machetedidactice.com

Cărțile îți dau aripi

Atunci când împărtășim cuvinte și imagini, idei și puncte de vedere, ritmuri și rime, suferințe și bucurii, speranțe, temeri și marile probleme ale vieții pe care le întâlnim cu toții în paginile unei cărți, ne legăm mințile și sufletele de cele ale copiilor și formăm un fel de societate secretă în jurul cărților pe care le-am împărtășit. Combustia alfabetizării, creată de scânteile emoționale dintre copil, carte și persoana care citește, nu e aprinsă nici de copil, nici de adultul care citește – relația care se formează între cei trei îi aduce împreună într-o armonie perfectă.

Nu există un mod corect sau un mod greșit de a citi cu voce tare. Unii oameni fac acest lucru mai bine decât alții, dar de cele mai multe ori se întâmplă astfel datorită cărților pe care ei le aleg, pentru că au citit din carte înainte sau pentru că doresc să fie expresivi atunci când citesc.

Și nu uitați, cu cât citiți mai mult, cu atât veți deveni mai buni. Și cu cât mai multe povești aud copiii, cu atât mai aproape vor fi de finalul drumului numit alfabetizare.

Manualul lecturii cu voce tare creat de Jim Trelease și completat de Cyndi Giorgis 

Vă invit să ascultați Recomandări și atenționări legate de lectura cu voce tare.

Lasă un răspuns

%d