machetedidactice.com

Imperiul Roman * Mister și interes la orice vârstă * Proiecte istorie clasa a V-a

Proiectele școlare, dacă ar fi tratate așa cum s-ar cuveni, ar reprezenta un bagaj informațional pentru școlari de neprețuit. Modul în care se lucrează la ele, pasiunea, interesul și implicarea adulților spre asta ar trebui să ducă. Pentru că finalul să fie unul cu rezultate solide, întreg procesul trebuie să fie învăluit de seriozitate și bune intenții. Toți adulții implicați de la profesori la părinți, trebuie să-și respecte cuvântul dat primul oferind informațiile necesare și onorând deadline-ul celălalt asigurând sprijinul logistic fără de care nu se pot realiza astfel de proiecte. Doar conlucrând în acest fel, constant și serios nu sporadic și pospăit putem construi fundația educației copiilor într-un mod trainic și sănătos.

Proiecte au fost multe în ultimul timp, mai ample ori mai simple, dar cu teme extrem de variate. În condițiile în care toată lumea pune accent pe matematică și română, bătaia peștelui acolo fiind dată, celelalte obiecte aleargă în urma primelor dorind a ocupa un loc pe podium. A nu se înțelege că limba română ori matematica nu sunt importante, din contra, dar fiind decoratele tuturor timpurilor și nivelurilor, restul au nevoie de mai multă trudă pentru a intra în lumina reflectoarelor. Se mai adaugă pasiunea părintelui și alte pârghii pe care el le aduce în viața copilului. Dacă poate și pune preț pe vocabularul și cultura generală a copilului și dacă vrea, evident!

Astăzi vreau să consemnez aici, pentru frumoase aduceri aminte, niște proiecte la istorie, de clasa a V-a toate, pentru școli din localități diferite, deci și profesorii la fel. Modul în care concep aceste proiecte este unul în care doresc a implica și copilul, eu oferindu-i materialele necesare și niște instrucțiuni de lucru. Machetele pe care le meșteresc nu sunt terminate, școlarul trebuind a interveni în finalizarea lor. Însă cum acest demers este unul cronofag, părinții apelează la mine în a oferi kit-ul complet de lucru. Iar eu caut să dau curs cât mai bine cu putință mă pricep așa cum l-aș oferi fiilor mei, cei de la care am învățat cum stă treaba când vine vorba de proiecte. Practic, cu ei am început pentru ca mai apoi să se alături colegi de-ai lor acum lucrând cu copii celor care văd în mine un ajutor și cărora le mulțumesc! E o onoare și o responsabilitate .

Imperiul Roman, despre el este vorba și peste care ne-am aplecat copii din mai multe locuri în același timp fără a fi neapărat conștienți de asta. Este un subiect despre care poți vorbi toată viața, dar și unul care mai are încă multe mistere ce se așteaptă a fi descoperite, ceea ce poate o vor face cei pe care acum îi aducem în fața acestei provocări. Fiul meu cel mare a fost pasionat de antichitate de mic, iar eu am dat curs curiozității lui, atât cât mi-a permis mie punga și înțelegerea, căutând a afla lucruri noi împreună pentru că, nu-i așa, niciodată nu e prea târziu să înveți și chiar este indicat să nu abandonezi acest proces niciodată.

Cu toții știm că Imperiul Roman a fost una dintre cele mai puternice și mai mari civilizații ce au existat în istoria omenirii noastre. De-a lungul existentei sale, Imperiul Roman și-a subordonat numeroase teritorii care au devenit ulterior state naționale în Europa, Africa și Asia.

Dar câți dintre noi știm că pe data de 21 aprilie anul 753 BC a avut loc înființarea orașului Roma, locul unde marele Imperiu Roman a luat naștere? Mai mult ca sigur cu toții am auzit povestea lui Romulus și Remus, cei doi fii gemeni ai lui Marte. Povestea tradițională spune că aceștia au fost abandonați pe malul unui râu unde au fost găsiți de o lupoaică. Aceasta i-a hrănit până ce au fost găsiți de pastorul Faustului și soția sa. Cei doi frați au crescut în mijlocul familiei lor până la vârsta maturității. Ulterior Romulus și Remus au aflat care este originea lor și au hotărât să îl dea jos pe cel care le ordonase moartea. Din păcate datele istorice nu oferă un punct de vedere clar asupra morții lui Remus. Exista mai multe variante care spun că ar fi fost ucis într-o bătălie de către fratele său că ar fi murit din cauza bolilor.

Cronologia Imperiului Roman
Ei bine, despre Romulus se spune că ar fi întemeietorul vechiului oraș Roma, la data de 21 aprilie anul 753 BC. Tot el este declarat ca fiind și primul rege al orașului. De-a lungul domniei sale a împărțit populația în 3 triburi: Ramnes, Titienses și Luceres și a înființat Senatul Roman cu scopul de a colecta taxe și de a forma grupări militare. Membrii senatului erau numiți parinții orașului devenind una dintre marile clase sociale ale Romei.

Domnia lui Romulus este cunoscută și pentru protecția socială oferite sclavilor și fugarilor care căutau cetățenie romană.

Chiar dacă legenda regelui Romulus este pe alocuri controversată, este important să știm că acesta a fost fondatorul orașului Roma și cel care a dat tonul la marile cuceriri pe care și le-a însușit Imperiul Roman.

Până la întemeierea republicii, orașul-stat Roma a fost condus de 7 regi latini și etrusci. Numai Pompilius (715-673 î.Hr.) a pus bazele principalelor instituții civile și a legiferat practicile religioase.
Regii etrusci, care au venit la domnie în sec. 7 î.Hr., au dus o politică de expansiune și o mare parte din Latium a intrat sub stăpânirea Romei. Tot aici s-au constituit Capitoliul și Vechiul Forum. Tarquinius Superbusa a fost ultimul rege roman. După ce fiul său Sextus a necinstit-o pe Lucretia, Senatul roman a decretat că Roma nu trebuie să mai aibă regi. Republica romană (509 î.Hr.) era condusă de un senat și de magistrați, mai târziu consuli, aleși anual de un senat format din patricieni. În sec. 5 î.Hr., după revolta plebeilor, sunt admiși la guvernare reprezentanții acestora, tribunii.
În timpul republicii, Roma a continuat politica de expansiune, cucerind întreaga peninsulă. Pentru supremație în bazinul Mediteranei, pornește șirul războaielor punice (conflictul cu Cartagina). Cucerește pe rând, Peninsula Iberica (sec.2 î.Hr.), Macedonia, Grecia, Regatul Pergam, Bitinia, Regatul Pont, Siria, pe care le transformă în provincii romane. Spre sfârșitul sec. 1 î.Hr., după cucerirea Galiei și a Egiptului, Roma devine una dintre cele mai mari puteri ale lumii antice. Pe plan intern, se confruntă cu profunde conflicte sociale (răscoalele sclavilor și războaiele civile).
În sec 1-2 imperiul și-a extins granițele, Marea Mediterană devenind Mare Internum. În timpul Antoninilor (96-192), imperiul atinge apogeul expansiunii teritoriale și al puterii militare. Se întărește procesul de romanizare al provinciilor (Dacia, Mesopotamia, Armenia). Se construiesc apeducte, drumuri, bazilici. După această epocă de înflorire, numită și „secolul de aur”, urmează perioada de declin (sec.3). Se accentuează criza internă sub împăratul Caracalla (211-217). Granițele se prăbușesc sub desele năvăliri ale triburilor germanice, iar în provinciile din Răsărit sunt invadate de perși. (sursa: aici)

Pe lângă aceste machete supradimensionate, am mai confecționat un costum roman, asta pentru că nicăieri în comerț nu am găsit pentru a-l achiziționa. El a fost accesorizat de școlar, cel care a făcut scutul și sabia, iar unul alături de coif a fost achiziționat de aici.

   

Și Calul Troian s-a cerut într-unul dintre proiecte, ceea ce a ieșit arătând într-un mare fel. Școlarii au întâmpinat o adevărată provocare atunci când s-a ajuns la confecționarea calului, acesta cerând abilități ridicate de mânuire a cartonului. Tiparele pentru confecționarea figurinelor le-am achiziționat de aici.

Provocator a fost și construirea unui amfiteatru roman, Colosseum-lui. Sursa de inspirație este aici. Nici nu știu dacă aveți idee cum se lucrează așa ceva și ce anume simți când meșterești asemenea lucruri. Mintea pleacă înspre acele vremuri și reușești, nu știu cum, să te afli acolo. Este magnific!

Toate proiectele au fost susținute de copii și de acum le-am și le-au așezat la capitolul amintiri. Sper ca peste ani cei implicați în aceste demersuri să aibă ce povesti pentru că ceea ce s-a petrecut chiar a fost de poveste. Una istorică.

Lasă un răspuns

%d