machetedidactice.com

Dezvoltarea creativității copiilor pe baza experienței senzoriale și motrice acumulate, prin utilizarea de tehnici specifice modelajului * Proiect activitate integrată grupa mică

A trecut ceva timp de când am dat curs unei provocări care nu credeam că va conta atât de mult pentru mine, cea care nu merg zi de zi la întâlnirea cu preșcolarii, asta pentru simplul fapt că nu sunt educatoare. Dar pentru că mă interesează foarte mult acest domeniu și pentru că îmi place să descopăr lucruri noi, aloc mult timp în această direcție căutând și documentându-mă mereu. Așa aflu termeni noi, nu neapărat că nu fac lucrurile respective, dar pricep cum stă treaba din punct de vedere metodic. E bună intuiția însă dacă ea mai este căptușită cu informații comunicate de către specialiștii din domeniu, totul capătă alte valențe. Fiindcă și metodica asta are rolul ei bine stabilit, așa fiind în cunoștință de cauză cum poți aborda probleme care poate altfel ți-ar mai mai mari bătăi de cap.
În zona noastră, nu știu dacă și în altele ale țării, primăvara a sosit cu o provocare aparte, aici referindu-mă la Cercurile Pedagogice și la alte comisii care aduc în atenția cadrelor didactice domeniul estetico-creativ cu tot ce înseamnă el la nivel preșcolar.
Și nu este atât de simplu precum ar părea la prima vedere.
Se știe că mulți părinți nu oferă materialele necesare modelajului, această activitate aducând cu ea multă mizerie și deranj. Nu știu eu de câte ori am auzit părinți care nu cumpără copilului plastilină pentru a se juca acasă ci doar pentru a o duce la grădiniță acolo unde nu mai au ei de strâns după ce se termină joaca. Despre nisip și apă, această activitate are loc doar vara, atunci când familia merge în concediu la malul mării, ori, nai nou, dacă această locuiește la casă și în grădină are amenajată o groapă cu nisip.
Însă, puțini dintre copii refuză jocul atunci când vine vorba de modelat, nisipul și apa constituind ingredientele necesare acestei activități. Aceste ingrediente naturale oferă pe lângă hrană și energie, bucurie și relaxare. De la ele până la argilă, lut ori alte materiale ce pot modelate nu mai este decât un pas.
În cadrul activităților artistico-plastice, modelajul reprezintă o activitate prin care copiii percep și transfigurează realitatea în mod tridimensional realizând diferite produse, prin efort propriu.
Am avut de dat curs pregătirii unor materiale în care tocmai la aceasta se făcea referire. Pentru că activitatea avea să se desfășoare alături de niște copii de trei ani, adică de grupă mică, m-am chinuit să fac ceva care să se muleze pe vârsta lor ținând cont de următoarele: la întocmirea tematicii și sarcinilor pentru activitățile de modelaj, adultul/cadrul didactic trebuie să țină seama de mișcările mâinilor și degetele copiilor. Această cerință se sprijină pe faptul că, dezvoltarea oculo-motorie a copilului preșcolar depinde pe de o parte de stadiul dezvoltării musculaturii scheletice a mâinii și degetelor, iar pe de altă parte de dezvoltarea centrilor nervoși care coordonează mișcările fin diferențiate ale degetelor.
Ce se așteaptă de la copii atunci când trebuie să modeleze?
Să pregătească materialul de modelat (plastilină, aluat, lut) prin frământare, rupere etc;
– să denumească și să utilizeze corect materialele și instrumentele de lucru specifice
– să modeleze forme spațiale de dimensiuni și culori diferite, în poziții statice ori în mișcare, folosind procedeele specifice modelajului;
– să realizeze forme în relief folosind tehnici de lucru specifice modelajului;
– să sesizeze caracteristicile și transformările materialelor în timpul lucrului:
– să folosească în discuțiile cu cadrul didactic și cu colegii un limbaj specific modelajului și activităților plastice;
– să coopereze cu ceilalți colegi în cazul realizării unor lucrări complexe din domeniul modelajului;
– să aplice reguli de utilizare corectă a materialelor și instrumentelor de lucru, astfel încât să asigure protecția sănătății proprii și a celorlalți.

Nu-i așa că se complică treaba?

La vârsta de 3 ani, mușchii degetelor copiilor sunt încă slab dezvoltați și de aceea se vor realiza teme care se bazează pe mișcările mâinilor din umăr și numai câteva teme care se bazează pe mișcarea degetelor, nefăcându-se apel la mișcări diferențiate ale degetelor.

Pentru copii de 3 – 4 ani se recomandă:
mișcarea translatorie a palmelor față în față (cârnăciori, cornulețe) și a palmelor față de planșetă (bețișoare, râme);
mișcarea circulară a palmelor față în față (mărul) și față de planșetă (bila);
apăsarea palmelor pe planșetă pentru a realiza presarea sau lipirea unor bucăți de plastilină (panglica, gardul, stâlpul cu sârme, scara, etc.);
adâncirea cu ambele degete (mărul).

Am folosit ca postament o poveste și am făcut două machete. Ambele au fost prezentate copiilor la începutul activității.

 

Într-una am ilustrat anotimpul iarna, macheta fiind preponderent de culoare albă, doar soarele și norii reprezentând pata de culoare. Pentru a reda atmosfera glaciară, am „înghețat„ apa din lac, în acest scop folosind niște bile hidrofile care au avut un efect extraordinar asupra celor mici.

Am considerat că fiind așa de mici vor putea vedea și percepe exact cum anume se poate transforma un peisaj dacă ei intervin. Am meșterit aceeași machetă, dar în anotimpul primăvara, atunci când are loc explozia de culori.

 

Precum lesne se observă, culoarea verde predomină însă în rest nu mai avem altceva, exceptând apa din iaz care s-a dezghețat.

Concret: ce s-a urmărit?
– să asculte cu atenție lectura educatoarei;
– să interpreteze corect mesajul transmis de text, cu ajutorul întrebărilor educatoarei;
– să folosească simțurile (văz, auz, simț tactil, miros) în interacțiunea cu mediul, pentru a-și orienta mișcările;
– să utilizeze mâinile și degetele pentru dezvoltarea motricității fine;
– să exerseze tehnici de lucru specifice modelajului (frământare, rupere, mișcare circulară, mișcare translatorie, aplatizare, îmbinare, mozaic), sporindu-și dexteritatea în folosirea mâinilor, cu un scop precis, pentru a manevra cu ușurință materialele în realizarea unor elemente de primăvară necesare în asamblarea machetei;
– să creeze o machetă prin asamblarea elementelor create prin modelaj, printr-o dispunere spațială armonioasă, valorificând optim spațiul dat;

Ce-au avut de făcut copiii. Eu au completat acest tablou, cu ajutorul modelajului, aducând culoare și o atmosferă aleasă. În acest scop macheta de primăvară a avut suportul necesar pentru ca cei mici să pună modelajul, iar mai apoi să-l integreze în peisaj.

Figurinele pe care le vedeți pe machetă, cele care sunt doar în contur au fost completate de către cei mici cu ajutorul mai multor tipuri de plastilină. De asemenea, drumul către lac a fost făcut din argilă în care au fost încastrate niște pietricele. Pe malul iazului au fost atașate piese de mozaic, ele fiind încastrate în lut.

Copacii au înfrunzit și înflorit tot cu ajutorul celor mici iar rezultatul este unul de mare efect.

Fluturașilor și s-au colorat aripile iar florilor petalele.

 

Au apărut norii și soarele, albinele și melcii.

Priviți cum arată finalul unei activități de modelaj, prin diferite tehnici, alături de niște copii de trei ani. Am atașat proiectul mai jos poate va constitui o sursă de inspirație.

Proiect modelaj (1)

Nu-i așa că-i fabulos!

Diferența este uluitoare iar cei mici au fost atât de încântați că ar mai fi modelat mult și bine.

   

Lasă un răspuns

%d