machetedidactice.com

Aș vrea…

ca unele personaje din povești, pe care le-am meșterit de atâtea ori, să-mi îndeplinească niște dorințe. Nimic special, ci doar legate de copii și evoluția lor.

De ce pune copilul atâtea întrebări?

Copiii manifestă  o curiozitate față de lumea din jurul lor. Această curiozitate îi ajută să-și dezvolte abilitățile, să-și formeze vocabularul, să construiască noțiuni și să înțeleagă informații noi. Uneori, întrebările nesfârșite ale copiilor îi irită pe părinți, mai ales în timpul cititului cu voce tare: „Copilul mă întrerupe de atâtea ori cu întrebările lui, încât pur și simplu strică povestea”. Mai devreme de toate, e important să definiți timpul întrebărilor. Sunt „stupide”? Sunt o consecință a curiozității lui sau sunt irelevante pentru poveste? Copilul chiar dacă încearcă să învețe ceva sau vrea doar să amâne mersul la culcare? Cea de-a doua problemă se poate rezolva dacă vă faceți un obicei discutând despre poveste după ce-ați terminat de citit, în loc să vă mulțumiți să închideți cartea, să-i dați un pupic copilului și să stingeți lumina./

În cazul în care vă pune întrebări inteligente, încercați să răspundeți imediat, dacă ele implică informații de context (De ce i-a dat mama vitregă un măr otrăvit Albei ca Zăpada? De ce n-a putut să o iubească și protejeze, pur și simplu) și astfel îl puteți ajuta pe copil să înțeleagă mai bine povestea Albei ca Zăpada. Întrebările care nu sunt relevante pentru poveste pot fi amânate folosind expresii precum „Bună întrebare! O să ne întoarcem la ea după ce se termină de citit”. Și neapărat să vă țineți de promisiune! Uneori marchez cu un semn pagina respectivă pentru a-mi aminti că am promis să revin la ea. Acest lucru semnalează clar că atât pagina, cât și întrebarea sunt importante. În cele din urmă, trebuie să acceptăm că întrebările sunt instrumentul principal de învățare al copilului. Nu le distrugeți curiozitatea firească ignorând acest lucru. (pagina 72)

Manualul lecturii cu voce tare

Eu am meșterit, de acum discuțiile sunt libere să înceapă, important este cum le gestionați.

   

      

   

Spor la citit!

Lasă un răspuns

%d