machetedidactice.com

„Mănușa pierdută” o poveste numai bună de abordat cu o grupă mică la o lecție de grad

Întotdeauna am considerat o mare provocare lucratul în cadru organizat alături de copii atât de mici. Nu știu dacă părinții au idee, cu adevărat, ce anume presupune acest lucru și cât de importantă este educatoarea din fața celor mici.
Tot așa, nu știu dacă părinții înțeleg că cei mici care frecventează grădinița cu program prelungit îi supun unui program care de multe ori e mai întins ca programul lor de lucru, el începând la ora 8:00 și terminându-se, în cazul multora, la ora 17:30.
Pentru copilul mic începerea grădiniței reprezintă o schimbare majoră în viață, mai ales că este prima ruptură care se petrece în viața lui: prima ruptură de familie și cei pe care el îi cunoaște. De aceea educatorul reprezintă un factor esențial în dezvoltarea lui ulterioară, interacțiunea cu ceilalți colegi din grupă (iar la noi grupele de pitici sunt alcătuite și din 30 de copii) reprezentând o piatră de încercare pentru ambele părți.
Și avem atât de mulți educatori care nu au ce să caut în fața copiilor, din păcate. Ori asta este o altă discuție care nu se mai termină pentru că nu se întreprinde nimic în această direcție.
Dar să revin la povestea pe care vreau s-o aduc azi în atenția voastră pentru că a fost o provocare și pentru mine, bucurându-mă că am avut partener o doamnă veselă, pozitivă (nu din cauza covidului cum s-ar putea crede) care are datele unui educator de succes, având în vedere și că este tânără.
Provocarea a avut la bază povestea „Mănușa pierdută” un basm care seamănă izbitor cu basmul popular ucrainian. Nu știu dacă asta are vreo importanță atâta vreme cât aici nu analizez similitudinile dintre povești. Doamna a ales povestea iar eu a trebuit s-o disec pentru a o trece prin toate cerințele.
Primul lucru pe care l-am făcut a fost să citesc povestea, de mai multe ori, în diferite feluri. Un exemplu puteți vedea mai jos.

 

S-a făcut o activitate integrată de o zi care a cuprins o sumedenie de activități toate trebuind a fi îmbrăcate în așa fel încât să fie înțelese de niște copii de grupă mică.

PROIECTUL DIDACTIC PENTRU ACTIVITATEA DE DEZVOLTARE PERSONALĂ adp (1)  a necesitat o serie de materiale și aici amintesc ecusoanele pentru copii, ecusoane cu care mai apoi ei au plecat către centrele deschise.

Centrele deschise au fost următoarele:

La centru BIBLIOTECA – vor realiza albumul „Animale din pădure”. Aici au fost pregătite imagini ale animalelor din pădure pe care cei mici au trebuit să le sorteze și să le atașeze pe niște cartoane colorate pregătite, imaginile printate/laminate/decupate fiind prinse cu velco.

 

   

La centrul  ȘTIINȚĂ, copiii au avut de căutat în orez (a fost pusă pe masă o tavă puțin mai adâncă plină cu orez) ursuleți (siluete) pe care le vor așeza după mărime (mare – mic).

Jetoane urs

La centrul ARTA – au lipit bucățele de hârtie creponată ruptă pe suprafața siluetei capului ursulețului. Lipiciul era deja pus pentru că folia este autocolantă transparentă.

Toate detaliile sunt trecute în proiect.

Proiect ALA 1

A fost necesară confecționarea unor mănuși pe care copiii să le folosească la jocul de la ALA 2.

Proiect ALA2

Proiectul didactice de activitate integrată a avut ca scop exersarea achizițiilor lingvistice  prin receptarea mesajului oral și stimularea curiozității amestecului de culori în cadrul experimentului și aplicarea culorilor pe suprafețe.

S-a cerut confecționarea a 30 de mănuși din polistiren care au constituit baza pentru pictură. S-au folosit bureți, buloane și degețelele pentru ca ele să capete culoare.

Evaluarea activității s-a făcut folosind Metoda Cubul și pentru că era vorba de o grupă mică, s-a optat pentru ca fețele să aibă culorile adecvate fără a mai fi atașat nimic de ele imagini ori scris.

Metoda Cubul la poveste – întrebări

Acum totul este de domeniul trecutului. Sunt fericită, ca de fiecare dată, cu ceea ce am realizat, dar mai ales cu felul în care am colaborat. Mulțumesc, Cipriana! Ești un partener de nădejde și un educator cu har în plină formare!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “„Mănușa pierdută” o poveste numai bună de abordat cu o grupă mică la o lecție de grad”

%d