Pornim în Noul An. Cu bucuria că e liniște și sănătate.
Am reușit să petrecem acasă, alături de cei foarte apropiați, cei care am mai rămas aici, în colțul ăsta uitat de lume nu și de vremuri. Și nu suntem mulți, șase în total.
Afară e diferit de ceea ce îmi doream să fie, plouă și e o apăraie spaima papucilor. Mai sunt câteva petice de zăpadă care se țin cu dinții de crengi, dar care n-au nici o șansă la cum plouă. Poate o fi bună apa asta la ceva, pământului, că în rest oamenii îmbrăcați gros nu o iubesc.
Nici urători nu au fost, exceptând câțiva copilași veniți la ora prânzului, însă i-am primit pentru că așa e datina și nu vreau să mă debarasez de ea.
Nu au mai fost cetele mari cu urși și capre, cu mascați și urări comice. Au dispărut!
Nici artificii ori pocnitori nu s-au auzit prin zonă, probabil le-au terminat înainte de Anul Nou că atunci s-au auzit frecvent.
Ne-am pregătit pentru masa se Revelion așa cum știm și ne pricepem, dar la fel ca-n anii trecuți nu s-a mâncat decât foarte puțin. Ceva aperitive, după care am tot amânat friptura pentru a mânca pește, ea „reușind fără loc” nemaifiind dorită de nimeni.
În schimb, peștele a fost foarte delicios, somonul cu sos de gorgonzola fiind pe gustul tuturor. Peștele l-am copt înfoaie de copt la cuptor, pe el punând doar sare și piper. Sosul de gorgonzola l-am făcut pe loc, preparându-se foarte ușor. Gustul este delicios și ar trebui să încercați dacă preferați peștele și gusturile speciale date de brânzeturi.
De băut am reușit să gustăm niște whisky, un sortiment din care nu am mai băut niciodată Lagavulin.
Sortimentul a fost lansat recent, în martie 2016, pentru a sărbători aniversarea a 200 de ani de la înfiinţarea distileriei. Producătorii au ales ca imagine single malt-ul de 8 ani, fiind inspiraţi de criticul Alfred Barnard, care în anul 1880, în urma unei vizite la distileria Lagavulin, a descris acest whisky ca fiind “de o eleganţă desăvârşită”. Lagavulin 8 ani este într-adevăr un sortiment special, cu un caracter captivant, textură plăcută şi un echilibru perfect al aromelor. Sortimentul poate fi savurat simplu, cu gheaţă sau cu un strop de apă.
Notele degustării:
Miros: Note proaspete, uşor citrice, cu accente fine de ciocolată, cereale şi fum.
Gust: Arome dulci de ciocolată învăluite în note de fum, mentă şi piper negru, cu influenţe lemnoase.
Finish: Lung, condimentat, cu accente de turbă.
Culoare: Auriu deschis. (sursa: aici)
Dar de ce 8 ani și nu 12 sau 16 ani? În anul 1886 Alfred Barnard faimosul autor britanic al cărții Whisky Distillerries of the United Kingdom a vizitat Distileria Lagavulin unde printre alte sortimente a degustat și o expresie de 8 ani pe care a caracterizat-o ca fiind excepțional de fina. Tot în cartea menționată mai sus autorul spunea ca Lagavulin este una dintre puținele distilerii care poate produce single malț-uri (în vremurile acelea blendurile erau cele mai apreciate).
Cam asta este esența. La lansarea celor opt ani, Lagavulin a omagiat unele dintre blogurile originale de călătorie din industrie. Ni se pare o idee grozavă și credem că și whisky-ul este destul de fantastic. Există mai mult fum, mai mult caracter maritim și mai multă forță decât clasicul de șaisprezece ani și este o bucurie plăcută de la înghițirea inițială până la rafala de turbă la final.
La anii pe care i-am adunat am apucat să gust câteva sortimente din această băutură doar că ce am băut acum nu semăna cu nimic din ce știam eu. Nu mi-a fost pe plac, aroma fiind atât de puternică aproape de nebăut pentru mine. Însă curiozitatea mi-a adus câteva informații despre ce și cum stă treaba cu această băutură atât de râvnită de unii. Nici la șampania nu am stat ca toată lumea, preferând a bea una fără alcool.
Dulcele l-am făcut în casă iar aici am avut sortimente variate, un soi de prăjituri ale casei pentru că se regăsesc aproape mereu la ocazii speciale. Kariocile, kranțul, pricomigdalele și cornulețe au fost delicioase și doar conștiința m-a făcut să limitez numărul celor savurate. Există și un tort însă cum nimeni nu a dorit, l-am lăsat pentru mesele viitoare. E făcut din blat de pandișpan cu nucă (scobit la interior pentru a culcuși frișca), ornat cu fructe de pădure.
Tocmai am terminat de vizionat Concertul de Anul Nou de la Viena, cel pe care nu-l ratez nicicum. Spectacolul este complex și complet, an de an așteptând acest moment de răsfăț.
(sursa foto: Daniel Baremboim)
Concertul de Anul Nou se va ţine în Sala de Aur de la Musikverein şi îl veţi putea urmări pe TVR 1 de la ora 12:15 pe 1 ianuarie 2022. Evenimentul va fi transmis în peste 90 de ţări şi estimările arată că va avea 50 de milioane de telespectatori. Dirijorul Daniel Barenboim ne va aduce muzica familiei Strauss pentru a începe anul cu armonii celebre şi sunete care bucură sufletul. Şeful de orchestră este pentru a treia oară la pupitrul Filarmonicii din Viena, colaborând cu aceasta încă din 1956. Pe atunci era un pianist talentat de doar 14 ani.
Ce este în program pentru reprezentaţia din 2022? Vom asculta creaţii ale lui Johann Strauss (tatăl şi fiul), compoziţii de Joseph Hellmesberger Jr, Eduard Strauss şi Carl Michael Ziehrer. 6 vasluri şi polci din portofoliul familiei Strauss îşi vor croi drum spre ascultătorii din toată lumea. Muzica va fi însoţită de momente de balet filmate în edificii de pe lista patrimonoului UNESCO, care împlineşte 50 de ani în 2022.
Spre exemplu în Palatul Schonbrunn veţi putea vedea valsul „O mie şi una de nopţi”, în coregrafia lui Martin Schlapfer, director de balet al Operei de Stat din Viena. Un alt moment este filmat la Palatul Hofburg, pe arena de călărie de iarnă a Şcolii Spaniole de Echitaţie. Armăsarii vor galopa pe acorduri din „Nymphen Polka” de Josef Strauss. (sursa: aici)
Așadar, Anul Nou a început. Pot doar spera că va fi unul pe care să-l putem gestiona și realiza ceea ce e firesc să facem. Ca obiective extra, nu știu dacă pot enumera vreunul bucurându-mă a păstra rutina pe care o știu și care mi-a fost obturată anul trecut.
La mulți ani!