machetedidactice.com

Mica Unire, un subiect complicat pentru preșcolari

Toată lumea dorește ca aceste evenimente importante să fie aduse în fața celor mici încă din grădiniță și nu e neapărat rău ci doar mai complicat. De ce e complicat? Pentru că nu prea ai elemente de legătură, mulți dintre terminii folosiți la explicația evenimentelor fiind complet străini celor mici. Nu-i vorbă că și multor mari însă asta e altă discuție.

Cum să vorbești de țări, mantale, județe, boieri, unire, decizii când ei nici nu pot verbaliza corect darămite să mai înțeleagă sensul cuvintelor?

Dar chiar și așa, am căutat să găsesc pentru întâlnirea cu cei mici o poveste pe care s-o pot îmbrăca în haine cât mai pe înțelesul lor, exemplificând cu elemente care deja fac parte din viața lor, așa puțină cât e ea numărând doar trei, patru ori cinci ani.

Pentru că am fost provocată de o mămică să fac acest material, era păcat să nu-l duc în atenția cât mai multor copii, fiind deja intrată în atmosferă, simțindu-l chiar pe Cuza lângă mine.

Și am avut bucuria de a putea merge în două grădinițe diferite, prilej cu care am întâlnit, mulți, mulți copii de la toate grupele.

Povestea a fost rostită, cuvintele explicate, cât s-a putut, le-am bătut din palme într-o atmosferă plină de entuziasm, bucurie și dorința de a învăța și a cunoaște.

Putea lipsi experimentul „Drapelul din farfurie”? Evident că nu! Mă bucură mirarea copiilor, freamătul și atitudinea lor aceea de a se abține în a mânca bomboanele pentru a vedea ce se petrece. Efectul vizual este minunat, fiind necesare atât de puține ingrediente pentru a face o „magie”.

Am avut și o secvență în care copiii au avut de rezolvat niște puzzle-uri, activitate preferată de mulți dintre ei.

Nici hora nu a lipsit, prinzându-ne toți și cântând cu mult elan și sentiment patriotic. Pentru a fi și mai mult în atmosferă, am avut și stegulețe din material textil.

La una dintre întâlniri, acolo unde copiii erau mai mari, s-a realizat și o fișă cu elemente grafice.

Craftul a fost acela al realizării unor stegulețe. Făcute din polistiren ele au trebuit pictate ceea ce s-a și întâmplat.

Poate dacă era sărbătorită această zi atunci când chiar era, ar fi fost altfel, situația de fapt forțând educatorii și profesorii să decaleze totul. Dar a fost bine, frumos, constructiv. Mulțumesc doamnelor pentru găzduire și colaborare!

Lasă un răspuns

%d