machetedidactice.com

Pete Motanul sau cum am revenit la un personaj atât de îndrăgit – Proiect activitate integrată grupa mică

Dacă-i ianuarie, la grădinițele din România, la unele dintre ele, animalele de la fermă ajung în atenția copiilor. Este momentul când se vorbește mult despre ele, se organizează tot soiul de lecții, unele dintre ele fiind menite a acoperi inspecțiile care se dau pentru a parcurge anumite etape spre accederea la un anumit nivel profesional.

În ultimii ani, unele dintre doamnele din învățământul preșcolar au optat pentru texte mai îndrăznețe, altele decât cele atât de bine cunoscute scrise de autori români. Așa, baba cu găina ei și moșul cu cocoșul, ori alt cocoș celebru din basmul nu mai puțin celebru au fost înlocuite de personaje venite de pe alte meleaguri, dar care transmit mesaje mai  actuale îmbrăcate în alte haine. A nu se înțelege că personajele noastre nu sunt bune doar că este nevoie de o diversitate ceea ce se și petrece abordând noile povești.

Pete se încadrează foarte bine la tema cu animăluțele mari și mici și este un personaj care ajunge imediat la inima copiilor. E amuzant, optimist, vesel și nimic nu-i poate strica această stare ori de aceea e mai mult decât nimerit să se întâlnească cu niște copii de grupă mică.

Am confecționat macheta pisicii, exact așa cum este ea în carte deoarece impactul pe care îl au personajele ieșite din carte este foarte mare.

A existat o Întâlnire de dimineață, așa cum se face în fiecare zi, acolo unde s-a vorbit despre animale din ogradă, în special despre animalul meu preferat. Copiii au făcut cunoștință și cu pisicuța din ogradă, cea care avea să devină prietena lui Pete.

A fost făcută o activitate integrată ce a cuprins limba și comunicarea și un experiment.

La limbă și comunicare, povestea educatoarei i-a captivat pe copii, existând tendința, ca aproape de fiecare dată, de a-l lua pe Pete acasă.
La științe s-a efectuat un experiment acolo unde culorile primare, cele trei, au fost amestecate pentru a forma alte culori.  În acest sens au fost pregătite 6 sticluțe, câte una pentru cele trei culori, în cele rămase urmând a se forma culorile prin amestecarea celor primare. Roșu+galben = portocaliu, Galben + albastru = verde, Roșu + albastru = violet

Cei mici au pictat cu mare interes folosind mai multe tehnici așa cum au și sortat buloanele pentru a fi puse în niște boluri. Ele sunt de mare efect și până au ajuns la copii m-am jucat și eu cu ele.

Pentru Centrul Bibliotecă am pregătit materialele necesare ce urmau a se aduna la final într-un album.

   

Fiecare pagină a avut pe ea niște animăluțe din ogradă pe care cei mici au trebuit să le sorteze și să le grupeze. Imaginile au fost printate/laminate/decupate pe spatele lor fiind lipit o bulină de velcro care se îmbina cu bulina lipită pe foaie și puse mai apoi într-un bol, la grămadă. Albumul a avut o copertă, așa cum stă bine unui album. Pe lângă sortat animalele, la două dintre ele s-a optat și clasificarea lor în mari și pentru asta fiind alese pisicile și câinii.

Din toată joaca asta trebuie să rămânem cu morala poveștii, una extrem de importantă:

În orice ai călca, trebuie să mergi mai departe și să-ți cânți cântecelul…

Atașez mai jos proiectul și dacă aveți întrebări, vă răspund cu mare drag. Spor la jucat oriunde v-ați afla!

proiect activitate integrata Pete motanul

Lasă un răspuns

%d