machetedidactice.com

„Misterul Henri Pick” de David Foenkinos

Din colecția Babel, următoarea din turnul meu a fost cartea semnată de David Foenkinos, Misterul Henri Pick, pe care n-o să vă vină să credeți, dar o puteți cumpăra acum de pe elefant cu 8,33 lei. Ireal este acest preț pentru o așa carte!
Și chiar așa, în aceste condiții, nu se cumpără carte și nu se citește așa cum ar fi bine. Mă rog, asta e o altă discuție eu chinuindu-mă din răsputeri să duc dragul de carte printre copii și părinții lor.

Timpul a ținut cu mine și am reușit să o iau alături pe tăpșanul lecturilor mele, într-o zi de toamnă superbă, când am putut sta la soare și desfăta cu o scriitură dinamică, care te duce cu gândul la un roman polițist cu personaje multe și povești deosebite care au un rol aparte în roman.

Cartea este împărțită în părți, fiecare parte este împărțită la rândul ei în paragrafe destul de scurte așa înaintând repede în poveste dorind a afla cât mai mult.
Are note de subsol care completează extrem de inspirat scriitura, acestea având un rol important în poveste.

Aminteam că este un fel de investigație, dar cu elemente romantice. Există suspans, vrei să știi finalul, să afli dacă există sau nu mister, dar nu este un roman polițist.

Sinopsisul cărții este așa:

Un bibliotecar francez se hotaraste sa stranga cat mai multe manuscrise nepublicate. Printre ele, o tanara editoare descopera o capodopera scrisa de un anume Henri Pick. Acesta, din cate se afla odata demarata investigatia, nici n-ar fi citit, nici n-ar fi scris niciodata altceva decat meniuri. Sa fi avut el o existenta secreta?

In cautarea autorului necunoscut, stins din viata, o ancheta literara plina de suspans se transforma pe negandite intr-o comedie. Morala? Un roman poate sa dea peste cap viata cititorilor lui!

Incurcate sunt caile cartilor, scrie si David Foenkinos, uneori chiar imposibil de inteles. Lasati-va fascinati de ele! Pe urmele lui Henri Pick, o sa strabateti biblioteci si o sa intrati in spatii nemarginite. O sa patrundeti in alte vieti si o sa fiti cuceriti. (sursa: aici)

Mi-a plăcut mult povestea, partea de suspans care te face să fii nerăbdător în privința finalului, stilul de scriere și nu în ultimul rând subiectul. Atunci când este vorba de cărți și biblioteci trebuie că se țese o poveste atrăgătoare. Se fac trimiteri la multe cărți pe care dacă nu le-ai parcurs până acum sigur se vor adăuga pe lista ta.

Cum îmi mai rămăsese un capitol am hotărât să o duc și la Nada Florilor, locul unde fragmente din multe cărți s-au auzit citite cu voce tare. E o îngemănare perfectă între natură, cu tot ce cuprinde ea, și personajele din cărțile mele. De multe ori senzațiile olfactive sunt de-a dreptul fantastice, venite parcă din alte lumi. Nu știu cum să explic cum se simte acest întreg știu doar că pielea mea e ca cea a găinii, pulsul crește, nasul freamătă iar urechile sunt ciulite pentru a nu rata nici cel mai mic sunet.

Am vorbit acest lucru la începutul (minutul 2:30) și sfârșitul lecturii.

Tocmai ce am pus în coș celelalte două cărți semnate de acest autor pentru că trebuie să le parcurg. Iar în timp ce căutam informații despre David Foenkinos am aflat că Misterul lui Henri Pick a fost ecranizat, așadar, în zilele ce urmează voi viziona și filmul, exact așa cum s-a întâmplat și la Sentimentul unui sfârșit. Ce fericire!

Spor la ce mai citiți!

Lasă un răspuns

%d