machetedidactice.com

„Pictează vântul” de Pam Muñoz Ryan

După ce am citit Trandafirii din Mexic am hotărât să rămân în lumea lui Pam Muñoz Ryan pentru că mi-a creat o stare de bine și așa m-am oprit la Pictează vântul, o carte care de asemenea se afla în biblioteca noastră de mai multă vreme. Cărțile au o vreme a lor, atunci când se cer citite și nu este pentru prima dată când pățesc acest lucru.
Dacă prima mi-a plăcut, despre asta pot spune că mi s-a așezat la suflet. Subiectul abordat, personajele, locul de desfășurare a acțiunii, totul a contribuit la această stare.


Personajul principal, Maya nu are parte de o viață ușoară, pentru că de la cinci ani rămâne orfană de ambii părinți, acest lucru forțând-o să locuiască la bunica din partea tatălui, într-un conac din California. Bunica, o femeie extrem de severă, o detestă pe mama Mayei considerând-o vinovată de moartea fiului ei. Sunt niște scene foarte impresionante despre viața de zi cu zi a Mayei alături de bunică, dar și de menajerele care nu-i îndulcesc viața, din contră, o necăjesc și mai tare. Singurele amintiri pe care le are de la mama ei sunt niște căluți din plastic și o fotografie pe care le ține ascunse de bunică.

Un eveniment tragic schimbă totul. Atunci când bunica moare subit, Maya este dusă în Wyoming pentru a locui cu rudele mamei sale, pe care nu le-a întâlnit niciodată și pe care le consideră periculoase după cum au fost descrise de bunica sa.

Toată viața se schimbă pentru că fetița trebuie să se adapteze unui trai pe care nu-l cunoaște, trăind în natură, într-o tabără rustică. Acolo întâlnește caii adorați de mama sa cu care reușește să aibă o legătură aparte.

Învață să călărească și să îngrijească caii acest lucru ajutând-o să iasă din carapacea ei și să pornească într-o călătorie de auto-descoperire.
O descoperă pe Artemisia, un mustang bălțat, calul mamei sale, alături de care are parte de multe aventuri.
Cititorul va avea parte de descrieri ale unor peisaje sălbatice, de vis, de imagini cu cai cum cred că fiecare dintre noi ar dori să vadă. E greu de crezut că există cineva care să nu îndrăgească această poveste mai ales dacă are o slăbiciune pentru cai. Intriga poveștii este una bogată, personajele diverse, aventura și situațiile neprevăzute din plin. Mi-a fugit gândul și la Brian, cel care a reușit să supraviețuiască în sălbăticie, asta pentru că este un capitol întreg în care Maya trece prin niște situații periculoase de-a dreptul.

Povestea personajului principal este presărată cu segmente scrise din perspectiva calului sălbatic, Artemisia, iar cercetarea amănunțită a scriitoarei asupra regiunii și a cailor sălbatici este evidentă. Poate aici părinții ar trebui să știe că există câteva descrieri destul de amănunțite atunci când Artemisia dă naștere unui mânz, la fel cum mai sunt scene intense care pot crea anumite senzații copiilor mai sensibili. Pam Muñoz Ryan este o scriitoare dibace care se ocupă cu îndemânare de dialoguri, descrieri detaliate, scene de acțiune și dezvoltare a intrigii, dar și a personajului.

Cred că mi-a plăcut atât de mult pentru că această poveste te provoacă să continui căutările și să deschizi mai multe planuri din care poți afla lucruri interesante. La finalul cărții există un Glosar, extrem de util, în contextul prezenței multor termeni care sunt specifici creșterii și îngrijirii cailor. De obicei pleci la dicționar pentru a înțelege la ce anume se referă scriitorul atunci când întâlnești un astfel de termen, acum trebuind a te duce la finalul cărții pentru a găsi răspunsurile. De asemenea, în poveste mătușa Vi (care predă cursuri de istoria artei la facultate, scrie articole pentru reviste de echitație iar vara organizează tabere și conduce grupuri care fotografiază și pictează scene din natură și caii sălbatici), face referire la o seamă de artiști iar asta este ca un îndemn la a afla și tu despre cine este vorba. Cassatt Mary, Gentileschi Artemisia, Paul Klee sunt câțiva dintre cei amintiți în povestea aceasta.

La finalul cărții mai puteți citi un interviu dat de autoare, câteva pagini din jurnalul de călătorie în Wyoming al lui Pam Muñoz Ryan, dar și cum să faci un săculeț. Vă invit să experimentați și dacă acest lucru este făcut alături de un copil, e și mai bine.

Despre ce mai puteți vorbi pe marginea cărții? Despre cum s-a schimbat Maya odată ce a părăsit casa bunicii sale și s-a mutat în Wyoming. Ce impact a avut noua familie și viața din tabără asupra fetiței? Cum a ajutat-o ​​relația ei cu Artemisia să se simtă mai aproape de mama ei? Cum crezi că arată viitorul Mayei?

Vă doresc spor la citit!

Lasă un răspuns

%d