machetedidactice.com

Mi-aș fi dorit o altfel de Babă

De multă vreme Baba mea este pe data de 7 martie. Am ales acest număr pentru că este preferatul meu și nu îl schimb indiferent cum se petrec lucrurile de-a lungul zilei

Mitul babelor este asociat în cultura populară cu Baba Dochia. Legenda spune că Baba Dochia avea un fiu, Dragobete, care i-a dus acasă noră împotriva voinţei ei. Pentru a-şi necăji nora, într-o zi rece de iarnă, i-a dat acesteia un ghem de lână neagră şi a trimis-o la râu să-l spele, spunându-i să nu se întoarcă până când lâna nu devine albă. Fata a încercat să spele lâna, dar chiar dacă degetele sale au început să sângereze, culoarea lânii rămânea tot neagră. De disperare, pentru că nu se putea întoarce acasă la soţul iubit, a început să plângă. Impresionat de durerea fetei, Isus Hristos i-a apărut în cale şi i-a dat o floare roşie, spunându-i să spele lăna cu ea. Mulţumindu-i, fata a pus floarea în apă, a spălat lâna şi a constatat cu uimire că lâna s-a albit. Fericită că a reuşit să ducă la bun sfârşit această sarcină grea fata se întoarce acasă. Auzind povestea fetei, Baba Dochia se înfurie crezând că este primăvară, deoarece Mărţişor îi putuse oferi o floare fetei. Porneşte îmbrăcată în nouă cojoace (unele variante povestesc de 12) în căutarea primăverii. Pe parcursul călătoriei soarele puternic o face să îşi scoată rând pe rând, cele nouă cojoace pe care le purta, până rămâne fără nici unul. Vremea se schimbă brusc şi Baba Dochia îngheaţă. (sursa: aici)

Se zice că aşa cum îţi este baba, tot aşa îţi va fi şi viaţa în anul respectiv. Dacă e ninsoare înseamnă belșug și realizări, dacă sunt ploi, nori, furtună  înseamnă an dificil, supărare și lacrimi. Deci, după tradiția populară voi avea parte de toate. De fapt, nu despre asta este viața?

Anul acesta am avut o zi plină de gri, frig, ninsoare și vânt/ O atmosferă apăsătoare pe care am încercat s-o schimb cu preocupările pe care le-am avut în casă. Am lucrat la câteva proiecte pe care le am în curs de rezolvare și mi-am canalizat energia în acest sens. Pentru că a fost vorba de flori, copii, soare la mine s-a văzut altfel. Doar când îmi aruncam ochii pe geam realizam că de fapt lucrurile stau diferit. Depinde de unde privești lucrurile și ce anume dorești să simți. E un exercițiu important, cu toate după ce de doi ani sunt supusă la tot felul de experimente, cel al războiului fiind ceva la care nu mă mai gândeam să-l parcurg în viața asta e destul de solicitant. Dar ai altă alternativă?


(sursa foto: aici)

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Mi-aș fi dorit o altfel de Babă”

%d