machetedidactice.com

Când oștenii lui Ștefan asculta povești scrise de Hans Christian Andersen

În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua Internațională a Cărții pentru Copii, pentru a insufla copiilor dragostea pentru citit și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen.
Marcarea acestei zile este o inițiativă a Consiliului Internațional al Cărților pentru Tineri, datând din anul 1967. În fiecare an, o reprezentanță națională a Consiliului are oportunitatea de a fi sponsorul internaţional al Zilei cărţii pentru copii. Statul sponsor alege o temă şi invită un scriitor din ţara gazdă să adreseze un mesaj copiilor din întreaga lume și un ilustrator renumit să facă un poster care să ilustreze tema aleasă.

În 2023, sponsorul Zilei internaţionale a cărţii pentru copii este Grecia.

Tema din acest an este „I am a book, read me”. Posterul specific marcării zilei în 2023 reprezintă o colaborare între autorul Vagelis Iliopoulos şi ilustratorul Photini Stephanidi, care au vrut să evidenţieze puterea cărţilor pentru copii în promovarea unor valori precum egalitate, diversitate şi incluziune, precum şi conectarea oamenilor prin intermediul toleranţei şi înţelegerii, conform site-ului https://www.ibby.org/.

De la înfiinţarea sa, în 1953, Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineri a creat tot mai multe premii şi a lansat proiecte care împărtăşesc obiectivul de a încuraja literatura de calitate pentru copii şi de a susţine dreptul fiecărui copil de a deveni cititor.

Cel mai prestigios premiu în domeniul literaturii pentru copii, Premiul „Hans Christian Andersen”, este acordat o dată la doi ani, unui autor şi unui ilustrator ale căror opere complete au adus o contribuţie durabilă la literatura pentru copii.
Agerpres
Foto: IBBY International Board on Books for Young People

Puteam eu rata un astfel de eveniment? Chiar dacă este duminică și nu mă pot afla în mijlocul copiilor, tot am dorit a citi cu voce tare drept pentru care mi-am luat cărțile și am plecat la drum.
Unde?
La Cetatea Neamțului, că ea mi-a venit prima în minte.
Ziua de astăzi a fost una minunată pentru a o petrece în natură, lipsa vântului și razele jucăușe ale soarelui ofrind decorul perfect. Au fost nori și chiar câteva picături de ploaie, dar asta nu a știrbit cu nimic atmosfera din contra, i-au oferit o aură aparte.

La Cetate era ceva lume pe care am încercat să o trec cu vederea, în demersul meu fiind atentă la ceea ce avea de oferit pădurea și nu erau puține.

Amintirile pe care le am legate de aceste povești îmi sunt atât de dragi că de fiecare dată simt cum a fost, toate detaliile înfățișându-mi-se ca și cum s-ar fi petrecut acum câteva zile nicidecum ani.

Poveşti bune de citit la orice vârstă – H. C. Andersen

Și așa, la Cetate m-am pus pe o bancă și am citit poveștile pentru care venisem acolo. Lumea a trecut, s-a uitat la mine, dar eu mi-am văzut de treaba mea convinsă fiind că ele au fost ascultate de cine trebuia.

Am plecat fericită că am dus la bun sfârșit ceea ce mi-am propus. Spor la citit!

Lasă un răspuns

%d