelor îi face pe copiii să fie și mai tentați să guste preparatele sănătoase și hrănitoare prezentate în carte.
Nu am uitat nici de cărțile tipărite la editurile mai mici cum sunt Frontiera, Signatura, cartemma pe care le-am adus în atenția doamnelor urmând ca ele să le folosească mai departe în procesul educațional pe care-l desfășoară cu preșcolarii.
Manualul lecturii cu voce tare a avut parte de un moment mai susținut când am povestit despre acest „instrument” ce nu ar trebui să lipsească din servieta nici unui educator ori părinte, fiind o sursă importantă de informații benefice atât cititorului cât și ascultătorului.
„Această carte vorbește despre mai mult decât cititul cu voce tare. Vorbește despre timpul pe care părinții, profesorii și copiii îl petrec împreună într-o manieră iubitoare și folositoare.“ (The Washington Post)
„Acum, în era ecranelor, această carte este mai necesară ca oricând.“ (Rosemary Wells, autoarea seriei animate Max și Ruby)
„Antrenantă și plină de inspirație… bravo pentru Trelease! Îi îndemn pe toți cei care se preocupă de literație, indiferent dacă sunt părinți sau nu, să citească această carte.“ (Los Angeles Herald Examiner)
Tot cu ajutorul acestor cărți am făcut și un atelier acolo unde provocarea a constat în realizarea unei activități integrate după o poveste la prima vedere, ceva care să semene cu activitatea realizată de mine cu copilașii pe care doamnele o urmăriseră în deschiderea întâlnirii noastre. Și a fost minunat!
Atât de multe idei s-au auzit, de abordări nu mai pomenesc. Multă creativitate și dorința de a aduce în fața celor mici activități de calitate care să deschidă porți pentru cunoașterea ce va urma.
Rădăuți, 16 martie 2023
Rădăuți, 22 martie 2023
Rădăuți, 24 martie 2023
La una dintre întâlniri, doamnele mi-au oferit unul dintre cele mai sensibile daruri; un cvintet.
Am trăit bucuria unor întâlniri aparte. S-au spus multe, s-au simțit și mai multe. Registre diferite, vibrații intense, stări aparte. Acum, când totul s-a așezat sunt capabilă să mă bucur de experiențe privind din exterior atentă la toate detaliile pe care le pot cuprinde. Am întâlnit doamne speciale și le-am spus asta așa cum le-am mărturisit că trebuie că sunt foarte fericite să dăruiască.
Mulțumesc pentru încredere și provocare!
Mulțumesc gazdelor mele!
Sărbători Pascale luminate și binecuvântate!