machetedidactice.com

Alfabetul sporturilor și câteva activități la fel de interesante într-o zi obișnuită

Copiii de Pregătitoare au ajuns la capătul alfabetului. Toate literele de tipar se înșiră cuminți la locul lor, spre bucuria celor mici care și-au dat silința să le învețe. Unii mai ușor, alții mai greu.
Alfabetul se poate aduce în fața copilului în fel și chip și pentru a avea un succes mai mare, ca să nu spun garantat, se alege un subiect la care el rezonează mai mult ori pentru care manifestă o mai mare aplecare.
Și, Slavă Domnului! avem așa de multe alternative că nu trebuie decât să le pui în practică pentru a ajunge la rezultatul dorit.
Copiii sunt de toate felurile iar la unii informația nouă se așază mai ușor, la alții poticnit, iar în cazul unora dintre ei, greu, chiar foarte greu, la cei din urmă fiind nevoie de o răbdare sporită, determinare și perseverență îndelungată/constantă.
Alfabetul îl poți învăța nu doar stând în fața mesei cu creionul în mână și fișa în față pentru că această abordare poate aduce o multitudine de sentimente și senzații pe care cel mic nu le poate gestiona. Este valabil și pentru numărat, învățat culorile ori mai știu eu ce alte informații care stau la baza educării unui om.
În momentul în care am devenit mamă, neavând pregătirea profesională adecvată în această direcție, am făcut instinctiv ce am crezut că e bine pentru puiul meu. Când a venit momentul să fac acest lucru și cu alți copii, am constat că varianta propusă de mine dă rezultate mai bune, învățarea fiind făcută în alt ritm și cu altă stare/tonus. Ulterior, materialele pe care le-am parcurs pentru a mă documenta mi-au certificat intuiția și m-au ajutat să înțeleg mai în amănunt cum stau lucrurile atunci când vine vorba de acest proces atât de important, vital aș putea spune, pentru un om.
Atunci când m-am jucat cu Luca, el fiind un copilaș de primă clasă primară (că pregătitoare a prins-o în grădiniță, nu la școală) am ales să punem în ordine alfabetică diferite noțiuni din domenii la fel de diferite. Așa a apărut Alfabetul meseriilor, cel al florilor ori a sporturilor.

Alfabetul meseriilor

Alfabetul florilor

Alfabetul sporturilor

Acum, că am ajuns în fața aceleași provocări, dar cu copiii diferiți, am adoptat aceeași tactică și ea a dat roade, clipele dedicate învățării fiind extrem de frumoase și productive.

   

De această dată, alfabetul fiind în limba engleză și cartolinele mai mult și mai complexe, a fost nevoie de o punere a lor în ordine în condițiile în care erau cuvinte care începeau cu aceeași literă, a doua fiind a fel aici copilul trebuind fi mai atent, exact așa cum ești atunci când cauți în dicționar. Cartolinele cu sporturile le-am printat și decupat pentru a putea fi așezate de școlăriță la locul cuvenit în ordinea corectă.

Ne-am jucat cu cuvintele în fel și chip, am făcut tot soiul de cuvinte unul mai interesant ca altul, am despărțit în silabe și identificat diferite litere aflate în anumite părți ale cuvântului. Totul cu bucurie și curiozitate.

Pauzele dintre secvențele de învățat au fost destinate lecturii, Nils ajungând să ne arate prin ce peripeții a mai trecut în călătoria sa prin Suedia.

Cititul cu voce tare reprezintă un beneficiu pentru ambele părți, pentru că se creează o atmosferă din care toată lumea are de învățat.

Alternarea acestor activități aduce o detensionare a copilului, acesta privind procesul de învățare într-un mod diferit, în care concentrarea și implicarea sunt la cele mai înalte cote.

De fiecare dată aduc în activitățile mele abordări diverse pentru a trece copilul prin provocări multiple. Pe unele le îndrăgește mai mult, pe altele mai puțin în reușita primelor dau un având și pentru cele care nu prea plac. Decupatul, lipitul, lucruri cu materiale diverse de la pom pom-uri la mărgele și fire din catifea, la nasturi și bucăți de lemn pentru a le pirograva reprezintă provocări cărora copiii abia așteaptă să le dea curs. E drept că e nevoie de o supraveghere strictă pentru că se pot răni, dar nu de asta este un adult lângă el?

   

Un moment care a suscitat un mare interes a fost acela în care copiii au avut de completat un joc, Jungle craft set, pe care l-am achiziționat de la Lidl cu mai multă vreme în urmă și care însumează o serie de activități cărora copiii nu le rezistă. De la desenat și aplicat la mototolit și completat, totul se îmbină pentru ca la final rezultatul să fie spectaculos. Când găsiți asemenea oferte, nu le ocoliți, pentru că puteți crea amintiri speciale!

     

Bucuria de a lucra și învăța alături de un copil este nebănuită însă nu toată lumea poate face acest lucru în condiții optime. Important este ca adultul să conștientizeze ce anume are de făcut, dar mai ales cât este important acest demers care nu are rezultate imediate, ele venind în timp. Spor să aveți la ceea ce faceți!

Lasă un răspuns

%d